Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΝΑΤΟ: Αύξηση των αμυντικών δαπανών των μελών στο 4% ζήτησε ο Trump - Δέσμευση Συμμάχων να τηρήσουν τους στόχους

ΝΑΤΟ: Αύξηση των αμυντικών δαπανών των μελών στο 4% ζήτησε ο Trump - Δέσμευση Συμμάχων να τηρήσουν τους στόχους
Να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ ζήτησε από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας
(upd) Να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ ζήτησε από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, όπως δήλωσε σήμερα (11/7/2018) ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rumen Radev, σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
«Ο πρόεδρος Trump, ο οποίος μίλησε πρώτος, έθεσε το ζήτημα όχι μόνο της επίτευξης του 2%, που ισχύει σήμερα, αλλά (έθεσε) έναν νέο στόχο - το 4%», δήλωσε ο Radev.
Την πρόταση του αμερικανού προέδρου επιβεβαίωσε και ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για κάποια επίσημη πρόταση από την πλευρά του.
Βρετανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης την πρόταση στο «Reuters», σημειώνοντας ότι, μέχρι στιγμής, η σύνοδος δεν έχει δείξει σημάδια ενότητας ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά το μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Με tweet που έκανε κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Trump εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των μελών του ΝΑΤΟ - και ιδιαίτερα της Γερμανίας - τονίζοντας ότι πρέπει αμέσως να καταβάλουν το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες.
«Τι καλό είναι το ΝΑΤΟ αν η Γερμανία πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια για αέριο και ενέργεια στη Ρωσία;
Γιατί μόνο τα πέντε από τα 29 μέλη καλύπτουν τις δεσμεύσεις τους;
Οι ΗΠΑ πληρώνουν για την προστασία της Ευρώπης και μετά χάνουν δισεκατομμύρια στο εμπόριο.
Πρέπει να πληρώσουν το 2% του ΑΕΠ τους ΑΜΕΣΩΣ και όχι μέχρι το 2025», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter».
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εξαπολύσει και πάλι επίθεση κατά της Γερμανίας, την οποία είχε χαρακτηρίσει «όμηρο της Ρωσίας», λόγω των συναλλαγών της για την προμήθεια ενέργειας.


Δέσμευση Συμμάχων να τηρήσουν τους στόχους

Πάντως, στην κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ διακήρυξαν την «ακλόνητη δέσμευσή» τους στους συμφωνημένους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες, ενώ υπογράμμισαν την ανησυχία τους για τις απειλές που θέτουν η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.
Σε μια σαφή αναφορά προς τις επικρίσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι οι εταίροι του στο ΝΑΤΟ δαπανούν πολύ λίγα στον τομέα της άμυνας, η Βορειοατλαντική Συμμαχία σημειώνει στο τελικό ανακοινωθέν:
«Δεσμευόμαστε στη βελτίωση της ισορροπίας στον καταμερισμό των δαπανών και των ευθυνών ως κράτη μέλη της Συμμαχίας».
Επιπλέον, ο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τόνισαν την ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, λέγοντας ότι περιορίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια.
Υπογράμμισαν επίσης ότι «στέκονται αλληλέγγυοι» προς την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα στην πόλη Σάλσμπερι.

Πρώτη ενημέρωση 18:47:52, Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης