Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες θα είναι επενδύσιμες σε…15 μήνες από σήμερα – Οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 θα είναι καθοριστικές

Οι ελληνικές τράπεζες θα είναι επενδύσιμες σε…15 μήνες από σήμερα – Οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 θα είναι καθοριστικές
Το συμπέρασμα είναι ότι με το χρέος όσο και τις τράπεζες όσο συνεχίζουν να αποτελούν δομικά προβλήματα του συστήματος, μην διερωτάται κανείς γιατί το χρηματιστήριο δεν τραβάει.
Ενώ με όρους πολιτικής επικοινωνίας η έξοδος της Ελλάδος από τα μνημόνια είναι ένα ιστορικό γεγονός μετά από 8 χρόνια οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με μεγάλο προβληματισμό.
Αφενός γιατί το βασικό και διαχρονικό πρόβλημα που ήταν η βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει επιλυθεί αφετέρου γιατί η κινητήριος δύναμη της αγοράς οι τράπεζες συνεχίζουν να παραμένουν zombie.
Θα πρέπει να ειπωθούν ορισμένες αλήθειες πολύ καθαρά.
1)Η Ελλάδα εάν βγει στις αγορές – ξανά – θα είναι θετική είδηση αλλά όχι ο καταλύτης, η Ελλάδα έχει 24,1 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα οπότε η έξοδος στις αγορές ενώ είναι θετική είδηση δεν αλλάζει τις παραμέτρους ρευστότητας.
2)Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός αλλά το ελληνικό χρέος ήταν μη βιώσιμο και παραμένει μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Σε αυτό το σκέλος δεν άλλαξε κάτι.
3)Οι οίκοι αξιολόγησης προέβησαν σε πολύ συντηρητικές αναβαθμίσεις κυρίως γιατί στο σκέλος χρέους προς ΑΕΠ δεν υπήρξε βελτίωση αλλά και γιατί στο σκέλος της βιωσιμότητας η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει θολή.
4)Όπως προειδοποίησε ο Regling του ESM εάν η Ελλάδα δεν συνεχίσει να τηρεί τις μεταρρυθμίσεις κινδυνεύει με ακύρωση ορισμένων μέτρων για το ελληνικό χρέος.
Ένα μέτρο που θα μπορούσε να ακυρωθεί άμεσα ήταν να παγώσει η καταβολή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ANFA.
Μόνο σε πολύ ακραία ρήξη θα μπορούσε να παγώσει ο πυρήνας των μέτρων για το χρέος δηλαδή η 10ετής επιμήκυνση.

Από όλα αυτά εξάγεται το συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος έχει γίνει εξυπηρετήσιμο αλλά όχι βιώσιμο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό έχει καταγραφεί στις αγορές, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και αυτό αποτελεί αρνητική εξέλιξη.
Ταυτόχρονα το ακόμη σημαντικότερο ώστε η Ελλάδα να καταστεί ξανά επενδύσιμη είναι ότι οι τράπεζες παραμένουν σε ομηρία.
Δεν μπορεί να είναι επενδύσιμες οι τράπεζες όταν δηλώνουν ότι συνεχίζουν την προσπάθεια εξυγίανσης τους.
Οι τράπεζες χρειάζονται ένα ισχυρό καταλύτη που θα πείσει και το πλέον δύσπιστο επενδυτή ότι όντως η εξυγίανση ολοκληρώνεται και αυτός ο καταλύτης δεν θα είναι η νέα στοχοθεσία μείωσης των NPEs για το 2021.
Ο νέος καταλύτης θα είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται νέα κεφάλαια με τα οποία θα κάνουν την επίθεση τους στο πρόβλημα που είναι ο πυρήνας των προβληματικών δανείων.
Οι ελληνικές τράπεζες θα καταστούν επενδύσιμες μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου και μετά την φάση της επιθετικής εξυγίανσης τους.
Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι εάν προκηρυχθούν εκλογές το ελληνικό χρηματιστήριο και οι τράπεζες θα σημειώσουν ράλι.
Αυτό αποτελεί μια εικασία που εν μέρει μπορεί να έχει βάση αλλά οι εκλογές δεν θα κάνουν βιώσιμο το χρέος, ούτε θα λύσουν ως δια μαγείας τα προβληματικά δάνεια.
Οι εκλογές προσωρινά θα προκαλέσουν μια ευφορία το μέγεθος της οποίας ευφορίας θα εξαρτηθεί από το πόσο ισχυρό θα είναι το πρώτο κόμμα η ΝΔ και πόση θα είναι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκλογές θα διαμορφώσουν ένα σκηνικό προσωρινής ευφορίας, τα προβλήματα στο σύστημα είναι βαθύτερα και δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Το συμπέρασμα είναι ότι με το χρέος όσο και τις τράπεζες όσο συνεχίζουν να αποτελούν δομικά προβλήματα του συστήματος, μην διερωτάται κανείς γιατί το χρηματιστήριο δεν τραβάει.
Υπάρχει λογικότατη εξήγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης