Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εξοργισμένο το ΤΧΣ με τον Πρόεδρο της Εθνικής τράπεζας για την θέση CEO - Παιχνίδια εξουσίας που ενοχλούν τον βασικό μέτοχο

Εξοργισμένο το ΤΧΣ με τον Πρόεδρο της Εθνικής τράπεζας για την θέση CEO - Παιχνίδια εξουσίας που ενοχλούν τον βασικό μέτοχο
Ο Μιχαηλίδης παρεμβαίνει στις διαδικασίες και όπως αναφέρουν πηγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα παιχνίδια εξουσίας του προέδρου της Εθνικής ενοχλούν τον βασικό μέτοχο.
Εξοργισμένο εμφανίζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  με τον πρόεδρο της Εθνικής τράπεζας Κώστα Μιχαηλίδη.
Το ΤΧΣ είναι ο βασικός μέτοχος με 40,39% στην Εθνική τράπεζα και ο ρόλος του δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Επίσης υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής και της ΤτΕ υπέρ ενός υποψηφίου παραβιάζοντας την διαδικασία.
(Από πότε η ΤτΕ έχει λόγο και ρόλο στο ποιος θα είναι υποψήφιος CEO σε μια τράπεζα)
Η χθεσινή 11 Ιουλίου 2018 ανακοίνωση του ΤΧΣ δεν ήταν απλά ένα μήνυμα, δεν ήταν μια αθώα ανακοίνωση, κάτι έκρυβε. 
Τι είχε αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΤΧΣ;
«To TXΣ παρακολουθεί στενά τη διαδικασία εκλογής του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο και όπως αυτός ορίζεται από τον νόμο.
Το Ταμείο αναμένει από την Επιτροπή Αξιολόγησης (Nomination Committee) μια σαφή περιγραφή της διαδικασίας και των μέχρι τώρα ενεργειών της.  
Επίσης, βάσει των πληροφοριών αυτών που θα εξεταστούν ενδελεχώς, τα  διοικητικά όργανα του ΤΧΣ θα συμβουλεύσουν αναλόγως τον εκπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας»
Δεν ήταν μια απλή τυπική ανακοίνωση στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάδειξης διευθύνοντος συμβούλου.
Το Ταμείο μέσω αυτής της ανακοίνωσης ήθελε να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο πρόεδρο της Εθνικής Κώστα Μιχαηλίδη να σταματήσει τις μεθοδεύσεις.
Φαίνεται ότι ο Μιχαηλίδης εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει να ελέγξει την Εθνική τράπεζα αλλά η θέση του μη εκτελεστικού προέδρου τον εγκλωβίζει.
Έτσι λοιπόν μετά την κινητοποίηση του να απομακρυνθεί ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου έχει σχεδιάσει τον έλεγχο της Εθνικής μέσω ενός CEO ο οποίος θα είναι ελέγξιμος.
Ο Μιχαηλίδης παρεμβαίνει στις διαδικασίες και όπως αναφέρουν πηγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα παιχνίδια εξουσίας του προέδρου της Εθνικής ενοχλούν τον βασικό μέτοχο.
Το ΤΧΣ θεωρεί ότι εάν ο Πρόεδρος αψηφήσει τις διαδικασίες θα αναλάβει δράση καθώς ελέγχει το 40% της Εθνικής τράπεζας.

Πρόσφατα οι δύο υποψήφιοι που πέρασαν από συνέντευξη στο nomination committee της Εθνικής τράπεζας κατέδειξαν τις μεταξύ τους διαφορές και ανέδειξαν τα δυνατά και αδύναμα σημεία τους.
Ο ένας εκ των υποψηφίων τόνισε ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας θα πρέπει να ψηφιστεί ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο καθώς οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη μόνο ρήξη,  σύγχυση και διαίρεση θα προκαλέσει στο εσωτερικό της τράπεζας.
Η Εθνική χρειάζεται μεγάλη συνοχή.
Όμως είναι προφανές τι πρόκειται να συμβεί ανεξαρτήτως ποιος θα είναι τελικά ο διευθύνων σύμβουλος, υπάρχει εντολή από τον SSM για σημαντικές εκκαθαρίσεις στην Εθνική τράπεζα σε γενικούς διευθυντές και αναπληρωτές γενικούς διευθυντές.

Τι ανέφερε το bankingnews από τις 11 Ιουλίου 2018

Την Δευτέρα 16 Ιουλίου συνεδριάζουν Εθνική Τράπεζα και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να αποφασίσουν για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής τράπεζας.
Αυτό που πρέπει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, το nomination committee, το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος και ο Πρόεδρος της Εθνικής να συμφωνήσουν είναι ότι η επιλογή πρέπει να είναι μια να μην υπάρξει διαίρεση ή ρήξη ή διαφωνίες.
Η Εθνική τράπεζα έχει ανάγκη από ένα ισχυρό διευθύνοντα σύμβουλο, από ένα συμπαγές διοικητικό συμβούλιο και από ένα βασικό μέτοχο το ΤΧΣ με συγκεκριμένο στόχο και ρόλο.
Η ομόφωνη απόφαση για τον διευθύνοντα σύμβουλο θα είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς την αγορά ότι η Εθνική είναι ενωμένη, ισχυρή και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σύστημα.
Η παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν αρκετά ουσιώδης.
Τι ανέφερε το Ταμείο;
To TXΣ παρακολουθεί στενά τη διαδικασία εκλογής του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο και όπως αυτός ορίζεται από τον νόμο.
Το Ταμείο αναμένει από την Επιτροπή Αξιολόγησης (Nomination Committee) μια σαφή περιγραφή της διαδικασίας και των μέχρι τώρα ενεργειών της.  
Επίσης, βάσει των πληροφοριών αυτών που θα εξεταστούν ενδελεχώς, τα  διοικητικά όργανα του ΤΧΣ θα συμβουλεύσουν αναλόγως τον εκπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.
Το μήνυμα δεν είναι μόνο ο έλεγχος αλλά κυρίως η προαναγγελία ότι πρέπει να είναι ομόφωνη η απόφαση.
Λύση ομόφωνη υπάρχει, η Εθνική τράπεζα χρειάζεται ένα ισχυρό management που θα πρωτοστατήσει στον τραπεζικό κλάδο και θα διαδραματίσει θετικό ρόλο στο σύστημα.
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στην Εθνική τράπεζα…το έχει ανάγκη η αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης