Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα παγωμένα χαμόγελα με τον Erdogan και τα πανηγύρια του Zaev επισκίασαν την ελληνική συμμετοχή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Τα παγωμένα χαμόγελα με τον Erdogan και τα πανηγύρια του Zaev επισκίασαν την ελληνική συμμετοχή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Τα παγωμένα χαμόγελα με τον Erdogan και τα πανηγύρια του Zaev επισκίασαν την ελληνική συμμετοχή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο T. Erdogan  και όλα δείχνουν ότι απέβη άκαρπη.
Η έκδηλη αμηχανία και τα μουδιασμένα χαμόγελα του Αλέξη Τσίπρα και του Erdogan κατά την έναρξη της συνάντησής τους έδωσαν το στίγμα, άλλωστε, για το τι θα ακολουθήσει.
Η γλώσσα του σώματος από την αρχική εικόνα του τετ α τετ Τσίπρα - Erdogan που είδε το φως της δημοσιότητας, πρόδιδε… την ατμόσφαιρα που επικράτησε στη συνάντηση κι έδειξε αυτό που αργότερα, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας «δεν θα έλεγα ότι ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις».
Το γεγονός ότι συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ήταν μακρά καθώς διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, δεν απέδειξε ότι θα βγει… λευκός καπνός καθώς, ναι μεν, το παζάρι ήταν σκληρό αφού τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, αφετέρου δε, οι διπλωματικοί καρποί που προέκυψαν ήταν ανύπαρκτοι.
Ο κ. Τσίπρας έθεσε επιτακτικά όπως είπε το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και 135 ημέρες στην Αδριανούπολη για να λάβει απάντηση από τον Ερντογάν αναφορικά με το θέμα των «8» των οποίων την έκδοση θεωρεί κρίσιμη ο Τούρκος πρόεδρος καθώς πιστεύει ότι μετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ο T. Erdogan δεν συσχέτισε τα δύο θέματα, ωστόσο ήταν εμφανές ότι για τον ίδιο αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα και δεν θα υποχωρήσει εύκολα.
Στην συζήτηση έγινε σαφές ότι το θέμα των δύο είναι μείζον στις σχέσεις των δύο χωρών και «δεν περιποιεί τιμή στη γείτονα στο βαθμό που είναι μία χώρα σημαντική του ΝΑΤΟ να κρατά δύο στρατιωτικούς μιας σύμμαχης στο ΝΑΤΟ χώρας όπως η Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Η ελληνική πλευρά δεν ζητάει καποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, δεν ήταν μόνο ο πάγος του Ερντογάν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, στις Βρυξέλλες, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ήταν και το θέμα των Σκοπίων που δεν πήγε καλά για την ελληνική πλευρά τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο.
Ο Zoran Zaev πανηγύριζε με ξέφρενους ρυθμούς την Πέμπτη για την απόφαση του ΝΑΤΟ να προσκαλέσει τη χώρα του να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για να ενταχθούν στη Συμμαχία.
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, σχεδιάζει εορταστικές εκδηλώσεις σε 14 πόλεις της χώρας του το Σάββατο για να γιορτάσουν με μακεδονική μουσική.
Ο κ. Zaev φίλησε το στυλό με το οποίο υπέγραψε την πρόσκληση, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συμβολή του στο όραμα της πΓΔΜ ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά στο twitter: «η απόφαση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν τη χώρα μας σημαίνει ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας γίνεται μέλος της οικογένειας»!

Χρύσα Κλειτσιώτη

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης