Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η Κίνα μπορεί να συντρίψει τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας εάν ο εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί

Πώς η Κίνα μπορεί να συντρίψει τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας εάν ο εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί
Πώς η Κίνα μπορεί να συντρίψει τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας εάν ο εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί
Την ώρα που κλιμακώνεται η διαμάχη στο παγκόσμιο εμπόριο, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump να ενεργοποιήσει δασμούς της τάξης του 25% σε 818 κινέζικα προϊόντα, εισαγωγές που αντιστοιχούν σε 34 δισ. δολάρια.
Η απάντηση του Πεκίνου ήταν άμεση, με την ανακοίνωση αντιποίνων και προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ωστόσο η Morgan Stanley επεσήμανε ότι η Κίνα θα μπορούσε σύντομα να επιλέξει να «δημιουργήσει προβλήματα» στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, κάτι που οι αναλυτές της MS αναφέρουν ότι θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις αμερικανικές μετοχές.
Δεδομένου ότι η Κίνα εισάγει πολύ λιγότερα αγαθά από τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τις αμερικανικές εισαγωγές από την Κίνα, το Πεκίνο απειλεί να υιοθετήσει άλλες τακτικές ως μέρος των αντιποίνων του, όπως η επιβολή νέων φόρων ή η προσθήκη κανονισμών λειτουργίας για τις αμερικανικές εταιρείες, η επιβράδυνση των εγκρίσεων και των αδειοδοτήσεων.
Ορισμένες εταιρείες που εξάγουν αγαθά προς την Κίνα έχουν ήδη αναφέρει ανεξήγητες καθυστερήσεις στα τελωνεία ή σε άλλες περιοχές.
Και όπως ανέφερε το Bloomberg, οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες - οι οποίες οδηγούν το ράλι στη Wall Street είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην οργή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Morgan Stanley συνέστησε πρόσφατα στους πελάτες της να αναμένουν μεγάλη αστάθεια μέσα στο καλοκαίρι.
Οι τεχνολογικές μετοχές αποτελούν τον πυλώνα πάνω στον οποίο δημιουργήθηκαν τα κέρδη της αγοράς για το 2018, με μόνο τις μετοχές των πέντε μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιριών να είναι υπεύθυνες για το σύνολο σχεδόν των κερδών του δείκτη S&P 500 μέσα στο 2018.

Tech

Από όλες τις εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, η Apple είναι ίσως πιο ευάλωτη σε πιθανά αντίποινα της Κίνας.
Ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump έχει υποσχεθεί στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple, Tim Cook, ότι τα iPhones θα εξαιρεθούν από τους δασμούς, είναι πιθανά μόνο θέμα χρόνου πριν ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping, «επιτεθεί» στη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο.
Η Apple είναι η βασική εταιρία  των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών.
Ενώ η εταιρεία εδρεύει στις ΗΠΑ, η Κίνα έχει αναμφίβολα γίνει η πιο σημαντική αγορά της.
Η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων της Apple που κατασκευάζονται στην Κίνα και το 20% του τζίρου της προέρχεται από την κινεζική αγορά.
Επίσης το Πεκίνο μπορεί να αποφασίσει να «επιτεθεί» στη σχεδιαζόμενη εξαγορά της Qualcomm από την NXP.
Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών έχει μόνο λίγες εβδομάδες για να κλείσει η συμφωνία πριν λήξει το μνημόνιο αποκλειστικότητας που έχει υπογράψει με την NXP.
Αυτή η συμφωνία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς "ομήρους" του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Η Qualcomm υποσχέθηκε στους επενδυτές ότι η συναλλαγή θα κλείσει μέχρι τα τέλη του 2017.
Η NXP έδωσε διορία στην Qualcomm μέχρι τις 25 Ιουλίου 2018 για να κλείσει τη συμφωνία ή θα λήξει η συμφωνία τους.
Η τελική ανακοίνωση, ωστόσο, μπορεί να καθυστερήσει εν μέσω της αντίθεσης ΗΠΑ - Κίνας σε θέματα ευρύτερου εμπορίου και της τύχης της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ZTE Corp.
Η πολυπλοκότητα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών, δημιουργεί εγχώριες εντάσεις και για τις δύο χώρες.
Ένας επεξεργαστής της Intel Corp. που κατασκευάζεται στο Όρεγκον ή την Αριζόνα συχνά θα κατευθυνθεί στο Chengdu όπου είναι συσκευασμένο για τελική εγκατάσταση σε έναν υπολογιστή. Αυτός ο υπολογιστής μπορεί στη συνέχεια να συναρμολογηθεί για μια εταιρεία των ΗΠΑ, όπως η HP Inc., από έναν κινέζο υπεργολάβο και να αποσταλεί στις ΗΠΑ προς πώληση.
Δεν είναι σαφές ποια μέρη αυτής της διαδικασίας θα επηρεαστούν από τους δασμούς ΗΠΑ - Κίνας.
Και εδώ είναι γιατί οι εταιρίες κατασκευής ημιαγωγών είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς αντλούν μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεών τους από την Κίνα από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική βιομηχανία.

Tech

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche Bank, οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα αν ληφθούν υπόψη τα εταιρικά έσοδα των ΗΠΑ.
Δεδομένης αυτής της ευπάθειας κα με τον πρέοδρο Trump να μην κάνει βήμα πίσω από την επιβολή των δασμών πλέον το ζήτημα  δεν είναι «αν» αλλά το «πότε» ο πρόεδρος Xi και το Κομμουνιστικό Κόμμα θα εξαπολύσουν επίθεση στους  αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες.
Και εάν ξεκινήσει selloff στις τεχνολογικές μετοχές τότε ούτε τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών θα μπορούν να το σταματήσουν...

Buyback



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης