Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο εμπορικός πόλεμος αρχίζει να μεταλλάσσεται σε τεχνολογικό - Στο επίκεντρο οι σπάνιες γαίες της Κίνας

tags :
Ο εμπορικός πόλεμος αρχίζει να μεταλλάσσεται σε τεχνολογικό - Στο επίκεντρο οι σπάνιες γαίες της Κίνας
Ο εμπορικός πόλεμος αρχίζει να μεταλλάσσεται σε τεχνολογικό - Στο επίκεντρο οι σπάνιες γαίες της Κίνας
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στη λίστα των κινεζικών αγαθών που οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς είναι και μια ομάδα προϊόντων που ξεχώρισε.
Οι σπάνιες γαίες, μια συλλογή ορυκτών με περίεργα ονόματα (Dysporsium, Europium, Neodymium, Lanthanum και Yttrium), τα οποία όλα έχουν εξειδικευμένες εφαρμογές στην υψηλή τεχνολογία και ιστορικό σπανιότητας.
Χρησιμοποιούνται σε όλα, από τα κινητά τηλέφωνα έως τα υβριδικά οχήματα μέχρι τις ανεμογεννήτριες και το στρατιωτικό υλικό, το οποίο υποδηλώνει ότι ο εμπορικός πόλεμος αρχίζει να μεταλλάσσεται και ως τεχνολογικός πόλεμος.
Αλλά το πιο σημαντικό για τον εμπορικό - ή τώρα τεχνολογικό πόλεμο - είναι ότι η Κίνα είναι στην πραγματικότητα ο μόνος παραγωγός σε ικανή ποσότητα αυτών των κρίσιμων συστατικών που κρατούν τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ σε λειτουργία.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Εταιρία, οι ΗΠΑ εισήγαγαν σπάνιες γαίες αξίας 150 εκατ. δολαρίων το 2017, αύξηση 27% σε σχέση με το 2016ς.
Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα αντιπροσώπευε το 78% των εισαγωγών των ΗΠΑ το 2013-2016.
Η Κίνα παρήγαγε επίσης περισσότερο από το 80% των παγκόσμιων σπανίων γαιών μετάλλων και ενώσεων το 2017 και έχει περίπου το 37% των παγκόσμιων αποθεμάτων.



Αυτό που είναι περίεργο είναι ότι με τη στόχευση των μέταλλα σπάνιων γαιών, ο Trump θα μπορούσε να βλάψει τον αμερικανικό τεχνολογικό κλάδο αλλά και την ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ.
«Οι σπάνιες γαίες είναι το πιο ισχυρό όπλο της Κίνας σε έναν εμπορικό πόλεμο» με την επιβολή δασμών στις εξαγωγές της Κίνας, όχι μόνο οι τιμές τους θα αυξηθούν σταδιακά για τους τελικούς χρήστες τους στις ΗΠΑ, αλλά αν η Κίνα είναι τόσο πρόθυμη, θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς τις εξαγωγές, επαναλαμβάνοντας το σενάριο του εμπάργκο πετρελαίου.
Και όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Dan McGroarty, ο ιδρυτής της στρατηγικής ομάδας Carmot, μιας εταιρείας που συμβουλεύει εταιρείες για ορυκτά και μέταλλα σπανίων γαιών, οι δασμοί στις σπάνιες γαίες  «θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα για τις ΗΠΑ».
«Για όσους από εμάς παρακολουθούσαμε τον εμπορικό πόλεμο, καταλαβαίνουμε επίσης ότι είναι ένας τεχνολογικός πόλεμος όχι μόνο το εμπόριο και ότι αργά ή γρήγορα θα στοχεύουν τα μέταλλα στον τεχνολογικό χώρο που η Κίνα και οι ΗΠΑ προτίθενται να κυριαρχήσουν».
Ας θυμηθούμε όλοι ότι το 2011, όταν η Κίνα αποφάσισε να εδραιώσει τον έλεγχό της στον κλάδο, έστειλε τις τιμές των διαφόρων μετάλλων σε εκρηκτική άνοδο.




Προς το παρόν, η αγορά δεν φαίνεται να ανησυχεί πολύ για πιθανό εμπάργκο της Κίνας στις σπάνιες γαίες και το σπάνιο γήινο μέταλλο REMX διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του 2017.



Ωστόσο, εάν η Κίνα αποφασίσει να αντιδράσει με τρόπο που πραγματικά θα πληγώσει τις ΗΠΑ, αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης