Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Trump: Η Γερμανία πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία, αντί να αυξήσει τις δαπάνες της στο ΝΑΤΟ

Trump: Η Γερμανία πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία, αντί να αυξήσει τις δαπάνες της στο ΝΑΤΟ
Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Γερμανία «είναι αιχμάλωτη της Ρωσίας» μέσω του ενεργειακού τομέα
Οξύτατη κριτική απέναντι στη Γερμανία άσκησε σήμερα (11/7) ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, τονίζοντας ότι το Βερολίνο «ελέγχεται πλήρως» από τη Μόσχα μέσα από τον τομεά του φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων, δήλωσε ότι η αύξηση των συμωνιών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν δώσει στη Μόσχα υπερβολικά μεγάλη επιρροή πάνω στη Γερμανία, ενώ χαρακτήρισε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ως ιδιαίτερα «ακατάλληλο».
«Η Γερμανία είναι αιχμάλωτη της Ρωσίας, επειδεί λαμβάνει μεγάλο μέρος της ενέργειάς της από τη Ρωσία», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του αμερικανού προέδρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Γερμανία «πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία και τώρα πρέπει να την υπηρεσπιστούμε απέναντι στη Ρωσία».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι η Γερμανία «θα λαμβάνει περίπου το 60 με 70% της ενέργειάς της από τη Ρωσία, καθώς και έναν νέο αγωγό, και πείτε μου εμένα εάν αυτό είναι πρέπον γιατί πιστεύω ότι δεν είναι», ενώ επέκρινε ξανά την αποτυχία του Βερολίνου να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις αμυντικές της δαπάνες.
«Θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ κακό για το ΝΑΤΟ, είναι κάτι που δε θα έπρεπε να συνέβαινε και νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε με τη Γερμανία για αυτό», τόνισε ο Donald Trump, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «η Γερμανία απλά πληρώνει κάτι περισσότερο από το 1% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, κάτι που επίσης θεωρώ ότι δεν είναι πρέπον».
Σημειώνεται ότι ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος θα ολοκληρωθεί το 2019 και αποτελεί επέκταση του υφιστάμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, έχει αποτελέσει πηγή διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας εδω και περισσότερο από έναν χρόνο, ενώ σε ότι αφορά το κομμάτι των αμυντικών δαπανών, η Γερμανία έχει δεσμευτεί να αυξήσει της δαπάνεις της στο 1,5% του ΑΕΠ της έως το 2025.
Τα παραπάνω σχόλια του Donald Trump έρχονται να προστεθούν στις γενικότερες πιέσεις που ασκεί ο αμερικανός πρόεδρος προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να αυξήσουν τους αμυντικές τους δαπάνες, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ δε θα πρέπει να πληρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο των αμυντικών δαπανών τους στο ΝΑΤΟ.
«Θεωρώ ότι είναι άδικο», είχε αναφέρει στο παρελθόν ο αμερικανός πρόεδρος, καθώς και ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να ανεχθεί τη σχετική απροθυμία των υπολοίπων χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, το σχέδιο της Γερμανίας για αύξηση των αμυντικών δαπανώ έχει ως στόχο να φτάσει το 2% έως το 2030, γεγονός που ωστόσο δεν είναι αρκετό σύμφωνα με τον Donald Trump, ο οποίος τόνισε ότι «θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην αύξηση των δαπανών αύριο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης