Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι για την τεχνολογία στη Wall Street - Σε ιστορικό υψηλό ο Nasdaq - Κέρδη 0,9% για Dow

tags :
Ράλι για την τεχνολογία στη Wall Street - Σε ιστορικό υψηλό ο Nasdaq - Κέρδη 0,9% για Dow
Σε νέα ιστορικά υψηλά οι μετοχές των Amazon.com και Facebook
Άνοδο κατέγραψε σήμερα (12/7/2018) η Wall Street, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα εταιρικά αποτελέσματα και στα μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς και στις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αφήνοντας - προσωρινά - στην άκρη τις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους μεγαλύτερους εμπορικούς τους εταίρους.
Ιδιαίτερα ευνοημένη εμφανίστηκε η υψηλή τεχνολογία με τον δείκτη Nasdaq να κατακτά νέο ιστορικό υψηλό, καθώς ενισχύθηκε 1,39% στις 7.823 μονάδες.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,9% στις 24.925 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,87% στις 2.798 μονάδες.
Σημαντικές απώλειες για τον δείκτη «φόβου» VIX, ο οποίος υποχώρησε άνω του 8% στις 12,50 μονάδες.
Σε επίπεδα - ρεκόρ κινήθηκαν και οι μετοχές των Amazon και Facebook, με κέρδη 2,4% και 2,2%
Η μετοχή της Delta Air Lines ενισχύθηκε κατά 1,79%, καθώς η εταιρεία ανέφερε κέρδη μειωμένα μεν, αλλά καλύτερα των προσδοκιών για το β’ τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της αεροπορικής εταιρείας υποχώρησαν κατά 14% στα 1,03 δισ. δολ., λόγω του υψηλότερου κόστους των καυσίμων, ενώ σε προσαρμοσμένη βάση η εταιρεία κέρδισε 1,77 δολ. ανά μετοχή, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για 1,72 δολ. ανά μετοχή.
Οι αναλυτές της Wall Street αναμένουν ισχυρά αποτελέσματα από τις αμερικανικές εταιρείες, με τη FactSet να προβλέπει συγκεκριμένα μια αύξηση των κερδών κατά 20% για το β’ τρίμηνο του 2018.
Την ίδια ώρα, αυξημένη είναι η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών, με την Broadcom να συμφωνεί να αγοράσει την CA Technologies έναντι 18,9 δισ. δολ. σε μετρητά.
Το deal αποτιμά την CA σε 44,5 δολ. ανά μετοχή περίπου.
Η μετοχή της CA ενισχύθηκε σχεδόν κατά 20%, ενώ της Broadcom σημείωσε πτώση 13,8%.
Παράλληλα, η μετοχή της Comcast σημείωσε  άνοδο 2,3%, καθώς η εταιρεία αύξησε την προσφορά της για το βρετανικό Sky στα 34 δισ. δολ., ξεπερνώντας εκείνη της Twenty-First Century Fox, στα 32,5 δισ. δολ.
Η Βρετανία «άναψε» σήμερα το πράσινο φως για την εξαγορά του Sky από τη 21st Century Fox του Rupert Murdoch.
Σημειώνεται ότι χθες η Fox αύξησε την προσφορά της για το 61% του Sky που δεν της ανήκει στις 14 στερλίνες ανά μετοχή, αποτιμώντας την εταιρεία στα 32,5 δισ. δολ., με την ανταγωνίστριά της Comcast να απαντά σήμερα με μια προσφορά 34 δισ. δολ.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2018 σε ετήσια βάση, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να διατηρήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) σε τροχιά σταδιακής αύξησης των επιτοκίων.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) σημείωσε άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,2% του Μαΐου, ενώ στους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,9% - ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης από τον Φεβρουάριο του 2012 - μετά από αύξηση 2,8% τον Μάιο.
Σε ετήσια βάση, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 2,3% - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2017 - από 2,2% τον Μάιο.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα πτώση μεγαλύτερη των προσδοκιών, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό δύο μηνών.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 18.000, στις 214.000, την εβδομάδα έως τις 7 Ιουλίου 2018, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη Wall Street Jounral, η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, η χαμηλή ανεργία και ο σταθερός πληθωρισμός δικαιολογούν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων κατά το τρέχον έτος.
Εν τω μεταξύ, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σήμανε ανακωχή μετά τις απειλές Trump, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει ότι οι σύμμαχοι δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες άνω του 2%.
«Είπα στους συμμάχους ότι θα ήμουν πολύ δυσαρεστημένος εάν δεν αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου.
Ωστόσο, δεν υπήρξαν άμεσες εξηγήσεις και λεπτομέρειες για τις δεσμεύσεις που εξασφάλισε ο Trump, ενώ ο γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, αμφισβήτησε αμέσως το επιχείρημα του αμερικανού προέδρου ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν τις αμυντικές τους δαπάνες πέρα από το 2% του ΑΕΠ τους.



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη S&P 500



Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο και την μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Nasdaq



Fed

Την εκτίμησή της ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, η χαμηλή ανεργία και ο σταθερός πληθωρισμούς δικαιολογούν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, εξέφρασε η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Cleveland, Loretta Mester, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στη Wall Street Jounral.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Cleveland Fed δήλωσε ότι «η οικονομία μπορεί σίγουρα να διαχειριστεί δύο εκόμα αυξήσεις επιτοκίων αυτό το έτος», προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «μπορεί να βρεθούμε πίσω εάν δεν διατηρήσουμε την τρέχουσα τάση, οπότε είμαι πεπεισμένη ότι εάν η οικονομία παραμείνει στην πορεία της, η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος είναι κατάλληλη».
Παράλληλα, η ίδια αναμένει από τη Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της στο 3% προκειμένου να φτάσει σε ουδέτερο επίπεδο, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα βρίσκεται κοντά στους στόχους της.
«Δεν πιστεύω ότι η Fed μπορεί να περιμένει για να δει εάν ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, προτού προχωρήσει σε νέα άνοδο των επιτοκίων», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Celveland Fed.
Σημειώνεται ότι η Loretta Mester τάσσεται συνήθως υπέρ μία πιο «επιθετικής» νομισματικής πολιτικής, ενώ αποτελεί μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
Ανοιχτός σε συνολικά τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2018, εάν επιταχυνθεί ο πληθωρισμός, εμφανίστηκε σήμερα (12/7/2018) ο πρόεδρος της Federal Reserve της Φιλαδέλφεια, Patrick Harker.
Όπως σημείωσε, εάν ο πληθωρισμός ξεπεράσει τον στόχο του 2%, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί να δράσει με περισσότερες αυξήσεις.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, προς το παρόν υποστηρίζει τρεις αυξήσεις των επιτοκίων για το 2018, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος αντιστροφής της καμπύλης αποδόσεων.
Ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια πρόσθεσε ότι θα πρέπει επίσης η κεντρική τράπεζα να δει τον αντίκτυπο των νέων εμπορικών δασμών στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Μακροοικονομία

Σταθερά ελλειμματικός παρέμεινε ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ και τον Ιούνιο του 2018, αν και το έλλειμμα ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, τα κρατικά έσοδα έφθασαν τον Ιούνιο 2018 στα 316 δισ. δολάρια.
Πρόκειται για έσοδα κατά 6,6% χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά που είχαν καταγραφεί τον Ιούνιο του 2017.
Αποτέλεσμα το έλλειμμα τον περασμένο μήνα να φθάσει στα 75 δισ. δολάρια, δηλαδή να ακολουθήσει πορεία καλύτερη των εκτιμήσεων καθώς οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στα 98 δισ. δολάρια.
Τον Μάιο 2018 το έλλειμμα είχε αγγίξει τα 147 δισ. δολάρια.
Για το εννεάμηνο του δημοσιονομικού έτους 2017 – 2018 το έλλειμμα ξεπέρασε τα 607 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 16%.
Πτώση μεγαλύτερη των προσδοκιών κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό δύο μηνών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (12/7/2018) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 18.000, στις 214.000, την εβδομάδα έως τις 7 Ιουλίου 2018, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου.
Οι αιτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας 1.000 αιτήσεις περισσότερες από ό,τι είχαν αναφερθεί αρχικά.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια πτώση των αιτήσεων στις 225.000 την περασμένη εβδομάδα.
Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των αρχικών αιτήσεων υποχώρησε κατά 1.750 στις 223.000.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν παροχές μετά την πρώτη εβδομάδα επιδότησης μειώθηκε κατά 3.000, στο 1,74 εκατ., την εβδομάδα έως τις 30 Ιουνίου, ενώ ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των λεγόμενων συνεχιζόμενων αιτήσεων μειώθηκε κατά 9.500, στα 1,73 εκατ.
Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2018 σε ετήσια βάση, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να διατηρήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) σε τροχιά σταδιακής αύξησης των επιτοκίων.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα (12/7/2018) ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) σημείωσε άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,2% του Μαΐου.
Στους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,9% - ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης από τον Φεβρουάριο του 2012 - μετά από αύξηση 2,8% τον Μάιο.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 0,2%, όσο και τον Μάιο.
Σε ετήσια βάση, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 2,3% - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2017 - από 2,2% τον Μάιο.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση του CPI στο 0,2%.

Επιχειρήσεις

Μειωμένα αλλά καλύτερα των προσδοκιών ήταν τα κέρδη της Delta Airlines για το β’ τρίμηνο του 2018.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της αεροπορικής εταιρείας υποχώρησαν κατά 14% στα 1,03 δισ. δολ., λόγω του υψηλότερου κόστους των καυσίμων, ενώ σε προσαρμοσμένη βάση η εταιρεία κέρδισε 1,77 δολ. ανά μετοχή, σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 1,72 δολ. ανά μετοχή.
Παράλληλα, τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 11,78 δισ. δολ., έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για 11,72 δισ. δολ.
Το πράσινο φως για την εξαγορά του Sky από τη 21st Century Fox «άναψε» εν τέλει η Βρετανία, ωστόσο τα εμπόδια για την εταιρεία του Rupert Murdoch δεν τελειώνουν εδώ, αφού η ανταγωνίστριά της Comcast αύξησε σήμερα την προσφορά της.
Όπως ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Πολιτισμού Jeremy Wright, «είναι θέμα των μετόχων του Sky να αποφασίσουν αν θα δεχθούν την προσφορά της 21st Century Fox».
Σημειώνεται ότι χθες η Fox αύξησε την προσφορά της για το 61% του Sky που δεν της ανήκει στις 14 στερλίνες ανά μετοχή, αποτιμώντας την εταιρεία στα 32,5 δισ. δολ., με την ανταγωνίστριά της Comcast, ωστόσο, να απαντά σήμερα με μια αυξημένη προσφορά 34 δισ. δολ.
Ο προκάτοχος του Wright, Matt Hancock, σημείωσε τον περασμένο μήνα ότι η πρόταση της Fox για πώληση του Sky News στη Walt Disney ή σε άλλον δυνητικό αγοραστή, είναι πιθανότατα ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι ανησυχίες για το μέγεθος της επιρροής του Murdoch στα μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία.
Η ConocoPhlips ανακοίνωσε ότι αυξάνει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών για το 2018 στα 3 δισ. δολάρια από τα 2 δισ. δολάρια.
Την ίδια στιγμή το δ.σ. της εταιρείας ενέκρινε επιπλέον 9 δισ. δολάρια για το συνολικό πρόγραμμα αγοράς μετοχών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί στα 15 δισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης