Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΣΕΠΕΤΕ: Ο ΛΕΠΕΤΕ πρέπει να διατηρηθεί - Η διοίκηση της Εθνικής να εγκαταλείψει την ανάλγητη στάση της

tags :
ΣΕΠΕΤΕ: Ο ΛΕΠΕΤΕ πρέπει να διατηρηθεί - Η διοίκηση της Εθνικής να εγκαταλείψει την ανάλγητη στάση της
Η λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι μόνο η συνέχιση της ύπαρξης του ΛΕΠΕΤΕ, αναφέρει ο ΣΕΠΕΤΕ
Να διατηρηθεί ο ΛΕΠΕΤΕ, ζητά ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΣΕΠΕΤΕ), ο οποίος καλεί τη διοίκηση της τράπεζας να εγκαταλείψει την ανάλγητη στάση της και να καταθέσει άμεσα γραπτές προτάσεις για τις θέσεις της, που πρέπει να στοχεύουν στη βιωσιμότητα του ΛΕΠΕΤΕ.
Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΠΕΤΕ:
«Την 21/06/2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του ΣΥΕΤΕ με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων που λειτουργούν στην ΕΤΕ και του Συλλόγου Συνταξιούχων, για το πρόβλημα του ΛΕΠΕΤΕ που απασχολεί τον τελευταίο χρόνο, τόσο τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στον ΛΕΠΕΤΕ, όσο και τους συνταξιούχους.
Δυστυχώς, από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Συλλόγων δεν προέκυψε κάτι συγκεκριμένο για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί, παρά μόνο το ότι αναμένουμε τις προτάσεις της Τράπεζας.
Όλοι γνωρίζουμε για τη διακοπή της παροχής επικούρησης, τις προθέσεις της Τράπεζας για την υπαγωγή του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ και τη μετατροπή του ΛΕΠΕΤΕ σε Επαγγελματικό Ταμείο, καθώς και τις δικαστικές ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για να αποκρουστεί αυτό το απαράδεκτο σχέδιο, που θα συμβάλει στη διάλυση του Λογαριασμού Επικούρησης και τη φτωχοποίηση των συναδέλφων.
Ο ΣΕΠΕΤΕ, πιστός στο ενδιαφέρον του για την επίλυση κορυφαίων θεμάτων, όπως είναι ο ΛΕΠΕΤΕ, και με γνώμονα τις αρχές και τις αξίες του, έχει ξεκάθαρη θέση για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε, τί να απορρίψουμε και τί να αποδεχθούμε.

Συγκεκριμένα:

ΕΤΕΑΕΠ  

Το ΕΤΕΑΕΠ είναι ένα Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών. Δηλαδή είναι ένα Ταμείο «δύο σε ένα».
Δίνει επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ στους ασφαλισμένους του, εάν βέβαια έχει αποθεματικά.
Σήμερα είναι ελλειμματικό και για το λόγο αυτό καθυστερεί να χορηγήσει 120.000 επικουρικές συντάξεις.
Αυτό σημαίνει ότι είναι ήδη ένα χρεοκοπημένο ταμείο, το οποίο, βάσει Νόμου, σε δύο χρόνια θα έχει ενοποιηθεί με τον ΕΦΚΑ.
Σε αυτό το ταμείο θέλουν να εντάξουν τον Λογαριασμό Επικούρησης; Κατηγορηματικά όχι.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Η Διοίκηση της ΕΤΕ, μετά την επιθυμία της να εντάξει τον ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ, δίνει και το «τυράκι»: θέλει να δημιουργήσει ένα Επαγγελματικό Ταμείο στο πλαίσιο του Νόμου 3029/2002 για να δώσει κάποιες συντάξεις - ψίχουλα.
Τα Επαγγελματικά Ταμεία είναι ένας αποτυχημένος θεσμός που αποτελεί τον λεγόμενο 2ο πυλώνα ασφάλισης και σκοπό έχει την εξαφάνιση των Επικουρικών Ταμείων και των επικουρικών συντάξεων.
Σε ό,τι μας αφορά, η δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου στην ΕΤΕ θα αφορά μόνο στους εργαζόμενους.
Στη Διοίκησή του θα συμμετέχουν συνδικαλιστικά στελέχη, ενώ τα αποθεματικά του θα τα διαχειρίζονται ασφαλιστικές εταιρίες, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Οι παροχές θα είναι ανάξιες λόγου, ιδίως για τους παλαιότερους εργαζόμενους. Κατηγορηματικά απορρίπτεται.

ΛΕΠΕΤΕ

Για τον Επιστημονικό Σύλλογο η λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι μόνο η συνέχιση της ύπαρξης του ΛΕΠΕΤΕ.
Τα δικαστήρια με τις αποφάσεις τους μέχρι σήμερα αναγνωρίζουν:
- την εγγυητική ευθύνη της Τράπεζας για την καταβολή της παροχής
- τη δεσπόζουσα επιρροή της ΕΤΕ στη Διοίκηση του ΛΕΠΕΤΕ
- την  παροχή της επικούρησης ως μετεργασιακής αμοιβής που αποτελεί αναπόσπαστο όρο της σύμβασης εργασίας της Τράπεζας με τους εργαζόμενους

Άρα η μόνη λύση είναι η διατήρηση του ΛΕΠΕΤΕ.
Καλούμε τη Διοίκηση την ύστατη ώρα να αναλογιστεί τις συμβατικές της ευθύνες  απέναντι στον ΛΕΠΕΤΕ και τους συναδέλφους που πλήρωναν και πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους, να εγκαταλείψει την ανάλγητη στάση της και να καταθέσει άμεσα γραπτές προτάσεις για τις θέσεις της, που, κατά την άποψή μας, πρέπει να στοχεύουν στη βιωσιμότητα του ΛΕΠΕΤΕ, έτσι ώστε να λάβει την παροχή και ο τελευταίος δικαιούχος  που προσλήφθηκε μέχρι 31.12.2004.
Τέλος, καλούμε όλους τους Συλλόγους που λειτουργούν στην ΕΤΕ και τον Σύλλογο Συνταξιούχων να τοποθετηθούν και να γνωστοποιήσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους  για την πορεία του ΛΕΠΕΤΕ, έτσι ώστε οι συνάδελφοι και οι συνταξιούχοι να γνωρίζουν τι ακριβώς προτείνει ο κάθε Σύλλογος.
Αν δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτό, θα κριθούν από τους συναδέλφους, τους εν ενεργεία και τους συνταξιούχους», καταλήγει η η ανακοίνωση του ΣΕΠΕΤΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης