Τι περιμένει η Ελλάδα από τον πανίσχυρο Erdogan - Πρώτο θέμα στην ατζέντα Τσίπρα οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί

Τι περιμένει η Ελλάδα από τον πανίσχυρο Erdogan - Πρώτο θέμα στην ατζέντα Τσίπρα οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί
Στις 14.30 ώρα Βελγίου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayyip Erdogan, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με το ζήτημα της κράτησης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Έλληνα πρωθυπουργού.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών, οκτώ μήνες μετά την επεισοδιακή επίσκεψη Erdogan στην Ελλάδα, με την τουρκική προκλητικότητα να βρίσκεται στα ύψη, με αποκορύφωμα τη σύλληψη και κράτηση των Κούκλατζη και Μητρετώση στις φυλακές της Ανδριανούπολης.
Οι Τούρκοι έχουν συνδέσει επίσημα την απελευθέρωσή τους με την απέλαση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε χθες το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, στο ανώτατο επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, λίγα 24ωρα μετά την ορκωμοσία Erdogan, η οποία σηματοδότησε το πέρασμα της Τουρκίας στην εποχή της παντοκρατορίας του Τούρκου προέδρου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο «Σουλτάνος» θα θελήσει να προωθήσει μια εικόνα ισχύος και όχι μιας συναινετικής στάσης για την επίλυση των διμερών ζητημάτων.
Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την κατάσταση «πρωτοφανή» για δύο συμμαχικές χώρες και τόνισε ότι «αποτελεί πληγή για όλη τη Συμμαχία, η οποία πρέπει να επουλωθεί από τη γειτονική χώρα με την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα».
Απευθύνθηκε στους ηγέτες των χωρών μελών, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και το έθεσε στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel.
Tο ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στις συναντήσεις με ομολόγους τους που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
«Μόνιμη πληγή του ΝΑΤΟ», χαρακτήρισε επίσης ο πρωθυπουργός το γεγονός ότι «η Τουρκία επιμένει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, ενώ, παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιμένει στον διάλογο με την Τουρκία και σημείωσε τη συνεργασία που υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.

Επίθεση από την Άγκυρα για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση επανήλθε στην επικαιρότητα ένα γνωστό θέμα, με την Άγκυρα να καταγγέλλει πως το Εφετείο Θράκης απέρριψε το αίτημα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για επανεγγραφή στα μητρώα σωματείων.
Η ΤΕΞ εκπροσωπεί την μουσουλμανική κοινότητα στην Θράκη – την οποία η Άγκυρα αποκαλεί μειονότητα – όμως είχε απαγορευτεί από τις ελληνικές Αρχές διότι το όνομά της περιείχε τον όρο «Τουρκική», όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ.
Η υπόθεση έφτασε έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο δικαίωσε την ΤΕΞ, με συνέπεια το 2017 η ελληνική Βουλή να υπερψηφίσει τροπολογία που θεωρητικά θα επέτρεψε την επαναφορά της Ένωσης στο παλαιότερο καθεστώς.
«Η απόφαση του δικαστηρίου [της Θράκης] καταδεικνύει πως το νομοθέτημα που υιοθέτησε η ελληνική Βουλή δεν επαρκεί» για να ικανοποιηθούν τα δικαιώματα της Ένωσης, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας.
Η τουρκική διπλωματία σημειώνει πως προσδοκά την εγγραφή των μη κυβερνητικών οργανώσεων της «τουρκικής μειονότητας» στα βιβλία των ελληνικών Αρχών, και να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα κάνει παρεμβατικά παράπονα για την ελληνική Δικαιοσύνη την τελευταία διετία.
Έχει καταγγείλει προστασία «τρομοκρατών» λόγω των αποφάσεων για μη έκδοση και παροχή ασύλου σε αξιωματικούς που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κι έχει ασκήσει παρόμοια κριτική με αφορμή τις άδειες που έχουν δοθεί στον βαρυποινίτη εκτελεστή της «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS