Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

"Στον αέρα" ο διαγωνισμός για την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ - Επιφυλάξεις από κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ

tags :
Λόγω της φύσης των δύο υποψήφιων επενδυτών, εκφράζονται φόβοι για μετατροπή των ΕΛΠΕ από καθετοποιημένη εταιρία σε κέντρο διακίνησης πετρελαίου και αποθηκευτικούς χώρους
Μεγάλη επιφυλακτικότητα και προβληματισμός για την έκβαση του διαγωνισμού πώλησης των ΕΛΠΕ επικρατεί στην κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και στην ίδια την εταιρία, με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να δηλώνει στους εργαζόμενους ότι σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει ο διαγωνισμός το μερίδιο του δημοσίου στα ΕΛΠΕ θα διατεθεί μέσω Χρηματιστηρίου.
«Δεν ήλθαν αυτοί που περιμέναμε», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός σε συνάντηση που είχε πριν από περίπου δύο εβδομάδες με εκπροσώπους των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, σχολιάζοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος από καθετοποιημένο πετρελαϊκό όμιλο στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Ο σκεπτικισμός γύρω από τον διαγωνισμό εντείνεται και από τη δικαστική εμπλοκή της Glencore, με την αμερικανική δικαιοσύνη.
Όπως είναι ήδη γνωστό το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενες ύποπτες συναλλαγές και ξέπλυμα χρήματος κατά της Glencore.
Και οι δυο εταιρίες που διεκδικούν τα ΕΛΠΕ, δηλαδή η Glencore και η  Vitol, είναι οι δυο μεγαλύτερες εταιρίες διακίνησης εμπορευμάτων και πετρελαιοειδών παγκοσμίως, γεγονός που δημιουργεί περεταίρω φόβους για μετατροπή των ΕΛΠΕ από καθετοποιημένη εταιρία με τρία διυλιστήρια σε κέντρο διακίνησης πετρελαίου και αποθηκευτικούς χώρους.  

Ανησυχία εργαζομένων για τις προθέσεις των δύο διεκδικητών

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις των δύο εταιριών, εκτιμώντας ότι είναι σοβαρό το ενδεχόμενο της αποεπένδυσης στο μέλλον ειδικά για το βιομηχανικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Ας σημειωθεί ότι στους όρους του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διατήρηση εν λειτουργία των διυλιστηρίων, έστω για κάποια χρόνια.
Τις ανησυχίες αυτές φαίνεται ότι συμμερίζονται στελέχη τόσο της εταιρίας όσο και της κυβέρνησης, ενώ θα επιδιωχθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού να ευνοηθούν οι συμπράξεις με καθετοποιημένους πετρελαϊκούς ομίλους, προκειμένου να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.
Ενδιαφέρον εξάλλου στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ποιες εταιρίες πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, παρά μόνο ποιες απορρίφθηκαν.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ αυτό συμβαίνει γιατί αναμένονται κάποιες εγκρίσεις που σχετίζονται με ζητήματα εθνικής ασφαλείας από ορισμένα υπουργεία, όπως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Πάντως οι εγκρίσεις αυτές καθυστερούν και οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για πρόχειρη και επισφαλή για τα συμφέροντα της εταιρίας διαδικασία.
Μάλιστα σχεδιάζουν να προσφύγουν στα δικαστήρια κατά του διαγωνισμού, ενώ έχουν στείλει επιστολή στον όμιλο Λάτση ζητώντας να συναντηθούν με το μεγαλομέτοχο των ΕΛΠΕ.

Στόχος τους είναι στη συνάντηση αυτή να διαγνώσουν και τις προθέσεις του μεγαλομετόχου, καθώς - όπως λένε χαρακτηριστικά - ο τελευταίος λόγος στην όλη υπόθεση ανήκει στον όμιλο Λάτση. 

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης