Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κϊνας θα επιδεινωθεί - Πώς θα αντιδράσει το Πεκίνο

tags :
Goldman Sachs: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κϊνας θα επιδεινωθεί - Πώς θα αντιδράσει το Πεκίνο
Goldman Sachs: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κϊνας θα επιδεινωθεί - Πώς θα αντιδράσει το Πεκίνο
Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναμένεται να ενταθεί, τουλάχιστον αρχικά. Ο στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs Kamakshya Trivedi, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «πιστεύουμε ότι οι εμπορικές εντάσεις πιθανώς θα επιδεινωθούν πριν βελτιωθούν».
Παράλληλα προέβλεψε ότι «θα δούμε πιθανότατα περισσότερο αδύναμο το ρενμίνμπι» για τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, μια πρόβλεψη που σίγουρα έχει αποδειχθεί ακριβής, με το κινεζικό γουαν υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011.
«Θα υπάρξει περισσότερη σταθερότητα μετά από αυτό, λόγω εν μέρει ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία», σύμφωνα με την  Goldman Sachs που δεν πιστεύει ότι το Πεκίνο θα «αντιμετωπίσει το νόμισμα ως όπλο».
Σε ξεχωριστό του report, ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Alec Phillips, αναφέρει ότι η ανακοίνωση των δασμών σε  κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισ. δολαρίων αυξάνει την πιθανότητα να εφαρμοστούν περαιτέρω δασμοί, προσθέτοντας ότι η Goldman Sachs, ξαφνιάστηκε κάπως από το χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης.
«Αναμενόταν ότι ο επόμενος γύρος των δασμών σε αγαθά αξίας 16 δισ. δολαρίων θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2018 ή στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018, οπότε η εφαρμογή αυτού του επόμενου γύρου δασμών 200 δισ. δολαρίων, αν εφαρμοστεί, φαίνεται απίθανο να συμβεί μέχρι το Σεπτέμβριο το νωρίτερο».
Η Goldman Sachs τονίζει ότι ο εξοπλισμός δικτύωσης, τα εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα έπιπλα θα δεχθούν το μεγαλύτερο «χτύπημα» στο νέο γύρο των δασμών.
Η Goldman Sachs παρατηρεί επίσης ότι «ορισμένες εισαγωγές που παρέχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από κινέζους κατασκευαστές εξαιρούνται από τον κατάλογο, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων και των παιχνιδιών».
Πράγματι, το κινεζικό μερίδιο στις αμερικανικές εισαγωγές στον σημερινό κατάλογο των δασμών είναι 51%, έναντι 20% για τα 34 δισ. για τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε δασμούς από τις 6 Ιουλίου.
Τέλος, η κατανομή των μεγαλύτερων κατηγοριών που επηρεάζονται από τους δασμούς περιλαμβάνει: δρομολογητές δικτύου (23 δισ. δολάρια στις εισαγωγές το 2017), ηλεκτρονικά εξαρτήματα (20 δισ. δολάρια) και έπιπλα (29 δισ. δολάρια).

Σε όλες τις κατηγορίες, η κατανομή των δασμών:

-Γεωργικά αγαθά (3 δισ. δολάρια)
-Επεξεργασμένα τρόφιμα (3 δισ. δολάρια)
-Χημικά προϊόντα (10 δισ. δολάρια),
-Πλαστικά (10 δισ. δολάρια)
-Δέρμα και δερμάτινα είδη (7 δισ. δολάρια)
-Ξύλο και προϊόντα ξύλου (3 δισ. δολάρια)
-Χαρτί (3 δισ. δολάρια)
-Υφάσματα (4 δισ. δολάρια)
-Πέτρα (5 δισεκατομμύρια δολάρια),
-Βασικά μέταλλα (16 δισ. δολάρια),
-Άλλοι ηλεκτρικοί εξοπλισμοί και συσκευές, όπως ψυγεία, κλιματιστικά και ηλεκτρικές σκούπες (26 δισ. δολάρια), καθώς και εξαρτήματα για αυτοκίνητα, φορτηγά και γεωργικό εξοπλισμό (12 δισ. δολάρια).
Το ερώτημα, παραμένει το πώς η Κίνα θα ανταποκριθεί, καθώς δεν μπορεί να αντιδράσει αναλόγως, καθώς οι ΗΠΑ δεν εξάγουν προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων στην Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι, όπως ανέφερε το WSJ νωρίτερα, ότι το Πεκίνο μπορεί να επιδιώξει πιο ποιοτικές απαντήσεις, όπως να καθυστερήσει την έκδοση αδειών για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, να καθυστερεί την έγκριση των συγχωνεύσεων και εξαγορών που αφορούν αμερικανικές εταιρείες και να καθυστερεί τις επιθεωρήσεις των αμερικανικών προϊόντων στα σύνορα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης