Κομισιόν: Στο 1,9% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018 - Η ανάκαμψη θα έρθει μόνο με μεταρρυθμίσεις

Κομισιόν: Στο 1,9% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018 - Η ανάκαμψη θα έρθει μόνο με μεταρρυθμίσεις
Η Κομισιόν τονίζει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα
Στο 1,9% διατηρεί την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και 2,3% το 2019, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα προβλέπεται να διαμορφωθεί από 1,1% το 2017, σε 0,7% το 2018 και 1,3% το 2019. 


Σημειώνεται ότι οι οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής παραμένουν αμετάβλητες, σε σχέση με το Μάιο.
Ωστόσο, η Κομισιόν τονίζει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει και τα επόμεα χρόνια εφόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, η Κομισιόν τονίζει ότι η ελληνική οικονομία έκανε μια δυνατή εκκίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2018 και προσθέτει ότι «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, όσο τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις».

Η πορεία του ΑΕΠ

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2018, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε ετήσιο δείκτη ανάπτυξης 2,3%.
Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ήταν προσωρινή και η Ελλάδα πράγματι, ανακάμπτει.
Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η ανάπτυξη ενισχύθηκε από τις καθαρές εξαγωγές που συνέβαλαν κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στη μεγέθυνση του ΑΕΠ.
Η ιδιωτική κατανάλωση κατέγραψε αύξηση για πρώτη φορά από το 2016, αλλά η συμβολή της στην ανάπτυξη ακυρώθηκε από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, κι έτσι η συνολική κατανάλωση παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο (0,1%).
Ωστόσο, σημειώνεται ότι υπήρξε μεγάλη πτώση των επενδύσεων.
Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει το 1,9% το 2018 και να μεγεθυνθεί περαιτέρω στο 2,3%, το 2019.

Στο επίκεντρο οι επενδύσεις 

Βασικός μοχλός της ανάπτυξης αναμένεται να είναι οι επενδύσεις, χάρη στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της αύξησης των εξωτερικών άμεσων επενδύσεων.
Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει υποτονική, καθώς οι συνεισφορές των καθαρών εξαγωγών θα γίνουν πιο μέτριες το υπόλοιπο του έτους, καθώς η αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα θα παράγει πρόσθετη ζήτηση για εισαγόμενα αγαθά.

Μείωση της ανεργίας 

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται» τονίζει η Επιτροπή.
Η ανεργία έπεσε στο 20,1% το Μάρτιο του 2018, δηλαδή κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη του 2017.
Η απασχόληση αυξήθηκε κατά περίπου 2% το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Σημειώνεται, δε, ότι αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί σε όλο το έτος του 2018.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή έφθασε το 0,8% τον Μάιο, με μέσο όρο 0,4% για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών επεξεργασίας τροφίμων και ενέργειας.
Λόγω των υψηλότερων παραδοχών για τις τιμές πετρελαίου, η πρόβλεψη για τον γενικό πληθωρισμό αναθεωρείται ελαφρώς προς τα πάνω.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS