Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ισχυρές ταμειακές ροές και κέρδη για τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρίες

tags :
Moody's: Ισχυρές ταμειακές ροές και κέρδη για τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρίες
Moody's: Ισχυρές ταμειακές ροές και κέρδη για τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρίες
Ένα αναδυόμενο κύμα λανσαρίσματος πολύ δημοφιλών φαρμάκων θα επιταχύνει την αύξηση των εσόδων των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιρειών το 2019, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody's σε έκθεση του.
Οι λήξεις των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα έχουν μικρό μόνο αντίκτυπο στα συνολικά έσοδα τους επόμενους 12-18 μήνες.
Στην έκθεση της Moody's, «Pharmaceuticals Europe: Strong pipelines suggest acceleration of earnings growth into 2019», αναφέρεται ότι «ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων, οι ταμειακές ροές των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιρειών εξακολουθούν να είναι πολύ ισχυρές, γεγονός που υποδηλώνει επιτάχυνση της αύξησης των εσόδων το εξάμηνο του 2018».
Η Roche Holding AG (Aa3, σταθερό outlook) και η AstraZeneca PLC (A3, αρνητικό outlook) έχουν τους ισχυρότερες ταμειακές ροές.
Όμως, η Roche αντιμετωπίζει την απειλή ανταγωνισμού στα τρία κορυφαία φάρμακά της τα επόμενα τρία χρόνια και εξαρτάται όλο και περισσότερο από το μεταγενέστερο στάδιο της αύξησης των εσόδων κατά τη διάρκεια των λήξεων των πατεντών ευρεσιτεχνίας.
Η AstraZeneca εξέρχεται από ένα μακρά περίοδο λήξης πατεντών ευρεσιτεχνίας και έχει σταθμίσει τα έσοδα και τις πιστωτικές της μετρήσεις.
Οι ταμειακές ροές της Novartis AG (A1, σταθερό outlook) και της Merck KGaA (Baa1, σταθερό outlook) βελτιώθηκαν, καθώς η Novartis επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στα καινοτόμα φάρμακα, κυρίως στην έγκριση του Kymriah το 2017, στο φάρμακο για την ογκολογική θεραπεία CAR-T και στο φάρμακο για την ημικρανία, το Aimovig. Παρά τη μεγάλη συγκέντρωση στο ογκολογικό φάρμακο Bavencio, οι ταμειακές ροές της Merck βελτιώθηκαν λόγω του γεγονότος ότι αρκετά φάρμακα βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ανάπτυξης.
Η  GlaxoSmithKline (A2, σταθερό outlook) διαθέτει περιορισμένο μόνο αριθμό φαρμάκων σε τελική φάση ανάπτυξης.
Ωστόσο, η εταιρεία έχει λανδάρει βασικά φάρμακα, όπως το Shingrix, και έχει επεκτείνει το franchise για το φάρμακο Elipta τους τελευταίους 12 μήνες.
Ενώ η Moody's αναμένει ότι η GlaxoSmithKline θα λανσάρει μόνο μερικά νέα φάρμακα στην αγορά τα επόμενα τρία χρόνια, οι ταμειακές ροές θα παραμείνουν ισχυρές, καθώς η έκθεσή της σε λήξεις ευρεσιτεχνιών μειώνεται, παρά την υπερβολική απειλή από ένα υποκατάστατο του φαρμάκου Advair στις ΗΠΑ.
Οι ταμειακές ροές της  Sanofi (A1, σταθερό outlook) συνεχίζουν  να βελτιώνονται λόγω του αυξημένου αριθμού  φαρμάκων στην ανάπτυξη στα τέλη του σταδίου.
Οι ταμειακές ροές της Novo Nordisk A/S (A1, σταθερό outlook) έχουν πολύ ισχυρό δυναμικό και επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στο Semaglutide, ένα φάρμακο για το διαβήτη που βγήκε στην αγορά το Δεκέμβριο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης