Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τη «Λευκή Βίβλο» για το Brexit παρουσίασε η Βρετανία - May: Η επίτευξη συμφωνίας χρειάζεται ρεαλισμό και συμβιβασμούς

Τη «Λευκή Βίβλο» για το Brexit παρουσίασε η Βρετανία - May: Η επίτευξη συμφωνίας χρειάζεται ρεαλισμό και συμβιβασμούς
Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα στο κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μετά το Brexit
(upd) Τις λεπτομέρειες του σχεδίου της σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μετά το Brexit -το οποίο έχει προκαλέσει την παραίτηση δύο υπουργών- παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση στο κοινοβούλιο.
Σε εισαγωγικό σημείωμα στο επίμαχο έγγραφο, που προτείνει τη δημιουργία μια νέας τελωνειακής ένωσης με το μπλοκ των 27, η πρωθυπουργός, Theresa May, δήλωσε ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες χρειάζεται «ρεαλισμό και συμβιβασμούς από κάθε πλευρά».
Η Βρετανία πρότεινε «μια νέα ρυθμιστική συμφωνία» στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μετά το Brexit, βάσει μιας διευρυμένης εκδοχής των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο που παρουσίασε.
Όπως αναφέρουν οι «Financial Times», η «Λευκή Βίβλος» της May προβλέπει ένα ήπιο Brexit και μοιάζει με τη συμφωνία ΕΕ - Ουκρανίας.
Ειδικότερα, το 98-σελιδο κείμενο δημιουργεί το πλαίσιο για μια «συμφωνία σύνδεσης», το είδος της συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι Βρυξέλλες με χώρες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, δημιουργώντας «προνομιακές διασυνδέσεις» με μη κράτη μέλη.
Παράλληλα, η «Λευκή Βίβλος» επιβεβαιώνει ότι η Βρετανία θα επιδιώξει μια «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» με την ΕΕ για αγαθά, σε συνδυασμό με ένα πολύπλοκο σχέδιο για τη διατήρηση του Ηνωμένου Βασιλείου εντός της τελωνειακής ένωσης, ώστε να «αποφευχθούν καθυστερήσεις στα σύνορα», μεταξύ των οποίων και εκείνων με την Ιρλανδία.
Ωστόσο, περιλαμβάνει και προτάσεις για μια πιο χαλαρή σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. στον τομέα των υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν το 80% της βρετανικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματοοικονομικού τομέα.
Η «Λευκή Βίβλος» αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Βρετανία θα επιδιώξει την «ελευθερία για να χαράξει το δικό της δρόμο» στις υπηρεσίες, αλλά αναγνωρίζει ότι με τη ρυθμιστική αυτονομία θα έρθει ένα σημαντικό πρόβλημα.
Ο νέος βρετανός υπουργός για το Brexit, Dominic Raab, δήλωσε ότι τώρα εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει.
«Τώρα, είναι ώρα για την ΕΕ να απαντήσει, προσεγγίζουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις με πνεύμα ρεαλισμού, συμβιβασμού και, πραγματικά, φιλίας.
Ελπίζω, πιστεύω ότι η ΕΕ θα ασχοληθεί με τις προτάσεις μας στο ίδιο πνεύμα», δήλωσε ο Raab στο κοινοβούλιο.
«Θα πρέπει να υπάρχει μια σταθερή δέσμευση στη συμφωνία αποχώρησης που να απαιτεί το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση να μεταφραστεί σε νομικό κείμενο το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

ΕΕ: Θα αναλύσουμε το σχέδιο του Λονδίνου

Από την πλευρά της ΕΕ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, Michel Barnier, δήλωσε ότι το μπλοκ θα αξιολογήσει την τελευταία πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης για τις εμπορικές ρυθμίσεις μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.
«Θα αναλύσουμε τώρα τη Λευκή Βίβλο για το Brexit με τα κράτη μέλη και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, υπό το φως των κατευθυντήριων γραμμών του ευρωπαϊκού συμβουλίου», ανέφερε ο Barnier σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Η προσφορά της ΕΕ = φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου + αποτελεσματική συνεργασία σε ευρεία σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένης και μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης στην ασφάλεια», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, την οποία η ΕΕ πρότεινε ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Λονδίνο.
«Ανυπομονώ για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα», κατέληξε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών.
Την ίδια ώρα, το City του Λονδίνου κάνει λόγο για πραγματικό πλήγμα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας από τη Λευκή Βίβλο.
«Με πιο χαλαρούς δεσμούς με την ΕΕ, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και οι σχετικές με αυτόν υπηρεσίες θα έχουν μικρότερη δυνατότητα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να παράγουν φόρους και να στηρίξουν την ανάπτυξη στην ευρύτερη οικονομία. Είναι τόσο απλό», δήλωσε η Catherine McGuinness, η επικεφαλής πολιτικής του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου.

Πρώτη ενημέρωση 15:38:33, Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης