Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Προειδοποίηση Scholz - Όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα υποχρεούνται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις - Στο επίκεντρο το μεταμνημονιακό πρόγραμμα

Eurogroup: Προειδοποίηση Scholz - Όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα υποχρεούνται να τηρήσουν τις δεσμεύσεις - Στο επίκεντρο το μεταμνημονιακό πρόγραμμα
Η πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα στο πλαίσιο του νέου πλαισίου αναμένεται τέλη Σεπτεμβρίου ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019.
Τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ως το 2022 και προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, αναμένεται να «σφραγίσουν» οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup.
Οι περισσότεροι υπουργοί, προσερχόμενοι, μίλησαν με θετικά λόγια για την Ελλάδα και σαφώς εμφανίστηκαν πλήρως... ανακουφισμένοι που αυτό είναι το τελευταίο Eurogroup στο οποίο η Ελλάδα συμμετάσχει ως χώρα που είναι ακόμη σε πρόγραμμα...

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα υπογραφεί στη συνέχεια από την Κομισιόν  (σ.σ. αν δεν έχει γίνει ήδη) έτσι ώστε αύριο 13/7 που θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να σταθεί δυνατή η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.     
Το πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM λήγει στις 20 Αυγούστου όμως η ασφυκτική παρακολούθηση της Αθήνας δεν σταματά σε αυτή την ημερομηνία.
Συνεχίζεται με το νέο καθεστώς εποπτείας που ανακοίνωσε η Ε.Ε. από το σχηματίζεται η εντύπωση ότι θα υπάρξει μια λογική συνέχειας και όχι τέλους του μνημονίου.
Τα μόνα κομμάτια που λείπουν από το παζλ είναι τα δανεικά που έπαιρνε η Αθήνα από τον «μηχανισμό διάσωσης».
Τα υψηλά πλεονάσματα, 3,5% το ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ ως το 2060, αλλά και τα ψηφισμένα μέτρα με τις περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο, είναι εκεί.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση συμφώνησε όχι μόνο να μην «ακυρώσει» καμία από τις «μεταρρυθμίσεις» που τρέχουν ήδη αλλά επιταχύνει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που υπολείπονται από το 3ο  Μνημόνιο.
Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το οικονομικό επιτελείο αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εξής «ουρές»:  

- Μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους ως τον Αύγουστο του 2018  
- Μείωση των «κόκκινων» δανείων ως το 2019
-Τοποθετήσεις στελεχών στο Δημόσιο ως τον Δεκέμβριο του 2018.
- Πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ ως τον Δεκέμβριο του 2019.
- Ολοκλήρωση του κτηματολογίου ως τις 31/6/2021.
- Οροφές στην απασχόληση και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μειώνεται το κόστος μισθοδοσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2022.
- Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Μαρίνα του Αλίμου, Εγνατία, ΔΕΠΑ Εμπορίου, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Δίκτυο ΔΕΠΑ, μεταφορά σταδίου ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο)
Το νέο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα τεθεί σε ισχύ από τις 28 Αυγούστου, ενώ η επιτήρηση θα ανανεώνεται ανά εξάμηνο.
Ο έλεγχος των δεσμεύσεων θα γίνεται και πάλι  από το κουαρτέτο πιθανότατα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και όχι επικεφαλής.
Η πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα στο πλαίσιο του νέου πλαισίου αναμένεται τέλη Σεπτεμβρίου ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019.

Αυστηρό μήνυμα από Sholz

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, τονίζοντας ότι όποια κι αν η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η παρούσα.
«Είναι σημαντικό να τηρηθούν οι συμφωνίες οποία κυβέρνηση και αν υπάρχει στην Ελλάδα. 
Θα ήταν μεγάλο λάθος να αλλάξει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί» δήλωσε μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου.
Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων... μικροαλλαγών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν και κάποια περιθώρια ευελιξίας.
Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ελλάδα βγήκε απο το πρόγραμμα και είναι σε σωστό δρόμο, η ανάπτυξη έχει δυναμισμό και δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα.
Τέλος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι και αυτή μια απόδειξη της επιτυχίας των μηχανισμών σταθεροποίησης που διαθέτει πλέον η ΕΕ.

Centeno: Το τελευταίο πρόγραμμα που η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα

Το σημερινό είναι το τελευταίο Eurogroup που η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, δήλωσε ο Mario Centeno, επικεφαλής του Eurogroup, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα, αλλά θα ακούσουμε το πρόγραμμα που θα έχει η Ελλάδα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας του ESM, διασφαλίζοντας τη θέση της στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής για την ενεργοποίηση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 472/2013 (μέρος του αποκαλούμενου «δίπτυχου») διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αξιοποιώντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί.
Θα στηρίξει την ολοκλήρωση, την υλοποίηση και τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές.
Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών και, συνεπώς, να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ιδίως κατά την αμέσως μετά το πρόγραμμα περίοδο.

Moscovici: Επί τάπητος το μεταμνημονιακό καθεστώς της Ελλάδας

Το μεταμνημονιακό καθεστώς της Ελλάδας θα τεθεί επί τάπητος στο σημερινό (12/7/2018) Eurogroup, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου, Pierre Moscovici.
Ειδικότερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Moscovici δήλωσε «θα κάνουμε ενημέρωση για το νέο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας που θα τεθεί σε ισχύ μετά την έξοδο της Ελλάδος από το πρόγραμμα».
«Το θέμα είναι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην οδό της επιτυχίας της», τόνισε και προσέθεσε ότι «πρέπει να πω άλλη μια φορά πως δεν πρόκειται για τέταρτο πρόγραμμα.
Δεν ζητούμε κανένα επιπλέον μέτρο, καμιά επιπλέον προσπάθεια, αλλά θέλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στον δρόμο της για να κάνουμε αυτή την έξοδο αληθινή επιτυχία και να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με αξιοπιστία και δύναμη. Είμαστε στον δρόμο της επιτυχίας, η 20η Αυγούστου θα είναι πολύ σημαντική».
«Είναι η ίδια επιτήρηση», εξήγησε, «που ασκούμε σε κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα, με αποχρώσεις καθώς η χώρα γνώρισε προφανώς μια κρίση που ήταν πιο μακρά, πιο δύσκολη, διότι το επίπεδο του χρέους της παραμένει πολύ υψηλό, όμως το θέμα είναι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην οδό της επιτυχίας της».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα «πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, αλλά πρέπει τώρα να πετάξει με τα δικά της φτερά, να περπατήσει με τα δικά της πόδια και έγκειται στους Έλληνες να καθορίσουν την αναπτυξιακή πολιτική τους την οποία επιθυμούν για τον λαό τους».

(Πρώτη Ενημέρωση 12/7/2018, 03:48)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης