«Διπλωματική επίθεση» του Ιράν στη Ρωσία ενόψει των αμερικανικών κυρώσεων

«Διπλωματική επίθεση» του Ιράν στη Ρωσία ενόψει των αμερικανικών κυρώσεων
«Διπλωματική επίθεση» του Ιράν στη Ρωσία ενόψει των αμερικανικών κυρώσεων
Ένας κορυφαίος σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Ali Khamenei χαιρέτισε (11/7) σήμερα τη «στρατηγική σχέση» της χώρας του με τη Ρωσία στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα, στο πλαίσιο μιας διπλωματικής επίθεσης που διεξάγει η Τεχεράνη καθώς ετοιμάζεται για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις.
Ο Ali Akbar Velayati, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο V. Putin, καταφέρθηκε επίσης εναντίον του αμερικανού προέδρου D. Trump λέγοντας πως οι «αναξιόπιστες» ενέργειές του καθιστούν ακόμη πιο απαραίτητες τις στενές σχέσεις της Τεχεράνης με τη Μόσχα.
Τον Μάιο οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την πολυεθνή συμφωνία για την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του.
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι θα επιβάλει και πάλι κυρώσεις και έχει πει σε άλλες χώρες να σταματήσουν από τις 4 Νοεμβρίου όλες τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου διότι διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με αμερικανικά οικονομικά μέτρα.
«Η σχέση ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι μια στρατηγική σχέση και τα τελευταία χρόνια οι διμερείς και περιφερειακές σχέσεις έχουν επεκταθεί στο σύνολό τους», δήλωσε ο Velayati κατά την άφιξή του στη Μόσχα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Ο Velayati πρόσθεσε πως κομίζει μηνύματα στον Πούτιν από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν και από τον πρόεδρο H. Ruhani και πως θα συζητήσουν την «πολύ ευαίσθητη» παγκόσμια κατάσταση.
Ο Velayati επικαλέσθηκε τη ρωσο-ιρανική συνεργασία στη Συρία, όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν τις δυνάμεις του προέδρου Assad στον επταετή συριακό εμφύλιο πόλεμο εναντίον «της τρομοκρατίας και των χορηγών της», όπως δήλωσε ο ιρανός αξιωματούχος.
«Μόνο με μια στρατηγική και μακροπρόθεσμη σχέση (με τη Ρωσία) μπορεί να συνεχισθεί αυτή η συνεργασία», δήλωσε ο Velayati, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί επίσης στη Μόσχα με τον ρώσο υπουργό Ενέργειας A. Novak.
Ο Velayati περιέγραψε τον Τραμπ ως ένα «αναξιόπιστο άτομο... σε σχέση με το διεθνές δίκαιο, το οποίο καθιστά απαραίτητη όλο και περισσότερη συνεργασία (ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία)».
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu, ο οποίος θεωρεί το Ιράν τον μεγαλύτερο εχθρό του Ισραήλ και υποστηρίζει σθεναρά την απόφαση του Trump να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία, επισκέπτεται επίσης σήμερα τη Μόσχα.
Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του Νετανιάχου, ο Velayati δήλωσε: «Η παρουσία του στη Ρωσία ή η απουσία του δεν έχει καμιά επίπτωση στη στρατηγική αποστολή μας στη Μόσχα».
Το Ισραήλ εκφράζει ανησυχίες ότι το Ιράν εγκαθιδρύει μια στρατιωτική παρουσία στη γειτονική Συρία και έχει επιτεθεί σε ιρανικούς στόχους εκεί.
Ο Velayati αναμένεται να επισκεφθεί στο εγγύς μέλλον και την Κίνα, ανακοινώθηκε σήμερα (11/7) από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS