Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Πλήγμα για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας οι εξαγγελίες Erdogan

Moody's: Πλήγμα για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας οι εξαγγελίες Erdogan
Moody's: Πλήγμα για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας οι εξαγγελίες Erdogan
Οι νομοθετικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα ((9/7) από την Τουρκία μετά την ορκωμοσία του προέδρου Erdogan  αμφισβητούν την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αναφέρει σε report του o αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's.
Μεταξύ άλλων, τροποποιείται η θητεία του διοικητή από τουλάχιστον πέντε χρόνια σε ενδεικτικά τέσσερα χρόνια, αίρονται οι απαιτήσεις να έχουν οι υποδιοικητές τουλάχιστον 10ετή επαγγελματική πείρα και πλέον είναι στα χέρια του Erdogan η αποκλειστική ευθύνη διορισμού του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, του αναπληρωτή διοικητή και των άλλων μελών της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της χώρας.
Ο Erdogan ανακοίνωσε επίσης μια σειρά αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού του γαμπρού του, Berat Albayrak, ως υπουργού Οικονομικών.
O διορισμός αυτός θα δημιουργήσει αναπόφευκτα ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία και την εμπειρία της κυβέρνησης του Erdogan, αλλά και περαιτέρω προκλήσεων  για την αποτελεσματικότητα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας δεδομένης της σημασίας αυτού του θεσμικού οργάνου για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανισορροπιών στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας.
Οι έντονα επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι τουρκικές αρχές τους τελευταίους μήνες στην επιδίωξη της ανάπτυξης πυροδότησαν αυτές τις ανισορροπίες.
Ο πραγματικός ρυθμός αύξησης διπλασιάστηκε στο 7,4% το 2017 από 3,6% το 2016, αισθητά υψηλότερος από τον πιθανό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά 3,5% -4%.
Αυτό συνέβαλε στον υψηλό και αυξανόμενο πληθωρισμό που διευρύνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και υπονομεύει έντονα την εμπιστοσύνη των επενδυτών - και μαζί της η αξία της τουρκικής λίρας.
Παρόλο που η Κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει σταδιακά καταστήσει αυστηρότερη τη νομισματική πολιτική, και πιο πρόσφατα τον Μάιο με σωρευτική αύξηση των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης στο 17,75%, η νομισματική πολιτική
τελικά απέδειξε ότι είναι αναποτελεσματική για να σταματήσει η άνοδος του πληθωρισμού.
Μια ιδιαίτερη πρόκληση για τους νομοθέτες της νομισματικής πολιτικής ήταν η αντίθεση του Erdogan στη συμβατική νομισματική θεωρία, καθώς υποστηρίζει σταθερά ότι τα επιτόκια και ο πληθωρισμός συσχετίζονται έντονα θετικά και  συνεπώς, η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι χαλαρότερη και όχι αυστηρότερη.
Η άποψη αυτή είναι απίθανο να έχει αλλάξει μετά την επανεκλογή του.
Σε ομιλία του στο Λονδίνο στις αρχές Μαΐου, ο Erdogan ανέφερε ότι θα αναλάβει περισσότερο τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής εάν επανεκλεγεί.
Και στην εναρκτήρια του ομιλία, επανέλαβε την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει τις νέες εκτελεστικές εξουσίες του για να καθορίσει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και επιβεβαίωσε ότι η εστίαση στην ανάπτυξη δεν έχει αλλάξει.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αλλαγές στη διακυβέρνηση της Kεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας υποδηλώνουν ότι η αποφασιστικότητά της κυβέρνησης να συσφίξει τη νομισματική πολιτική για να απορροφήσει την υπερθέρμανση από την οικονομία της Τουρκίας.
Ανεξάρτητα από το άμεσο αποτέλεσμα μιας τέτοιας μετατόπισης των πολιτικών στις αυξανόμενες ανισορροπίες της Τουρκίας, οποιαδήποτε αντίληψη περί παρεμβολής στην ανεξαρτησία της Κεντρικής τράπεζας και άλλων δημόσιων ιδρυμάτων πιθανώς θα επιδεινώσει τις ανησυχίες των επενδυτών, με αρνητικές συνέπειες για το κόστος και τη διαθεσιμότητα των εισροών ξένου κεφαλαίου από την οποία εξαρτάται η οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας.
Η λίρα έχει ήδη υποτιμηθεί κατά σχεδόν 9% την τρέχουσα εβδομάδα.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια ισχυρή και αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική και με περαιτέρω πρόοδο στις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν πριν από μερικά χρόνια.
Αν και η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου Erdogan υποδεικνύει ότι η εστίαση στην ανάπτυξη είναι προς το παρόν αμετάβλητη, δεν είναι καθόλου σαφές ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.
Ένας σημαντικός σκοπός της αναθεώρησης των αξιολογήσεων αξιολόγησης είναι να γίνει απολογισμός των πολιτικών αυτών και να αξιολογηθεί η επίδρασή τους τόσο στα θεμελιώδη στοιχεία της Τουρκίας όσο και στις συνεχείς ροές κεφαλαίων στην οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης