Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΦΚΑ: Προς πλεόνασμα 1,3 δισ. το 2018 - Αρκεί για την αναστολή μείωσης των συντάξεων;

tags :
ΕΦΚΑ: Προς πλεόνασμα 1,3 δισ. το 2018 - Αρκεί για την αναστολή μείωσης των συντάξεων;
Σημαντικά έσοδα έχουν ήδη μπει στο ταμείο και αναμένεται να αυξηθούν και από το ΚΕΑΟ
Με πλεόνασμα ρεκόρ εκτιμάται ότι θα κλείσει τη χρονιά ο ΕΦΚΑ, επιτρέποντας στα κυβερνητικά στελέχη να εκφράζουν αισιοδοξία για την αναβολή η ακόμα και την αναστολή της περικοπής των συντάξεων το 2019.
Συγκεκριμένα το πλεόνασμα του ενιαίου φορέα  για το 2018 εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 1,3 δισ. ευρώ.
Κύριος αιμοδότης ήταν και φέτος η μισθωτή απασχόληση  στον ιδιωτικό τομέα που σημειώνει ανοδική πορεία.
Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών να αναμένεται να ανέλθουν στα 6,75 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 6,24 δισ. ευρώ ενώ εντός στόχου είναι και τα έσοδα από τις εισφορές των μη μισθωτών.
Σημαντικά έσοδα έχουν ήδη μπει στο ταμείο και αναμένεται να αυξηθούν και από το ΚΕΑΟ, καθώς ήδη έχουν εισπραχθεί 398 εκατ. ευρώ έναντι 350 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο πέρυσι, από παλαιές ρυθμίσεις αλλά και τις πιέσεις που ασκούν οι υπηρεσίες του Κέντρου..
Ωστόσο η περικοπή η όχι των συντάξεων είναι μια απόφαση που δεν εξαρτάται μόνο από την καλή δημοσιονομική πορεία αλλά και από άλλους δυο δείκτες.
Την πορεία της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και από τον δείκτη  ο οποίος συνίσταται στο άθροισμα της κρατικής συμμετοχής στη δαπάνη για συντάξεις και του ετήσιου ποσού αποπληρωμής του χρέους προς το ΑΕΠ.
Στη  μελέτη τους  σε σχέση με τις αντοχές του ασφαλιστικού συστήματος αν δε μειωθούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις το 2019 ,ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου  Σάββας Ρομπόλης και ο υποψήφιος  διδάκτορας Βασίλης Μπέτσης  θεωρούν ότι  η περικοπή δεν είναι απαραίτητη για τους εξής λόγους:
-Ακόμα και αν αυξηθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και του baby boom( αύξηση αριθμού συνταξιούχων) δεν φτάνει το 16% ως ποσοστό του ΑΕΠ, δεν ξεπερνά δηλαδή το όριο που έχουν θέσει η δανειστές.
-Μετά το 2030 καθώς  θα έχουν συνταξιοδοτηθεί όλοι οι λεγόμενοι παλαιοί ασφαλισμένοι, θα έχει αποβιώσει ο μεγαλύτερος αριθμός των σημερινών συνταξιούχων και οι νέοι πια συνταξιούχοι θα συνταξιοδοτούνται με τον Ν. 4387/2016. Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα εφαρμόζεται για 15 έτη, θα λαμβάνει υπόψη για τις συντάξιμες αποδοχές τον μέσο όρο των μισθών όλων των ετών ασφάλισης και οι συντελεστές αναπλήρωσης θα είναι σημαντικά χαμηλότεροι.
-Ο δείκτης του αθροίσματος της ετήσιας κρατικής συμμετοχής στην συνταξιοδοτική δαπάνη και του ετήσιου ποσού για αποπληρωμή του χρέους προς το ΑΕΠ, διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο δεν συνιστά εμπόδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης