Σενάρια για τριπλές κάλπες τον Μάιο 2019 - Αυτοδιοικητικές μαζί με τις ευρωεκλογές - «Κλειδί» η Συμφωνία των Πρεσπών

Σενάρια για τριπλές κάλπες τον Μάιο 2019 - Αυτοδιοικητικές μαζί με τις ευρωεκλογές - «Κλειδί» η Συμφωνία των Πρεσπών
Δεκτή από τον Πάνο Σκουρλέτη η τροπολογία για τη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών στις 26 Μαϊου 2019
(upd) Νέα σενάρια για... τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2019 τροφοδοτεί η διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαϊου 2019. 
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» και προβλέπει τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές.
Νωρίτερα, οι 16 βουλευτές επανακατέθεσαν τροποποιημένη την τροπολογία τους σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Συγκεκριμένα, με τη νέα τροπολογία πρότεινα τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές και όχι την προηγούμενη Κυριακή, όπως εισηγούνταν αρχικά.
Η τροπολογία, η οποία επισπεύδει τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» σε συνενόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες και αναμένεται να γίνει δεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν στις διπλές εκλογές του Μαϊου θα προστεθούν και οι εθνικές εκλογές.
Ερωτώμενος σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επανέλαβε την πάγια θέση περί εξάντλησης της τετραετίας.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να παίξει, ενώ υπογράμμισε ότι «σκοπός του πρωθυπουργού είναι να εξαντληθεί η τετραετία».

Όπως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό, τα τέσσερα βασικά σενάρια για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών είναι τα εξής:

Σενάριο 1: Τσίπρας – Καμμένος μαζί μέχρι τέλους

Αν και ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι στόχος του είναι η εξάντληση της τετραετίας κάτι που τοποθετεί τις επόμενες εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, το βασικό σενάριο θέλει τις εθνικές εκλογές να διεξάγονται μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019
Αυτό προϋποθέτει ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό κάπου θα μπλοκάρει κυρίως από την πλευρά της ΠΓΔΜ  ή θα αργήσει να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
Σημειώνεται πως βάσει του χρονοδιαγράμματος, το δημοψήφισμα επί της συμφωνίας αναμένεται να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου στην ΠΓΔΜ και εφόσον το δημοψήφισμα είναι θετικό όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, τότε η κυβέρνηση Zaev θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Εκτιμάται πως για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία στη Βουλή της ΠΓΔΜ θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες, άρα στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον η κυβέρνηση Zaev περάσει όλα τα εμπόδια που έχει μπροστά της, η ελληνική Βουλή θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία είτε στα τέλη Δεκεμβρίου είτε εντός του Ιανουαρίου.
Πάντως, δεν αποκλείεται η όλη διαδικασία να «τραβήξει» ακόμα κάποιους μήνες, εξυπηρετώντας τους στόχους των κ.κ.Τσίπρα και Καμμένου για ένα αναίμακτο τέλος της κυβερνητικής τους συνεργασίας.

Σενάριο 2: Αποχωρεί ο Καμμένος, πέφτει η κυβέρνηση

Σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς κύρωση στη Βουλή πριν από το Μάιο του 2019, είναι προφανές πως η κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα έχει πρόβλημα.
Ο Π. Καμμένος έχει διαμηνύσει πως οι ΑΝΕΛ στην περίπτωση αυτή θα κάνουν ότι μπορούν για να μπλοκάρουν τη συμφωνία.
Σήμερα μάλιστα υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να κυρωθεί εάν δεν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού, τονίζοντας ότι αυτό γίνεται είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα, εκτός και αν όπως είπε η συμφωνία περάσει από τη Βουλή με 180 ψήφους.
Να περάσει η συμφωνία για το Σκοπιανό με 180 ψήφους δεν υπάρχει καμία περίπτωση, καθώς αυτό προϋποθέτει ότι θα έχει τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει τοποθετηθεί αρνητικά στο να περάσει η συμφωνία με αυξημένη πλειοψηφία.
Επίσης, η κυβέρνηση έχει ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος.
Άρα οι εκλογές είναι το μόνο πιθανό ενδεχόμενο.
Θεωρείται ωστόσο απίθανο ο Π. Καμμένος να πάρει την απόφαση να ρίξει την κυβέρνηση χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Υπό αυτά τα δεδομένα οι κάλπες θα πρέπει να αναμένονται στις αρχές του 2019 αν και δεν αποκλείεται να στηθούν νωρίτερα ακόμα και τον προσεχή Οκτώβριο, προκειμένου αφενός να αιφνιδιαστεί η αντιπολίτευση και αφετέρου η κυβέρνηση να καρπωθεί το θετικό κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί στην οικονομία μετά και το επίσημο τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων και πριν την εφαρμογή νέων μέτρων, όπως π.χ. η περικοπή στις συντάξεις από το 2019.

Σενάριο 3: Αποχωρεί ο Καμμένος αλλά στηρίζει κυβέρνηση μειοψηφίας

Βέβαια υπάρχει και το σενάριο που θέλει τους Ανεξάρτητους Έλληνες να αποχωρούν από την κυβέρνηση, αποσύροντας για παράδειγμα τους υπουργούς από το κυβερνητικό σχήμα. αλλά να παρέχουν τη στήριξη τους στην κυβέρνηση μειοψηφίας των 145 βουλευτών του Τσίπρα.
Τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν και πάλι στο Μάιο του 2019.
Το σενάριο αυτό φαίνεται να βολεύει και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν και διατηρούν την πολιτική τους αξιοπιστία και την επαφή με το εκλογικό τους ακροατήριο ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει, καθώς η συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να λάβει τις υπόλοιπες 6 ψήφους που απαιτούνται για να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή.
Υπό αυτά τα δεδομένα, επιτυγχάνεται ο σχεδιασμός του Τσίπρα να πάει όσο πιο μακριά γίνεται και παράλληλα δεν μένει και το «στίγμα» στον Καμμένο ότι έριξε τον «καλύτερο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης».

Σενάριο 4: Ευρύς ανασχηματισμός τον Σεπτέμβριο και πορεία έως τον Οκτώβριο του 2019

Το σενάριο αυτό θέλει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ανακατεύει για τα καλά την πολιτική τράπουλα με το βλέμμα στο τέλος της τετραετίας.
Προϋπόθεση για αυτό είναι να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό του κυβερνητικού του σχήματος τον προσεχή Σεπτέμβριο, να εντάσσει σε αυτό τεχνοκράτες και προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και με το «άνοιγμα» αυτό να κλείνει το μάτι τόσο προς το Κίνημα Αλλαγής όσο και προς το Ποτάμι για τη νέα πορεία στη μεταμνημονιακή περίοδο.
Με δεδομένο ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα «περάσει» ανεξάρτητα της στάσης που θα τηρήσουν οι ΑΝΕΛ, το κυβερνητικό βάρος θα δοθεί στα αναγκαία βήματα που θα πρέπει να γίνουν στην οικονομία και στην ελληνική κοινωνία μετά το τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων, κάτι που ίσως να αφήνει ελπίδες να ανατραπεί η σημερινή στάση των κεντροαριστερών δυνάμεων και να δημιουργηθούν οι βάσεις και οι προϋποθέσεις για μια προοδευτική κυβερνητική πρόταση, αν και Ποτάμι και Κίνημα Αλλαγής έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή.

Η τροπολογία

«Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των προτεινόμενων αλλαγών και την ανάγκη αρμονικής υιοθέτησής τους και ομαλής μετάβασης στο προτεινόμενο σύγχρονο, δημοκρατικότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και το γεγονός ότι η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε έτη, με την παρούσα τροπολογία προτείνεται, κατ' εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023», αναφέρουν στην αιτιολογική έκθεση οι βουλευτές.
Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές Ιωάννης Στέφος, Χρήστος Αντωνίου, Σταύρος Αραχωβίτης, Δημήτρης Βέττας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Μανώλης Θραψανιώτης, Νίνα Κασιμάτη, Αστέριος Καστόρης, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, Ανδρέας Ριζούλης, Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Τζόγκας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS