Οικονομία

Eurogroup: Γερμανικό «καψόνι» με τη δόση των 15 δισ. ευρώ - Αρχές Αυγούστου 2018 μετατίθεται η εκταμίευση

tags :
Eurogroup: Γερμανικό «καψόνι» με τη δόση των 15 δισ. ευρώ - Αρχές Αυγούστου 2018 μετατίθεται η εκταμίευση
Στις αρχές Αυγούστου 2018 θα εκταμιευθεί η τελευταία δόση προς την Ελλάδα των 15 δισεκ ευρώ μετά από...πρόσκαιρη εμπλοκή
Στις αρχές Αυγούστου 2018 θα εκταμιευθεί το πιθανότερο η τελευταία δόση των 15 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της σημερινής (12/7/2018) συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, τόνισε ότι η μόνη χώρα στην οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο κοινοβούλιό της είναι η Γερμανία.
Η Γερμανία έθεσε βέτο και ουσιαστικά πρόκειται για γερμανικό καψόνι...
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Centeno, όσο και ο κ. Regling αλλά και ο Επίτροπος Moscovici δέχθηκαν αρκετές ερωτήσεις - από Ελληνες δημοσιογράφους- αναφορικά με την αναβολή επιβολής του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές.
Και οι τρεις εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για το συγκεκριμένο θέμα, προσθέτοντας, βέβαια, ότι αναζητούνται κάποιες ισοδύναμες περικοπές ύψους 28 εκατ. ευρώ, όσο και το «κενό» που θα δημιουργηθεί στα κρατικά έσοδα από την αναβολή αύξησης του ΦΠΑ.
Ταυτόχρονα, βέβαια, ξεκαθάρισαν ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο θα ισχύσει έως και τον Δεκέμβριο του 2018 και κατόπιν η αύξηση θα γίνει κανονικά.
Ο κ. Regling στάθηκε ιδιαίτερα στις γερμανικές αντιρρήσεις -εξαιτίας της μη αύξησης του ΦΠΑ- που οδήγησαν και στην καθυστέρηση ψήφισης από το γερμανικό Κοινοβούλιο της απόφασης του Eurogroup και ως εκ τούτου και της εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ, αλλά εξέφρασε την πίστη ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.
Ένα ακόμη θέμα στο οποίο υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των τριών Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η μείωση των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019.
«Είχαμε ένα πολύ σύντομο Eurogroup αλλά ταυτόχρονα πολύ παραγωγικό», δήλωσε ο Centeno.
«Ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup που η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Καλωσορίσαμε το γεγονός ότι η χώρα έκλεισε αυτόν τον κύκλο», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Παράλληλα, ο Centeno έκανε λόγο για «τεράστιες προσπάθειες» εκ μέρους της Ελλάδας.
«Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι οι ελληνικές αρχές έκαναν τεράστιες προσπάθειες για να εξέλθει η χώρα του προγράμματος.
Η επόμενη φάση είναι πολύ σημαντική για την κατάκτηση της εμπιστοσύνης.
Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί στους «πρωταθλητές ανάπτυξης» στην Ευρωζώνη.
«Όλες οι χώρες που εξήλθαν προγραμμάτων είναι πλέον “πρωταθλητές” ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Regling.
Όπως ανέφερε ο Regling, στην αυριανή συνεδρίαση της διοίκησης του ESM θα εξεταστεί η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
«Η μόνη χώρα στην οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο κοινοβούλιό της είναι η Γερμανία, αλλά θεωρώ ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην εκταμίευση ούτως ή άλλως», τόνισε.
Όπως επεσήμανε, υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
«Όντως η γερμανική πλευρά δεν έχει προχωρήσει στην έγκριση της εκταμίευσης εξαιτίας της απόφασης της Ελλάδας να αναβάλει την αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά.
Αυτή η αναβολή θα διαρκέσει 6 μήνες», δήλωσε.
«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό το οποίο αφορά τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, δεν είναι υψηλό και δεν επηρεάζει τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας», ξεκαθάρισε ο ίδιος.
Αναφορικά με το θέμα, ο Centeno δήλωσε ότι η απόφαση για τη μη αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά ήταν απλά μία αναβολή και όχι κάτι μόνιμο.
«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλα θα προχωρήσουν όπως πρέπει», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, υπογράμμισε ότι η Κομισιόν είχε ενημερωθεί για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και «αυτό θα πρέπει να το εκπληρώσει».
Όσο για τη Γερμανία, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είχε προηγηθεί ένα σαφώς αυστηρό μήνυμα από τον υπουργό Οικονομικών, Olaf Scholz, ο οποίος τόνισε ότι όποια κι αν η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η παρούσα.
«Είναι σημαντικό να τηρηθούν οι συμφωνίες οποία κυβέρνηση και αν υπάρχει στην Ελλάδα.
Θα ήταν μεγάλο λάθος να αλλάξει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί» δήλωσε μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου.
Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων... μικροαλλαγών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν και κάποια περιθώρια ευελιξίας.
Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ελλάδα βγήκε απο το πρόγραμμα και είναι σε σωστό δρόμο, η ανάπτυξη έχει δυναμισμό και δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα.
Τέλος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι και αυτή μια απόδειξη της επιτυχίας των μηχανισμών σταθεροποίησης που διαθέτει πλέον η ΕΕ.
Τέλος και στις τελευταίες ελπίδες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έδωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, B. Coeure.
Ο κ. Coeure συμματείχε σε μία δεύτερη συνέντευξη Τύπου που υπήρξε μετά το Eurogroup και αφορούσε τη Βουλγαρία, αλλά δέχθηκε και ένα ερώτημα αναφορικά με την Ελλάδα το QE και το waiver.
Όπως ήταν φυσιολογικό απάντησε με τον ίδιο τρόπο που είχε απαντήσει και πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi.
«Σε όμτι αφορά τη συμμετοχή στο QE υπάρχουν όροι που είναι γνωστοί: το waiver και μετά, την αξιολόγηση του χρέους ως βιώσιμου. Τέλος, πιο σημαντικό είναι ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν επίσημα.
Όπως μάθαμε σήμερα (σ.σ. με αφορμή το θέμα του ΦΠΑ) πρέπει να υπολογίσουμε και αυτά στο χρονοδιάγραμμα.
Σε ότι αφορά το waiver η απόφαση είναι καθαρή: χρειάζεται πρόγραμμα για να υπάρξει.
Η αυξημένη επιτήρηση δεν είναι πρόγραμμα».

Από τις αμυντικές δαπάνες τα ισοδύναμα για την αναβολή του ΦΠΑ στα νησιά

Από τη μείωση ορισμένων αμυντικών δαπανών θα εξοικονομηθούν τα 28 εκατ. ευρώ τα οποία θα «στοιχίσει» στο ελληνικό κράτος η αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά που δέχονται τις ισχυρότερες ταμειακές ροές.
Όπως αποκαλύπτουν Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπ. Άμυνας έχουν, ήδη, καταθέσει στα αρμόδια όργανα της Ευρωζώνης τους «κωδικούς» από τους οποίους θα γίνουν οι μειώσεις ώστε να βρεθούν τα 28 εκατ. ευρώ.



ESM: Κατ' αρχήν έγκριση του Συμπληρωματικού Μνημονίου για Ελλάδα

Το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) συνεδρίασε για την έγκριση του Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης (MoU) με την Ελλάδα, αναφέρει ο ESM σε ανακοίνωσή του.
Σε αυτήν τονίζει ότι «Το Συμβούλιο των Διοικητών ενέκρινε κατ’ αρχήν το Συμπληρωματικό MOU του ESM, με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών».
Σημειώνεται ότι η Γερμανία εξέφρασε επιφυλάξεις, παγώνοντας την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με τη σχετική απόφαση να μετατίθεται για τον Αύγουστο.

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης