«Περίεργη» δήλωση του Επιτρόπου Hahn για «αλλαγή στα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας» - Κομισιόν: Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις

«Περίεργη» δήλωση του Επιτρόπου Hahn για «αλλαγή στα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας» - Κομισιόν: Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις
Η δήλωση προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις και οπωσδήποτε αναμένονται διευκρινίσεις από τον Ευρωπαίο Επίτροπο
(upd 1) Σε μια άκρως ανησυχητική και περίεργη δήλωση προχώρησε ο αρμόδιος για Επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Johannes Hahn, την οποία έσπευσε να «μαζέψει» η Κομισιόν αλλά όχι και με τόσο επιτυχημένο τρόπο
Μιλώντας σε think tank για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια, με αφορμή και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Επίτροπος Hahn τόνισε τη σημασία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - Αλβανίας, καθώς σε αυτή την περίπτωση μιλάμε  για «αναδιάρθρωση των συνόρων».
«Νομίζω πως είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, επίσης εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, γιατί εκεί πρόκειται για μια «αναδιάρθρωση» των συνόρων και αυτό είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», δήλωσε ο Επίτροπος, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ, Nicola Dimitrov.
Η δήλωση προκαλεί μεγάλα ερωτήματα και δεν αποκλείεται να αναφέρεται στον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ), ωστόσο οπωσδήποτε αναμένονται διευκρινίσεις από τον Ευρωπαίο Επίτροπο.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Αλβανό ομόλογό του, Edi Rama, στο περιθώριο της Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων.

Κομισιόν: Δεν εννοούσε αλλαγή συνόρων ο Επίτροπος

Για παρερμηνία των δηλώσεων του Επιτρόπου Hahn κάνει λόγο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως υποστήριξε ό Επίτροπος σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας- Αλβανίας αλλά «ο επίτροπος υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας».

ΝΔ: Η κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία

Για μυστικές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία μετά και τις δηλώσεις του Επιτρόπου, J. Hahn για «αλλαγή συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας».
Στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζεται ότι «Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο.
Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η Κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία!  
Η Νέα Δημοκρατία καλεί τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία.
Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό.  
Όσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του».

Τσιόδρας (Ποτάμι): Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Επίτροπος Hahn υπέπεσε σε φραστικό λάθος

Από το Ποτάμι ήρθε η πρώτη αντίδραση για την πρωτοφανή δήλωση του Επιτρόπου Johannes Hahn, περί «αναδιάρθωσης συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας».
Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας σχολίασε μέσω Twitter:
«Ο κ. Hahn θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπέπεσε σε ένα φραστικό λάθος, από αυτά που συνηθίζει, μιλώντας για αναδιάρθρωση συνόρων με την Αλβανία.
Διαφορετικά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρα.
Αλλά μάλλον είναι αστεία...», έγραψε ο κ. Τσιόδρας.Rama: Ελλάδα και Αλβανία θα καταλήξουν σε συμφωνία

Νωρίτερα, τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Αλβανία "θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας" εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο.
"Όπως ξέρετε, αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ μας, της Αλβανίας και της Ελλάδας.
Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα όποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης" υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και προσθέτει:
"Είναι πολύ φυσικό και με κάποιο τρόπο μέσω της επίλυσης να φτάσουμε το επίπεδο των νορμάλ ανθρώπων, των μέσων πολιτών που έχουν ήδη ξεπεράσει το παρελθόν τους και έχουν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο".
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ για το ονοματολογικό, αναφέροντας μάλιστα τη γειτονική χώρα ως "Βόρεια Μακεδονία".
Όπως είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έντι Ράμα "αυτή είναι μια καλή στιγμή για να επαινέσουμε ορισμένα αποτελέσματα, πρώτιστα και κυρίως το μεγάλο επίτευγμα της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, χάρη στην πολύ θαρραλέα και γενναία ηγεσία, και με όραμα, του Αλέξη και του Zoran, που επίσης ανέλαβαν το δικό τους μερίδιο ρίσκου για να επιβεβαιώσουν κάτι που δεν ήταν εύκολο αλλά έδειξαν επίσης πως όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος".
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν και στις δύο χώρες για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε: "Ασφαλώς οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις, αλλά συγχρόνως οι αντιδράσεις δείχνουν ότι αυτή υπήρξε μια πολύ θαρραλέα απόφαση που θα αποβεί σε όφελος και της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και των Βαλκανίων".
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας που "έκλεψε την παράσταση" προσερχόμενος στο Lancaster House με άσπρα αθλητικά παπούτσια, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη Σύνοδο Κορυφής του Λονδίνου και τη Διαδικασία του Βερολίνου: "Αυτή είναι μια σημαντική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και συνεχίζεται, πιστεύω με καλό ρυθμό.
Βοηθά σημαντικά να μας κρατήσει όλους μαζί και να μας κάνει να κινηθούμε μαζί.
Ασφαλώς, συμβαίνει μια εποχή που τα πράγματα στην Ευρώπη δεν είναι τόσο καλά, οπότε φαίνεται σαν μια βαλκανική κατάρα.
Κάποτε όταν η Ευρώπη πήγαινε καλά, εμείς χειροτερεύαμε.
Τώρα βελτιωνόμαστε εμείς και χειροτερεύει η Ευρώπη"

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS