Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα μπρος πίσω με το χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών - Ξαναφουντώνουν τα εκλογικά σενάρια

Τα μπρος πίσω με το χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών  - Ξαναφουντώνουν τα εκλογικά σενάρια
Η τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ανάβει εκ νέου το πολιτικό θερμόμετρο
Στα ύψη αναμένεται να ανέβει σήμερα Πέμπτη το πολιτικό θερμόμετρο ανάμεσα σε κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή με επίκεντρο τον Κλεισθένη για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Επιστέγασμα της επικείμενης αντιπαράθεσης αναμένεται να αποτελέσει το αλαλούμ γύρω από τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών οι οποίες έχουν γίνει λάστιχο το τελευταίο 48ωρο καθώς, μέσα σε λίγες ώρες, η ημερομηνία τους άλλαξε τρεις φορές.
Τα μπρος πίσω ξεκίνησαν με την πρώτη τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από το λεγόμενο προεδρικό μπλοκ οι οποίοι ζητούσαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξαχθούν όχι τον Οκτώβριο του 2019 όπως προβλέπει το υπό συζήτηση  νομοσχέδιο αλλά μια εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές δηλαδή στις 19 Μαΐου και ο δεύτερος γύρος στις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές.
Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο άλλαξαν και πάλι τις ημερομηνίες ζητώντας αυτή τη φορά ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών να γίνει μια εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές στις 2 Ιουνίου.
Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Πάνος Σκουρλέτης, εμφανώς αμήχανος καθώς αυτοακυρώνεται καταργώντας μία από τις κορωνίδες του νομοσχεδίου του που ήταν η απεμπλοκή των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές αποδέχτηκε τη σχετική τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αφού ήταν προϊόν οδηγίας που είχε εκδοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.
Η αντιπολίτευση πάντως εκτιμά πως οι κινήσεις της κυβέρνησης αποτελούν προάγγελο για τετραπλές τελικά κάλπες δηλαδή, μαζί με τις δημοτικτικές, τις περιφερειακές και τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση σχεδιάζει και τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Μάιο του 2019.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση μιλά για πανικό της κυβέρνησης ενώ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να μην έχει αυταπάτες: «όσες κάλπες κι αν στήσει, όποτε κι αν τις στήσει, οι πολίτες θα του δείξουν το δρόμο από το Μαξίμου στην Κουμουνδούρου. ΥΓ. Το αν μπορεί να μείνει και στην Κουμουνδούρου, είναι μια άλλη ιστορία...», συμπληρώνει η ΝΔ.
Το ζήτημα βέβαια, είναι αν μπορεί να αντέξει ο κυβερνητικός σχηματισμός μέχρι τότε καθώς ο δρόμος που πρέπει να διανύσει τους επόμενους δέκα μήνες, επισημαίνουν πολιτικοί παράγοντες, είναι μακρύς και δύσβατος. Οι ίδιοι αναλυτές εκφράζουν επίσης προβληματισμό για το κατά πόσο είναι ικανό, από τεχνικής πλευράς το σύστημα να φέρει εις πέρας τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε ένα βράδυ, προσθέτοντας με νόημα, ότι και ο Ιανουάριος αποτελεί έναν μήνα κατά τον οποίο διεξάγονται εκλογές.
Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα παρά το γεγονός ότι στο Μαξίμου επενδύουν πολλά στην πολυπόθητη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια η οποία θα έρθει στις 21 Αυγούστου και μαζί της προσδοκούν ότι θα αλλάξει η πολιτική ατζέντα.
Ωστόσο, τα δύσκολα είναι μπροστά καθώς η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί τις περικοπές των συντάξεων αλλά και  τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς ο θόρυβος από την υπογραφή της δεν λέει να κοπάσει και οι αντιδράσεις αναμένεται να ενταθούν περισσότερο στην περίπτωση που τα πράγματα στη γειτονική χώρα εξελιχθούν σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα. Και βέβαια, παραμένει πάντα, ο αστάθμητος παράγοντας, που ακούει στο όνομα συγκυβερνήτης, Πάνος Καμμένος ο οποίος συχνά - πυκνά το τελευταίο διάστημα δημιουργεί αναταράξεις στην κυβερνητική συνοχή με τις απειλές που εκτοξεύει.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Βουλή αναμένεται σήμερα να γίνει πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων καθώς την αντίδρασή τους στο νομοσχέδιο αναμένεται να εκφράσουν ο πρόεδρος της ΝΔ και οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο η συζήτηση να μεταφερθεί για την Παρασκευή. Ορισμένοι διαβλέπουν πίσω από αυτή τη μετάθεση, την πρόθεση να είναι στην ολομέλεια και ο πρωθυπουργός καθώς επίσης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για να υπάρχει αντίλογος στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης