Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μη πειστική αναλαμπή στο ΧΑ +0,76% στις 752 μον. με επενδυτικό αέρα από Αμερική – Η έξοδος στις αγορές χρήζει προσοχής, όχι βιασύνη

Μη πειστική αναλαμπή στο ΧΑ +0,76% στις 752 μον. με επενδυτικό αέρα από Αμερική – Η έξοδος στις αγορές χρήζει προσοχής, όχι βιασύνη
Αδύναμη η χρηματιστηριακή αγορά να ξεκολλήσει από τις 750 μονάδες - Οριακή επιδείνωση στα ομόλογα το 10ετές 3,85%
(upd20)Με στηρίξεις από Coca Cola +3,5%, Alpha Bank +3,24% το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά χωρίς όμως να πείθει καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα συνεχίζει να προβληματίζει και να στέκεται εμπόδιο σε οποιαδήποτε ανοδική επενδυτική πρωτοβουλία. 
H χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε με νευρικότητα καθώς ενώ αρχικά κατέγραψε ενδοσυνεδριακά κέρδη έως +1,45% στην συνέχεια με έντονες διακυμάνσεις ο Γενικός Δείκτης επέστρψε στην γνώριμη ζώνη των 750 μονάδων. 
Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την απογοητευτική εικόνα των τραπεζών δεν μπορεί να ανατρέψει το θολό κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά. 
Η άνοδος σήμερα της αγοράς ήταν απόρροια και του θετικού κλίματος για την Ελλάδα από τους αμερικανούς επενδυτές, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με 25 funds των ΗΠΑ που στόχο είχαν να διαμορφωθεί καλύτερο πλαίσιο για έξοδο της Ελλάδος στις αγορές.

Όμως θέλει μεγάλη προσοχή γιατί ο στόχος δεν είναι η Ελλάδα να βγει στις αγορές και εν συνεχεία να ξανακλείσει το παράθυρο ευκαιριών;
Οι ξένοι επενδυτές ζητούν εδώ και τώρα έξοδο αλλά σε αυτή την φάση μάλλον θα ήταν βιαστική κίνηση.

Εάν σήμερα έβγαινε η Ελλάδα στις αγορές με 3ετές ομόλογο θα είχε επιτόκιο 2,80% και εάν έβγαινε με 10ετές θα εμφάνιζε επιτόκιο 4% με 4,05%.
Θα πρέπει να υποχωρήσει π.χ. το 10ετές στην δευτερογενή αγορά κάτω από 3,5% για να δημιουργηθεί - καλή - ευκαιρία.

Ταυτόχρονα σήμερα ανακοίνωσε η commission τις εκτιμήσεις της για το ελληνικό ΑΕΠ με στόχο 1,9% για το 2018.
H βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων στέλνει κάποια θετικά μηνύματα στους επενδυτές όμως εάν δεν βελτιωθεί η αύξηση του τζίρου και όγκου συναλλαγών είναι αδύνατο να ξεφύγει ο Γενικός Δείκτης από τις κρίσιμα τεχνικά 750-760 μονάδες..
Με μεικτές τάσεις και χωρίς δυναμική έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank +3,24% ενώ με την μεγαλύτερη πτώση στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε η Πειραιώς -2,09%
Οι τράπεζες θα παραμείνουν μη επενδύσιμες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους επενδυτές καθώς χρειάζονται νέα κεφάλαια με τα οποία θα κάνουν την επίθεση τους στο πρόβλημα που είναι ο πυρήνας των προβληματικών δανείων
Με θετικό πρόσημο έκλεισε η πλειοψηφία των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25.
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Lamda και ΑΔΜΗΕ ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Τιτάν 
Οριακή επιδείνωση καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 3,85% και το 25ετές στο 4,76%
Με πτωτικές τάσεις κινείται και η αγορά ομολόγων της Νότιας Ευρώπης, στην Ιταλία το 10ετές κινείται στο 2,69%.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 752 μονάδες με ισχυρό σημείο τις 750 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 844 μονάδες με ισχυρό σημείο στήριξης τις 850 μονάδες.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά στις 752 μονάδες με άνοδο +0,76% έχοντας υψηλό στις 757,50 μονάδες και χαμηλό στις 748,24 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε μόνο στον Τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα στην Εθνική που πραγματοποίησε πάνω από το 70% του συνολικού όγκου συναλλαγών.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 31 εκατ. ευρώ εξ αυτών τα 4,87 εκατ. ευρώ σε πακέτα και ο όγκος 35 εκατ. εκ των οποίων τα 31 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,87 εκατ. ευρώ και όγκου 16,1 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 16 εκατ. τεμάχια αξίας 4,15 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ 88 χιλ. τεμάχια αξίας 404 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 17,9 χιλ. τεμάχια αξίας 315,9 χιλ. ευρώ.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση από τις 28 Αυγούστου ως το 2022  αναμένεται να σφραγίσουν» οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup με τον ESM αύριο 13/7 να δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ.
Αν η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της δεν θα παίρνει τις δόσεις από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων (ANFA/SMP)
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, τονίζοντας ότι όποια κι αν η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η παρούσα.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Citigroup μιλάει ακόμη για waiver και η HSBC αναφέρει ότι υπάρχει μικρή ελπίδα να δοθεί ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα μεταφράζοντας με διαφορετικό τρόπο τις δηλώσειες του M.Draghi
Η Ελλάδα δεν έχει πρόγραμμα και ταυτόχρονα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα – investment grade –  ώστε να  υπάρχει πιθανότητα να δοθεί waiver ή να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ανακωχή σήμανε στο ΝΑΤΟ μετά τις σημερινές απειλές Trump, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει ότι οι σύμμαχοι δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες άνω του 2% ενώ νωρίτερα το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο με τον αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατα των συμμάχων με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση
Από την πλευρά της η καγκελάριος Merkel έστειλε μήνυμα ενότητας  σημειώνοντας ότι όλοι οι Σύμμαχοι είναι δεσμευμένοι στο ΝΑΤΟ.

Με ενδιαφέρον σήμερα στις 14.30 ώρα Βελγίου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayyip Erdogan, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ  με κεντρικό θέμα την παράνομη κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών.
Φουντώνουν τα εκλογικά σενάρια με αφορμή τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής τους με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει σήμερα στη Βουλή.
Στα εταιρικά νέα το ποσό των 400 εκατ. ευρώ άντλησε ο ΟΤΕ μέσω ομολόγου τετραετούς διάρκειας και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,375% αντί 2,7% καθώς το χαμηλό επιτόκιο οφείλεται στη μεγάλη υπερκάλυψη της έκδοσης που ήταν 5φορές για ποσό 350 εκατ. ευρώ αλλά τελικά ο οργανισμός άντλησε 400 εκατ. ευρώ με σκοπό την αναχρηματοδότηση ομολόγου λήξης Νοεμβρίου 2019 το οποίο είχε επιτόκιο 4,375%, ενώ θα βελτιώσει και τη ρευστότητα του οργανισμού.
Μεγάλη επιφυλακτικότητα και προβληματισμός για την έκβαση του διαγωνισμού πώλησης των ΕΛΠΕ επικρατεί στην κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και στην ίδια την εταιρία, με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να δηλώνει στους εργαζόμενους ότι σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει ο διαγωνισμός το μερίδιο του δημοσίου στα ΕΛΠΕ θα διατεθεί μέσω Χρηματιστηρίου.

Με θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές
    
Με ανοδικές τάσεις κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές
Ειδικότερα ο DAX καταγράφει άνοδο +0,44%, ο CAC 40 στο +0,70%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +0,32%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,23% ενώ ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη +0,70%.
Στην Wall Street ο Dow κινείται ανοδικά στο +0,71%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη +0,57%και το ETF GREC στο +0,60% (9,20 δολ.)

Μονόδρομος οι ΑΜΚ του 2019 για την εξυγίανση των τραπεζών και την επιστροφή των επενδυτών  

Η έξοδος της Ελλάδος από τα μνημόνια είναι ένα ιστορικό γεγονός όμως οι επενδυτές   εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με μεγάλο προβληματισμό.
Αιτία είναι η επίλυση της βιωσιμότητας του χρέους και η προβληματική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών
Το ελληνικό χρέος έχει γίνει εξυπηρετήσιμο αλλά όχι βιώσιμο ενώ οι τράπεζες χρειάζονται ένα ισχυρό καταλύτη που θα πείσει και το πλέον δύσπιστο επενδυτή ότι όντως η εξυγίανση ολοκληρώνεται και αυτός ο καταλύτης είναι τα νέα κεφάλαια για την επιστροφή του πραγματικού ρόλου των τραπεζών που είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται νέα κεφάλαια με τα οποία θα κάνουν την επίθεση τους στο πρόβλημα που είναι ο πυρήνας των προβληματικών δανείων.
Οι ελληνικές τράπεζες θα καταστούν επενδύσιμες μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου και μετά την φάση της επιθετικής εξυγίανσης τους.
Τα αποτελέσματα των παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιστροφή των επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο που χρονολογικά οριοθετείται σε 15 μήνες

Με μεικτό πρόσημο οι τράπεζες που βρίσκονται κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 - Στο επίκεντρο η Alpha Bank 

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές χωρίς δυναμική.
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Alpha Bank ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η μετοχή της Πειραιώς
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,2594 ευρώ με άνοδο +0,93% με όγκο 25,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS  ή 0,099 ευρώ μετά reverse split.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.  
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,9430 ευρώ με άνοδο +3,24% όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισεκ. ευρώ. 
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01890 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split. 
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται. 
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,7120 ευρώ με πτώση -2,09% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς είναι στα 1,34 ευρώ μετά RS ή προ RS στα 0,0134 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 η οποία προσαρμόστηκε σε 0,067 ευρώ με το νέο reverse split που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 καθώς οι 20 παλαιές αντικαταστάθηκαν με 1 νέα μετοχή.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS. 
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ. 
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8420 ευρώ με άνοδο +1,45% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,30 ευρώ με πτώση -2,34% και με κεφαλαιοποίηση 1,03 δισ. ευρώ. 
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο. 
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2140 ευρώ με πτώση -0,23% με όγκο 149 χιλ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 99 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,20 ευρώ με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 282 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα – Στο επίκεντρο η Coca Cola

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η πλειοψηφία των μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Lamda και ΑΔΜΗΕ.
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΕΧαΕ και Τιτάν.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές.  
Η Coca Cola έκλεισε στα 30,77 ευρώ με άνοδο +3,50% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,43 δισ. ευρώ παραμένει στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,37 ευρώ με πτώση -1,05% και αποτίμηση 5,08 δισ. ευρώ, βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων. 
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,8630 ευρώ με άνοδο +1,25% και αποτίμηση 432 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,7260 ευρώ με άνοδο +1,89% και κεφαλαιοποίηση 400 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,6850 ευρώ με πτώση -0,15% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 3,1 δισ. ευρώ
Η Folli Follie βρίσκεται  σε αναστολή διαπραγμάτευσης με αίτηση της ίδιας της εταιρείας. 
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,75 με πτώση -0,48% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,60 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,82 ευρώ με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 2,10 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 17,48 ευρώ με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 1,94 δισ. ευρώ. 
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,38 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,20 δισεκ. ευρώ. 
Η Jumbo έκλεισε στα 13,70 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,69 ευρώ με άνοδο +0,53% και με την κεφαλαιοποίηση στα 294 εκατ ευρώ. 
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1042 ευρώ με πτώση -0,19% με την αποτίμηση στα 98 εκατ. ευρώ


Οριακή επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα στο 3,85% το 10ετές ενώ το 7ετές στο 3,34% κοντά στο ιστορικό χαμηλό

Οριακή επιδείνωση σημειώνεται σε όλη την καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ενώ το 7ετές λήξης 2025 παραμένει κοντά στο ιστορικό χαμηλό απόδοσης.  
Οι παρουσιάσεις από το ελληνικό υπουργείο οικονομικών στις ΗΠΑ σε 25 αμερικανούς επενδυτές ήταν θετικές.
Το βασικό ερώτημα είναι πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές.
Εάν θεωρητικά έβγαινε σήμερα στις αγορές με 3ετές ομόλογο το επιτόκιο θα ήταν 2,80% και το 10ετές στο 4% με 4,05%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,95 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,80%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,10 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,76% με απόδοση αγοράς 2,77% και απόδοση πώλησης 2,75%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 102,70 μονάδες βάσης και απόδοση 2,85%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 100,20 μονάδες βάσης και απόδοση 3,34% βρίσκεται κοντά στο  ιστορικό χαμηλό.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 99,21 μονάδες βάσης και απόδοση 3,85% με απόδοση αγοράς 3,87% και απόδοση πώλησης 3,82%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 94,28 μονάδες βάσης και απόδοση 4,44%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 92,20 μονάδες βάσης και απόδοση 4,63%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 92,13 μονάδες βάσης και απόδοση 4,76%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 348 μονάδες βάσης από 345 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 379 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,75% ή 375 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στην Ιταλία το 10ετές στο 2,69%

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας και της Νοτίου Ευρώπης.  
Η Ιταλία συνεχίζει να αποτελεί αμφιλεγόμενη αγορά.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/7/2018 στο 0,37% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018 που αποτελεί υψηλό 1,5 έτους
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,83% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,30% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,77% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,31% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 2,69% σε σχέση με το 2,66% χθες με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης