EBZ: Στα όρια της κατάρρευσης η βιομηχανία - Ολοκληρώθηκε χθες η δημοπρασία για την πώληση των οχημάτων της

EBZ: Στα όρια της κατάρρευσης η βιομηχανία - Ολοκληρώθηκε χθες η δημοπρασία για την πώληση των οχημάτων της
Η δημοπρασία έγινε για να μπουν κάποια χρήματα στα ταμεία της εταιρείας που εδώ και πολλούς μήνες παραμένουν άδεια
Στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης κατάρρευσης βρίσκεται η ΕΒΖ, ενώ χτες ολοκληρώθηκε η δικαδικασία ηλεκτρονικής δημοπρασίας των οχημάτων της μέσω της εταιρείας M Davis Group Europe.
Η δημοπρασία έγινε για να μπουν κάποια χρήματα στα ταμεία της εταιρείας που εδώ και πολλούς μήνες παραμένουν άδεια, προκειμένου να καλύψει το κόστος της μισθοδοσίας.
Την ίδια στιγμή Στα όρια της απόγνωσης βρίσκονται οι τευτλοπαραγωγοί του Έβρου, όπου περί τα 2.500 στρέμματα παρέμειναν ασυγκόμιστα, και σκέφτονται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αγωγές κατά της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και κατά παντός κυβερνητικού υπευθύνου διεκδικώντας τις αποζημιώσεις τους.
Σε συζήτηση σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, με αποδέκτες τα υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ., Αναστάσιος Δημοσχάκης,  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι γίνονται οι σχετικές συνεννοήσεις της διοίκησης της ΕΒΖ με τον ΕΛΓΑ για να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις.
Στο μεταξύ, η ΕΒΖ παραμένει μέχρι και σήμερα ακέφαλη, μετά και τις τελευταίες παραιτήσεις των μελών της διοίκησης. Προ ημερών πάντως οι σύμβουλοι των κ.κ.Δραγασάκη και Χαρίτση είχαν συνάντηση με εκπροσώπους του αμερικανο-βρετανικού σχήματος, που με επικεφαλής το fund της Kingsley έχουν ενδιαφερθεί για την απόκτηση του 82,33% της ΕΒΖ, που κατείχε η ΑΤΕ.
Συμφωνα με πληροφορίες η Kingsley Capital αναμένεται να καταθέσει business plan μέχρι τις αρχές Αυγούστου, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η διάσπαση της ΕΒΖ σε καλή και καλή και κακή. Επίσης, στις επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η παραγωγική λειτουργία της ΕΒΖ και η διάσωση των θέσεων εργασίας.
Από την άλλη πλευρά η Kingsley Capital έχει θέσει στο τραπέζι την πλήρη εξαγορά της ΕΒΖ με μεγάλη όμως μείωση των δανειακών της υποχρεώσεων, προϋπόθεσςη απαραίτητη για να προχωρήσει το deal.
Eπίσης όπως αναφέρθηκε παραπάνω η Kingsley Capital εχει δεσμευτεί να παραδώσει μέχρι τις αρχές Αυγούστου το business plan για την ΕΒΖ.
Επενδυτικό σχέδιο για την ΕΒΖ έχει καταθέσει το fund Innovation Brain.
Η προσφορά που έχει καταθέσει το fund για την απόκτηση της ΕΒΖ υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ και προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ μαζί με τα διαθέσιμα κεφάλαια για την επίλυση των ανοικτών θεμάτων με τις τράπεζες, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους προμηθευτές.
Η πρόταση περιλαμβάνει την ίδρυση νέας εταιρείας με νέο ΑΦΜ, στην οποία θα μεταβιβαστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου της ΕΒΖ Α.Ε. χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά το υφιστάμενο προσωπικό, δάνεια, χρέη προς τους καλλιεργητές, προσωπικό, προμηθευτές, δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.λπ.) οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Eδώ και πολλούς μήνες η ΕΒΖ αντιμετωπίζει σημαντικά χρηματοοικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα όπως αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση της.
Η μείωση των πωλήσεων και του περιθωρίου κέρδους και συνακόλουθα τον περιορισμό της ταμειακής ρευστότητας της εταιρίας και του ομίλου.
Μετά την αποτυχία της πώλησης των δυο θυγατρικών βιομηχανιών που ελέγχει στη Σερβία, λόγω προσφορών χαμηλού τιμήματος, έχει αναθεωρήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, ενώ αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα ρευστότητας, που δυσχεραίνουν την εξόφληση των συνεργατών της Ελλήνων τευτλοπαραγωγών για τα τεύτλα που της έχουν προσφέρει, αλλά και τη συνέχιση της συνεργασίας της μαζί τους. Εντός του 2017 εκποίησε τα κεντρικά γραφεία της και άλλο επιχειρηματικό ακίνητο που διέθετε στη Θεσσαλονίκη, αντί συνολικού ποσού 7,13 εκατ. ευρώ.
Η οικονομική θέση της επιβαρύνεται από τη σημαντική απώλεια του μεριδίου της στην ελληνική αγορά, όπου λειτουργούν πλέον θυγατρικές μεγάλων ευρωπαϊκών οίκων ζάχαρης που διαθέτουν ζάχαρη σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, αλλά και από την πλήρη κατάργηση, από το 2017, του συστήματος ποσοστώσεων, καθώς η εξέλιξη αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση των διεθνών οίκων.

www.bankingnews.gr

Ελένη Μπότα

BREAKING NEWS