Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο οι ΗΠΑ - Απειλούν την Κίνα με νέους δασμούς 200 δισ. δολ. - Οργή στο Πεκίνο

Κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο οι ΗΠΑ - Απειλούν την Κίνα με νέους δασμούς 200 δισ. δολ. - Οργή στο Πεκίνο
Νέα εμπορική επίθεση από τον Trump στην Κίνα με δασμούς 200 δισ. δολαρίων
(upd)Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trunp, καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2018.
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, οι νέες δασμοί της τάξεως του 10% δεν θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, αλλά θα υποβληθούν σε διαδικασία επανεξέτασης διάρκειας δύο μηνών, ενώ στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται καταναλωτικά είδη όπως ρούχα, τηλεοπτικά εξαρτήματα και ψυγεία, καθώς και προϊόντα τεχνολογίας.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε απαράδεκτους τους νέους τελωνειακούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας άλλων 200 δισ. δολαρίων που ανήγγειλε ότι θα επιβάλλει τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση των ΗΠΑ και διεμήνυσε ότι το Πεκίνο θα είναι αναγκασμένο να ανταποδώσει αυτό το τιμωρητικό μέτρο από μέρους της Ουάσινγκτον.
Σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έκανε λόγο περί νέων «εντελώς απαράδεκτων» αμερικανικών απειλών και εκτίμησε πως η «παράλογη» συμπεριφορά της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου προέδρου Donald Trump θα βλάψει «την Κίνα, τον κόσμο, αλλά και τις ίδιες» τις ΗΠΑ.
«Επί έναν χρόνο, η κυβέρνηση Trump ζητούσε υπομονετικά από την Κίνα να σταματήσει τις αθέμιτες πρακτικές της, να ανοίξει την αγορά της και να συμμετάσχει σε πραγματικό ανταγωνισμό στην αγορά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Robert Lighthizer.
«Αντί να αντιμετωπίσει τις νόμιμες ανησυχίες μας, η Κίνα έχει αρχίσει να πραγματοποιεί αντίποινα εναντίον των αμερικανικών προϊόντων», πρόσθεσε ο αντιπρόσωπος Εμπορίου, για να καταλήξει λέγονας ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μία τέτοια ενέργεια».
Ορισμένες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, καθώς και νομοθέτες από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εμφανίστηκαν επικριτικοί απέναντι στην κίνηση των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουασίας, Orrin Hatch, να αναφέρει ότι η σχετική εξέλιξη «φαίνεται απερίσκεπτη και δεν αποτελεί μία στοχοθετημένη προσέγγιση».
Από την πλευρά του, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, το οποίο υποστήριξε τις εγχώριες φορολογικές επρικοπές και τις διευκολύνσεις της αμερικανικής κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις, έχει διατηρήσει αποστάσεις από τις τρέχουσες εμπορικές πολιτικές του Donald Trump.
«Οι δασμοί είναι φόροι, και η επιβολή φόρων σε προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ. θα αυξήσει το κόστος των καθημερινών αγαθών για τις αμερικανικές οικογένειες, τους αγρότες και τους εργάτες, ενώ τα αντίμετρα θα πλήξουν περαιτέρω τους αμερικανούς εργαζόμενους», σχολίασε εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου.
Ωστόσο, ο αναλυτής της Oxford Economics, Louis Kuijs, τόνισε πως αν και περιμένει η Κίνα να καταδικάσει έντονα τις κινήσεις των ΗΠΑ, η απάντησή της σε ότι αφορά τις πολιτικές της αναμένεται να είναι προς το παρόν περιορισμένη.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε τις νέες απειλές των ΗΠΑ ως «τυπικές πρακτικές εκφοβισμού», ενώ πρόσθεσε ότι το Πεκίνο χρειάστηκε να περάσει στην αντεπίθεση προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά της.
«Πρόκειται για μία μάχη μεταξύ του μονομερούς και της πολυμέρειας, του προστατευστισμού και του ελεύθερου εμπορίου, της δύναμης και των κανόνων», ήταν το χαρκακτηριστικό σχόλιο της εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, Hua Chunying, κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης.
Το Πεκίνο δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα απέναντι στην Ουάσιγκτον, μεταξύ των οποίως θα περιλαμβάνονται και ορισμένα «ποιοτικά μέτρα», τα οποία αρκετές αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα φοβούνται ότι μπορεί να σημαίνουν από αυξημένες επιθεωρήσεις έως και καθυστερήσεις στις εγκρίσεις επενδύσεων.
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου εντείνει συνεχώς την πίεση στον εμπορικό πόλεμο που έχει αρχίσει με την Κίνα.
Την περασμένη εβδομάδα, επιβλήθηκαν επιπρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων.
Το μέτρο συνδεόταν με τη διένεξη γύρω από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Το Πεκίνο ανταπέδωσε αμέσως, αναγγέλλοντας τελωνειακούς δασμούς ίσης αξίας.
Την περασμένη εβδομάδα ο Trump διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να επιβάλλει δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 500 δισ. δολαρίων.
Το ποσό που ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος χονδρικά ισούται με το σύνολο της αξίας των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το 2017.

Standard Chartered: Οι 3 λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τους δασμούς της

Ο κόσμος έχει λάβει μια πρώτη εικόνα για το τι σημαίνει εμπορικός πόλεμος από τις ΗΠΑ, με την Standard Chartered να εκτιμά ότι τα πρώτα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή αυτήν την εβδομάδα ήταν μόνο η αρχή.
Ο νέος επικεφαλής στρατηγικής Global G-10 FX της Standard Chartered, Steven Englander, προέβη σε ακριβή πρόβλεψη: έρχονται περισσότεροι δασμοί.






Μάλιστα, θεωρεί ότι η κυβέρνηση Trump έχει τρεις λόγους για να προχωρήσει σε νέους δασμούς:
1) Η αμερικανική οικονομία έχει ένα ισχυρό απόθεμα ανάπτυξης. Η οικονομία της Κίνας είναι κάπως πλευρική ή παραπαίει και οι χρηματοπιστωτικές αγορές της βρίσκονται υπό πίεση
2) Ο τρέχων κύκλος των δασμών θα έχει πιθανώς μικρά αποτελέσματα
3) Η ΕΕ μοιάζει περισσότερο συμφιλιωτική
Και, όπως πρόσθεσε, αυτοί οι τρεις παράγοντες παρείχαν επίσης στην κυβέρνηση Trump κίνητρα για έναν πιο επιθετικό γύρο επιβολής δασμών, για τους εξής δύο λόγους:
- Οι δασμοί μέχρι σήμερα είναι πολιτικά δημοφιλείς ακόμη και σε γεωργικά και βιομηχανικά κράτη
- Τα δασμολογικά μέτρα είναι πολύ εύκολο να αντιστραφούν
Ο πειρασμός (πρωτίστως για τις ΗΠΑ, αλλά και για τους εμπορικούς εταίρους) είναι να συνεχίσει να αυξάνει τα μέτρα για να πείσει την άλλη πλευρά ότι είναι σοβαρή για να παραμείνει η πορεία.







"Επειδή οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι πιθανό να είναι τόσο μετριοπαθείς και αναστρέψιμες, το κίνητρο είναι να κινηθούμε επιθετικά βραχυπρόθεσμα", σκέφτονται στην αμερικανική κυβέρνηση.
Εάν οι δασμοί είναι δημοφιλείς πολιτικά, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα να επεκταθούν.
Τούτου λεχθέντος, με τόσο πολύ που συμβαίνει αυτή την εβδομάδα πολιτικά στις ΗΠΑ - ο διορισμός του Ανώτατου Δικαστηρίου και η συνάντηση με το ΝΑΤΟ και τον Ρώσο πρόεδρο - το επίκεντρο μπορεί να είναι αλλού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης