Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανακωχή στο ΝΑΤΟ μετά τη σφοδρή σύγκρουση - Trump: Είμαι ιδιοφυία, τα μέλη δεσμεύθηκαν για αύξηση δαπανών

tags :
Ανακωχή στο ΝΑΤΟ μετά τη σφοδρή σύγκρουση - Trump: Είμαι ιδιοφυία, τα μέλη δεσμεύθηκαν για αύξηση δαπανών
Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 4% του ΑΕΠ
(upd) Ανακωχή σήμανε στο ΝΑΤΟ μετά τις απειλές Trump, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει ότι οι σύμμαχοι δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες άνω του 2%.
«Η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ είναι ισχυρή και δεν χρειάζεται να αποχωρήσουν από τη συμμαχία.
Το ΝΑΤΟ είναι το καλύτερο πράγμα που έγινε ποτέ.
Είπα στους συμμάχους ότι θα ήμουν πολύ δυσαρεστημένος εάν δεν αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης τύπου.
Ωστόσο, δεν υπήρξαν άμεσες εξηγήσεις και λεπτομέρειες για τις δεσμεύσεις που εξασφάλισε ο Trump, ενώ ο γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, αμφισβήτησε αμέσως το επιχείρημα του αμερικανού προέδρου ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν τις αμυντικές τους δαπάνες πέρα από το 2% του ΑΕΠ τους.
Ο Macron δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι είναι απαραίτητα καλή ιδέα να αυξηθεί ο στόχος για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ στο 4% του ΑΕΠ από το 2%, όπως πρότεινε ο Trump.
«Υπάρχει ένα ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Επιβεβαιώνει τον στόχο του 2% έως το 2024.
Αυτό είναι όλο», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του δεν δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.
«Η Ιταλία έχει κληρονομήσει τις δεσμεύσεις για δαπάνες προς το ΝΑΤΟ, δεσμεύσεις που δεν αλλάξαμε, επομένως δεν θα υπάρξει αύξηση», δήλωσε ο Conte σε δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Όσον αφορά εμάς, σήμερα δεν αποφασίσαμε να προσφέρουμε επιπλέον συνεισφορές σε σχέση με αυτό που αποφασίστηκε πριν από λίγο καιρό», ανέφερε ο ιταλός πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε στο «CNN» ότι τα κράτη - μέλη δεσμεύτηκαν για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, αλλά δεν θα επιβεβαίωνε τον ισχυρισμό του Trump ότι ο στόχος τέθηκε πράγματι στο 4%.
Επισημαίνεται ότι νωρίτερα, ο Trump δήλωσε ότι έκανε μεγάλη πρόοδο στο να πείσει του άλλους ηγέτες να αυξήσουν τις δαπάνες τους.
O Trump μάλιστα.... αυτοθαυμάστηκε χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του μια «σταθερή ιδιοφυία», όταν ερωτήθηκε αν θα αλλάξει στάση μετά τη Σύνοδο και θα αρχίσει να επιτίθεται πάλι στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από όσο ήταν πριν δύο ημέρες, πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί το θέμα με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Strem 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι πιστεύει πως μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, αν και συμπλήρωσε ότι δεν εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.
O Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ενημέρωσε τους συμμάχους του ότι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος και ότι θα απογοητευτεί ιδιαίτερα αν δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σημαντικά.
Σύμφωνα με τον Trump, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ανησύχησαν μάλλον επειδή δεν συμπεριφέρονταν καλά στην Ουάσινγκτον, αλλά τώρα της συμπεριφέρονται σωστά. Οι χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα αυξήσουν στο 2% του ΑΕΠ τους τις αμυντικές τους δαπάνες.
Αφού όμως επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Trump πιστεύει ότι θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν για την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού αυτού.
«Πιστεύω ότι το 4% είναι ο σωστός αριθμός», τόνισε.
Επεσήμανε μάλιστα ότι το γεγονός ότι αυξάνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι η χώρα του πληρώνει περισσότερα στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν είναι δίκαιο, υπογράμμισε ο Τrump..
Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν πάρα πολλά για το ΝΑΤΟ, το οποίο βοηθά περισσότερο την Ευρώπη.
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε ότι οι 29 ηγέτες των χωρών-μελών της Συμμαχίας είχαν μία ειλικρινή συζήτηση για μία δικαιότερη κατανομή των βαρών των αμυντικών δαπανών.
«Μετά από αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο» ανέφερε ο Stoltenberg, τονίζοντας ότι παρά τις διαφορές που υπήρχαν στην αρχή της Συνόδου, τώρα υπάρχει κοινή κατανόηση των προκλήσεων και της αναγκαιότητας για αυξήσεις των αμυντικών δαπανών.
Επίσης, σημείωσε ότι από τότε που ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Trump, τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και ο Καναδάς αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες τους κατά 41 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, στο θέμα του εμπορίου επανήλθε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εκτοξεύοντας νέες απειλές, προειδοποιώντας ότι εάν η Ευρώπη δεν διαπραγματευθεί καλή τη πίστει, θα επιβληθούν οι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων.
Από την πλευρά της η καγκελάριος Merkel έστειλε μήνυμα ενότητας, σημειώνοντας ότι όλοι οι Σύμμαχοι είναι δεσμευμένοι στο ΝΑΤΟ.
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε το ζήτημα των αμυντικών δαπανών, το οποίο συζητείται εδώ και μήνες και το οποίο ξεκαθαρίσαμε ότι προχωράει», δήλωσε η καγκελάριος.
Παραδέχθηκε μάλιστα ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για τις αμυντικές δαπάνες.
Ερωτώμενος σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, εν όψει της συνάντησης με τον Putin ο Trump ανέφερε:
Αυτό συνέβη επί προεδρία Obama.
Δεν θα είχα επιτρέψει να συμβεί αν ήμουν πρόεδρος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης