Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Χαρτογραφώντας το νέο περιβάλλον πληρωμών στην Ελλάδα - 2nd Payments360 Conference

tags :
Χαρτογραφώντας το νέο περιβάλλον πληρωμών στην Ελλάδα - 2nd Payments360 Conference
Χαρτογραφώντας το νέο περιβάλλον πληρωμών στην Ελλάδα - 2nd Payments360 Conference       
Στη δεύτερη χρονιά διεξαγωγής του το συνέδριο Payments 360, που διοργανώθηκε από το περιοδικό Banker’s Review της Boussias Communications, εστίασε στην καινοτομία και στο οικοσύστημα πληρωμών που αναπτύσσεται στη χώρα μας.
Το σύνολο του νέου κανονιστικού περιβάλλοντος, καθώς και η εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας PSD2 βρέθηκαν στο επίκεντρο των περισσότερων ομιλητών της πρώτης ενότητας του συνεδρίου.
Ο Ralf Jacob, Επικεφαλής Μονάδας D3, Διεύθυνση Χρημ. Σταθερότητας της ΕΕ, έκανε στο πλαίσιο της εναρκτήριας ομιλίας του μια ανάλυση στο PSD2 και τις επιπτώσεις του, επισημαίνοντας πως απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση της καινοτομίας.
Ο Βασίλης Παναγιωτίδης, Διευθυντής στη Γενική Γραμματεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Επικεφαλής τομέα Συστημάτων Πληρωμών, Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος και Φυσικής Ασφάλειας Τραπεζών, περιέγραψε το μετασχηματισμό προς μια ελληνική οικονομία χωρίς, μετρητά, αναλύοντας την τωρινή κατάσταση και παραθέτοντας τις προοπτικές για το μέλλον.
Στην πλατφόρμα TIPS, η οποία θα αναγάγει τις άμεσες πληρωμές εντός Ευρώπης σε ένα καινούργιο επίπεδο και θα τεθεί επίσημα σε λειτουργία από τις 30 Νοεμβρίου, εστίασε ο MehdiManaa, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδομών και Πληρωμών για τις Αγορές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάνοντας μια εκτενή ανάλυση των στοιχείων της, ενώ ο Martin Koderisch Σύμβουλος Πληρωμών στην Edgar, Dunn & Company με έδρα το Λονδίνο, παρουσίασε χρήσιμες στρατηγικές για τις τράπεζες και τις εμπορικές επιχειρήσεις.
Η πρώτη ενότητα ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή ενός εποικοδομητικού ανοιχτού διαλόγου ανάμεσα σε διευθυντικά στελέχη τραπεζικών οργανισμών, την οποία συντόνισε ο M. Koderisch.
Στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν οι Αλέξης Δρυμιώτης (Head of Payments & Cash Management στην Eurobank), Γιώργος Μωραΐτης (Country Head of Global Liquidity and Cash Management, Wholesale Banking, HSBC France,Athens Branch), Νίκος Πετράκης (Director Cards Business της Τράπεζας Πειραιώς), Αλκιβιάδης Τρίγκας (Head e-Banking &Digital Channels στην Εθνική Τράπεζα) και Γιάννης Τσαβδαρίδης (Διευθυντής IT & Digital Banking Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου) συζητήθηκαν θέματα, όπως το Open Banking στην Ελλάδα και οι αρχές του PSD2.

Καινοτομία και διαμόρφωση νέας κουλτούρας

Οι λύσεις fintech και θέματα τεχνογνωσίας υπό το πρίσμα του PSD2, αλλά και της κουλτούρας που πρέπει να διαμορφωθεί στο νέο περιβάλλον πληρωμών ήταν ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο.
Μετά την περιγραφή του ρόλου και της ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τραπεζών (ΕΒΑ) από τον Dr. Dirk  Haubrich, Επικεφαλής Δεοντολογίας, Πληρωμών και Καταναλωτών στην EBA, ακολούθησαν οι προτάσεις βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να υιοθετήσουν οι ελληνικές τράπεζες από τον Daniel Doderlein, Award-winning serial entrepreneur, Founder και CEO της AUKA, όπως και η παρουσίαση λύσεων για τράπεζες από τους Lee Britton (Εμπορικός Διευθυντής της Prepaid Financial Services (PFS)), Γεώργιο Τσατσαρώνη (Founder & CEO τηςGBANQ) και Anders Olofsson (Global Head of Payments,Finastra).

Voice-of-the-Customer

Σε κάθε στρατηγικό επιχείρημα η πελατοκεντρικότητα αποτελεί τον κύριο στόχο και κριτήριο επιτυχίας, και αυτή ακριβώς την πτυχή επιχείρησε να καλύψει η τρίτη ενότητα του συνεδρίου. Στο πλαίσιο αυτό έλαβε χώρα ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ με συντονιστή το Λάμπρο Τσόλκα, αντιπρόεδρο της Accenture Α.Ε. και με τη συμμετοχή των Γιάννη Βράτσου (ΙΤDirector στην ACS), Σταύρου Δεκαβάλλα ( Head Engineering& Business Development της INSS), Θοδωρή Κούνα (Γενικό Διευθυντή της Everypay Α.Ε), Noel Moran (ιδρυτή και CEO της eComm Merchant Solutions), Παναγιώτη Τουρναβίτη (Γενικό Διευθυντή της Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας) και Γεώργιο Ανδρέα Χαντζανδρέου (Director στη Διεύθυνση Καρτών της Εθνικής Τράπεζας). Στο πλαίσιο του πάνελ συζητήθηκαν θέματα όπως οι ανάγκες των πελατών, τα capital controls, το θέμα της ασφάλειας κ.λπ. Ακολούθησε ένα short πάνελ με συντονιστή τον Γεώργιο Καμέτα, Επικεφαλής του Τομέα Business Banking στη Διεύθυνση Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Δανείων Λιανικής στην Εθνική Τράπεζα και υπεύθυνο του προγράμματος στήριξης νέας επιχειρηματικότητας NBG Business Seeds, ο οποίος αφού ανέλυσε το τοπίο της fintech σκηνής, είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους Βαγγέλη Φράγκο (Co-Founder της QuRabbit) και Δημήτρη Λάμπρου (Συνιδρυτής & CEO της Plustic). Η σπουδαιότητα του στοιχείου UX τονίστηκε και από τον Κωστή Πάικο (Head of Mobile Banking, Payments & Value Adding Services, Eurobank Group).Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των λύσεων που παρέχουν στους πελάτες τους η Alpha Bank και η Revolut, τις οποίες ανέλυσαν η Ελευθερία Κριθήμου (Υποδιευθύντρια στην Διεύθυνση Εναλλακτικών Δικτύων της Alpha Bank) και ο Δημήτρης Λιτσικάκης (Country Manager Greeceγια την Revolut).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου:  www.payments360.gr ή να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη παραγωγό του συνεδρίου κα Βίκυ Παυλάτου στο pavlatou@boussias.com.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης