Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stratfor: Οι ελληνορωσικές σχέσεις επιδεινώθηκαν λόγω… ΗΠΑ - Ο ρόλος της Μόσχας στο «Μακεδονικό»

Stratfor: Οι ελληνορωσικές σχέσεις επιδεινώθηκαν λόγω… ΗΠΑ - Ο ρόλος της Μόσχας στο «Μακεδονικό»
Σύμφωνα με πληροφορίες του Stratfor, οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας επιδεινώθηκαν μόλις βελτιώθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ
Στην επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων, αλλά και στις «καταγγελίες» της ελληνικής κυβέρνησης περί ρωσικής παρέμβασης κατά της συμφωνίας της Ελλάδας με την πΓΔΜ για την αλλαγή του ονόματος, αναφέρεται το Stratfor.
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του Stratfor στην Ελλάδα, «οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας έχουν "παγώσει" τους τελευταίους, καθώς οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βελτιώθηκαν».
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση, «οι συνεχιζόμενες τριβές μεταξύ Αθήνας και Μόσχας δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί, αλλά δείχνουν ότι περνάνε μια περίοδο διαταραχής».

H συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ

Ως γνωστόν, Ελλάδα και πΓΔΜ κατέληξαν σε συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος, που αν εφαρμοστεί, θα αρθεί ένα από τα βασικά εμπόδια για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
«Ωστόσο, ο δρόμος των Σκοπίων θα παραμείνει ανώμαλος, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο στην πΓΔΜ όσο και στην Ελλάδα αμφισβητούν έντονα τη συμφωνία.
Και για να καταστήσουν τα πράγματα πιο περίπλοκα, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προσπάθησαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία» επισημαίνεται στην ανάλυση του Stratfor.
Εν τω μεταξύ, όπως σχολιάζεται η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα περίπλοκή.
«Το ελληνικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει για τη συμφωνία τους επόμενους μήνες σε μια ψηφοφορία που θα καθορίσει το μέλλον της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Η ΝΔ έχει εκφράσει την αντίθεση της στην αλλαγή του ονόματος, υποστηρίζοντας ότι δεν βάζει ένα τέλος στις πιθανές διεκδικήσεις των Σκοπίων στην ελληνική επικράτεια.
Επιπλέον, οι ΑΝΕΛ έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας.
Εάν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία, η κυβέρνηση του Τσίπρα θα πέσει, προκαλώντας πρόωρες εκλογές» αναφέρεται στην ανάλυση.

Ο Ρωσικός παράγοντας

«Και στη συνέχεια υπάρχει ο ρωσικός παράγοντας» σχολιάζει το Stratfor προσθέτοντας ότι «βαλκανικές χώρες έχουν ισχυριστεί ότι η Ρωσία προσπαθεί να υπονομεύσει την είσοδο τους στο ΝΑΤΟ».
«Η Μόσχα έχει υποστηρίξει ότι η ένταξή των βαλα στη συμμαχία θέτει σε κίνδυνο τη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή.
Στα τέλη του 2016, το Μαυροβούνιο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να ενορχηστρώσει ένα πραξικόπημα στη χώρα για να εμποδίσει την ένταξή του στη Συμμαχία, αν και το Μαυροβούνιο προσχώρησε στο ΝΑΤΟ στις αρχές του 2017» σχολιάζει το Stratfor.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην περίπτωση της συμφωνίας για το «Μακεδονικό», καθώς τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα κατηγορούν τη Μόσχα ότι βρίσκεται «πίσω» από τη διοργάνωση συγκεντρώσεων κατά της αλλαγής ονομασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης