Τελευταία Νέα
Οικονομία

Coeure (ΕΚΤ): Η αυξημένη επιτήρηση δεν εξασφαλίζει το waiver - Χωρίς waiver δεν υπάρχει συμμετοχή στο QE - Επιβεβαίωση BN

Coeure (ΕΚΤ): Η αυξημένη επιτήρηση δεν εξασφαλίζει το waiver - Χωρίς waiver δεν υπάρχει συμμετοχή στο QE - Επιβεβαίωση BN
«Έσβησε» και τις ελάχιστες ελπίδες για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ
Τέλος και στις τελευταίες ελπίδες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έδωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, B. Coeure.
Πρόκειται για μία ακόμη επιβεβαίωση -και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη - του Bankingnews, το οποίο εδώ και πολλούς μήνες σε αναλύσεις του έχει υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να διατηρήσει το waiver μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και φυσικά δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο κ. Coeure συμματείχε σε μία δεύτερη συνέντευξη Τύπου που υπήρξε μετά το Eurogroup και αφορούσε τη Βουλγαρία, αλλά δέχθηκε και ένα ερώτημα αναφορικά με την Ελλάδα το QE και το waiver.
Όπως ήταν φυσιολογικό απάντησε με τον ίδιο τρόπο που είχε απαντήσει και πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi.
«Σε όμτι αφορά τη συμμετοχή στο QE υπάρχουν όροι που είναι γνωστοί: το waiver και μετά, την αξιολόγηση του χρέους ως βιώσιμου. Τέλος, πιο σημαντικό είναι ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν επίσημα.
Όπως μάθαμε σήμερα (σ.σ. με αφορμή το θέμα του ΦΠΑ) πρέπει να υπολογίσουμε και αυτά στο χρονοδιάγραμμα.
Σε ότι αφορά το waiver η απόφαση είναι καθαρή: χρειάζεται πρόγραμμα για να υπάρξει.
Η αυξημένη επιτήρηση δεν είναι πρόγραμμα».

Τι μετέδιδε νωρίτερα το Bankingnews.gr

Η DSA δηλαδή η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος της ΕΚΤ θα επικυρωθεί από το διοικητικό συμβούλιο όχι στις 26 Ιουλίου αλλά στις 13 Σεπτεμβρίου του 2018.
Όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή η ΕΚΤ θα πρέπει για να ολοκληρώσει την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό και επειδή απαιτούνται και εγκρίσεις κοινοβουλίων το λογικό χρονοδιάγραμμα είναι η συνεδρίαση στις 13 Σεπτεμβρίου 2018.
Ως εκ τούτου η ΕΚΤ θα πρέπει να φθάσει αρχές Σεπτεμβρίου για να επικυρώσει την DSA για το ελληνικό χρέος η οποία σημειωτέον δεν θα ανακοινωθεί.
Η ΕΚΤ θα ακολουθήσει το μοντέλο ΔΝΤ δηλαδή θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα αλλά είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα.
Παρ΄ όλα αυτά το τελικό συμπέρασμα θα είναι ότι το ελληνικό χρέος στρατηγικά είναι μη βιώσιμο και παρά τις παρεμβάσεις για το χρέος στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Γιατί επιμένουν HSBC και Citigroup;

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι η Citigroup μιλάει ακόμη για waiver και η HSBC αναφέρει ότι υπάρχει μικρή ελπίδα να δοθεί ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα.
Τίποτε από αυτά δεν θα συμβεί.
Η Ελλάδα δεν έχει πρόγραμμα και ταυτόχρονα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα – investment grade – όπερ σημαίνει βαθμολογία πάνω από ΒΒΒ-.
Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, ούτε ελάχιστη να δοθεί waiver ή να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές και να μην δημιουργούνται φρούδες ελπίδες.
Θα δούμε και στην Ελλάδα, το μοντέλο Κύπρου όπου δεν υπάρχει ούτε waiver, ούτε ποσοτική χαλάρωση.
Τα ελληνικά ομόλογα θα βελτιωθούν προσεχώς λίγο ακόμη αλλά τα περιθώρια βελτίωσης δεν είναι μεγάλα.
Π.χ. το 10ετές θα μπορούσε να φθάσει στο 3,40% με 3,50%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης