Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ανοδική αναλαμπή στο ΧΑ +1,26% στις 761 μον. – Προσεχώς θα εκδηλωθεί ανοδική κίνηση που θα οδηγήσει την αγορά στις 800 μον.

tags :
Ανοδική αναλαμπή στο ΧΑ +1,26% στις 761 μον. – Προσεχώς θα εκδηλωθεί ανοδική κίνηση που θα οδηγήσει την αγορά στις 800 μον.
Η χρηματιστηριακή αγορά με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 760 μονάδες.
(upd14) Ανοδική αναλαμπή σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με στηρίξεις από δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 ειδικότερα από την ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola ενώ κατάφερε να διατηρήσει και να κλείσει πάνω από τις 760 μονάδες δίνοντας ελπίδα για την αλλαγή της τάσης
Συνεχίστηκε ο προβληματισμός στον Τραπεζικό κλάδο καθώς ενώ αρχικά κατέγραψε κέρδη έως 1,91% στην συνέχεια εντάθηκαν οι πιέσεις με αποτέλεσμα να κλείσει κάτω από τις 850 μονάδες και δεν βοήθησε τον Γενικό Δείκτη να αναρριχηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Αρνητικός παράγοντας στην χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθεί να αποτελει και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα καθώς η αύξηση τζίρου είναι απαραίτητος παράγοντας για την σταθεροποίηση της ανοδικής τάσης.

Ωστόσο με βάση πληροφορίες το προσεχές διάστημα - τις επόμενες ημέρες - αναμένεται να εκδηλωθεί ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο που θα οδηγήσει την αγορά στις 800 μονάδες.
Η πληροφορία που προέρχεται από ξένα funds αιτιολογείται ότι πρέπει να κλείσει το χάσμα βελτίωσης μεταξύ ομολόγων και χρηματιστήριου.
Τα ομόλογα στην Ελλάδα και Ιταλία έχουν βελτιωθεί αλλά δεν έχει βελτιωθεί ακόμη το κλίμα στο χρηματιστήριο.
Όμως προσοχή δεν πρέπει να υπάρχει υπέρμετρος ενθουσιασμός γιατί ακόμη υπάρχουν προβλήματα που ΔΕΝ έχουν επιλυθεί.

Σήμερα 13 Ιουλίου το ελληνικό 10ετές ομόλογο εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις 3,85% ενώ αξιόλογη βελτίωση σημειώνεται στην Ιταλία 2,55%.
Η ελληνική κυβέρνηση προσγειώθηκε απότομα καθώς η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών ότι το Eurogroup θα είχε τυπικό χαρακτήρα τελικά πήρε το μάθημα της για μια ακόμη φορά ότι οι δανειστές συνεχίζουν την στενή παρακολούθηση παρά την έξοδο από το πολυδιαφημισμένο μνημόνιο ενώ η ελληνική αποστολή επέστρεψε στην απολογητική της στάση
Αυστηρό μήνυμα στην Ελλάδα ότι η «έξοδος» από τα Μνημόνια δεν συνεπάγεται χαλάρωση των μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας έστειλε χθες 12 Ιουλίου η Γερμανία βάζοντας εμπόδια στην εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης των 15 δισ. ευρώ μεταθέτοντας την ημερομηνία για τις αρχές Αυγούστου καθώς η μη αύξηση ΦΠΑ σε νησιά που έχουν πληγεί από το προσφυγικό θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια
Με μεικτές τάσεις χωρίς δυναμική και με χαμηλό τζίρο και όγκο συναλλαγών έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank +1,13% ενώ η Eurobank έκλεισε με αρνητικό πρόσημο -0,48% 
Με νευρικότητα κινήθηκε η Εθνική καθώς υπάρχει μεγάλη ασάφεια και αβεβαιότητα για την θέση του CEO και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποτραπεί η σύγκρουση ΤΧΣ ως βασικού μετόχου και του διοικητικού συμβουλίου.
Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται καθημερινά την προβληματική εικόνα των τραπεζών καθώς οποιαδήποτε προσπάθεια αγοραστικού ενδιαφέροντος ανακόπτεται από τις διαθέσεις των πωλητών ειδικότερα στην δημοπρασία επιβεβαιώνοντας ότι το ρίσκο έχει περιοριστεί μόνο στις ημερήσιες αγορές.
Οι τράπεζες θα παραμείνουν μη επενδύσιμες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό καθώς χρειάζονται νέα κεφάλαια με τα οποία θα κάνουν την επίθεση τους στο πρόβλημα που είναι ο πυρήνας των προβληματικών δανείων
Με θετικό πρόσημο έκλεισε η πλειοψηφία των μη τραπεζικών μετοχών.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι ΟΤΕ, ΟΛΠ, Φουρλής, Jumbo και ΔΕΗ ενώ πτωτικά έκλεισε μόνο η ΕΥΔΑΠ.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 761 μονάδες καθώς απομακρύνθηκε από την ισχυρή ζώνη των 750 μονάδων .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 848 μονάδες με ισχυρό σημείο στήριξης τις 850 μονάδες.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά στις 761 μονάδες με άνοδο +1,26% έχοντας υψηλό στις 763,54 μονάδες και χαμηλό στις 754,17 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος σε χαμηλά επίπεδα και  επικεντρώθηκε στον Τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 30 εκατ. ευρώ και ο όγκος 24 εκατ. εκ των οποίων τα 20 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένές συναλλαγές αξίας 1,32 εκατ. ευρώ και όγκου 1,02 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστηρίο
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 850 χιλ. ευρώ και ο Τιτάν 22,7 χιλ. τεμάχια αξίας 471,1 χιλ. ευρώ. 

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Εμπόδια στην εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης των 15 δις. ευρώ και μετάθεση για τις αρχές Αυγούστου έβαλε η Γερμανία υποστηρίζοντας ότι. η Ελλάδα προέβη σε μονομερή ενέργεια  καθώς δεν αύξησε τον ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ενήμερη
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καλύψει με αντισταθμιστικά μέτρα τη μη αύξηση του ΦΠΑ με τον κ. Τσακαλώτο να καταθέτει αναλυτικό πίνακα με τα «ισοδύναμα» και την υπόσχεση στους εταίρους να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά από τον Ιανουάριο του 2019
Ανακωχή σήμανε στο ΝΑΤΟ μετά τις απειλές Trump, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει ότι οι σύμμαχοι δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες άνω του 2% ενώ ο γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg αμφισβήτησαν αμέσως το επιχείρημα του ότι υπήρξε συμφωνία για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών πέρα από το 2% του ΑΕΠ τους.
Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο T. Erdogan  και όλα δείχνουν ότι απέβη άκαρπη σχετικά με την απελευθέρωση των ελλήνων στρατιωτών που κρατούνται εδώ και 135 παρανόμως στην Ανδριανούπολη
Προκλητική είναι η στάση του πρωθυπουργού της FYROM κ. Zaev που αυτοπροσδιορίζεται ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και αποδεικνύει ότι χρησιμοποίησε την Ελλάδα και τον κ.Τσίπρα ώστε να πετύχει τους σκοπούς του και αντί να είναι προσεκτικός και να μην προκαλεί…συνεχίζει τις επικοινωνιακές κινήσεις εντυπώσεων.
Σύγχυση προκαλέσε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας, λίγες ώρες μετά τη δήλωση του επιτρόπου, Johannes Hahn, περί «αναδιάρθρωσης» των ελληνοαλβανικών συνόρων.
Σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις του, τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση ενώ αργότερα εξεδόθη ενα non paper που υπογράμμισε ότι το ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα.


Με θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές
    
Με ανοδικές τάσεις κινείται η πλειοψηφία στις ευρωπαϊκές αγορές 
Ειδικότερα ο DAX καταγράφει άνοδο +0,29%, ο CAC 40 στο +0,33%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά στο +0,44%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% ενώ ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη +0,22%.
Στην Wall Street ο Dow κινείται με οριακά κέρδη +0,14%, ο S&P 500 καταγράφει οριακή πτώση -0,01% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,43% (9,24 δολ.)

Τα ελληνικά ομόλογα εκτός ποσοτικής χαλάρωσης και waiver - Επιβεβαίωση bankingnews

 Η αυξημένη επιτήρηση δεν εξασφαλίζει το waiver και χωρίς waiver δεν υπάρχει συμμετοχή στο QE σύμφωνα με της δηλώσεις του Benoit Coeure της EKT
Πρακτικά για την Ελλάδα οριστικό τέλος για waiver και ποσοτική χαλάρωση καθώς
1)Η χώρα δεν βρίσκεται στην βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερα δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα investment grade με τα ελληνικά ομόλογα να βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού ρίσκου
2)Η χώρα διαθέτει πρόγραμμα στήριξης όχι όμως πρόγραμμα αυξημένης εποπτείας καθώς αυτό δεν θεωρείται πρόγραμμα τύπου προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που χρησιμοποιούνται μέσω waiver είναι περίπου 4,5 δισεκ. οπότε η επίπτωση στην ρευστότητα των τραπεζών είναι περιορισμένη και η οποία θα  καλυφθεί πιθανόν με μικρή αύξηση του ELA της έκτακτης παροχής ρευστότητας αν και ορισμένες τράπεζες δεν θα χρειαστεί να αυξήσουν το ELA.
Το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 27 Ιουλίου 2018  και αρχές Αυγούστου θα ανακοινώσει έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος
Η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος της ΕΚΤ θα επικυρωθεί από το διοικητικό συμβούλιο όχι στις 26 Ιουλίου αλλά στις 13 Σεπτεμβρίου του 2018.
Όπως και η ΕΚΤ, το ΔΝΤ θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα αλλά είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα.

Με θετικό πρόσημο οι τράπεζες που βρίσκονται κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 - Ξεχώρισε η Alpha Bank

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές χωρίς δυναμική
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης. 
Η Εθνική έκλεισε στα 0,2602 ευρώ με άνοδο +0,31% με όγκο 11,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS  ή 0,099 ευρώ μετά reverse split.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.  
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,9650 ευρώ με άνοδο +1,13% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισεκ. ευρώ. 
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01890 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split. 
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται. 
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,7200 ευρώ με άνοδο +0,29% με όγκο 977 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς είναι στα 1,34 ευρώ μετά RS ή προ RS στα 0,0134 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 η οποία προσαρμόστηκε σε 0,067 ευρώ με το νέο reverse split που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 καθώς οι 20 παλαιές αντικαταστάθηκαν με 1 νέα μετοχή.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS. 
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ. 
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8380 ευρώ με πτώση -0,48% με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,29 ευρώ με πτώση -1,29% και με κεφαλαιοποίηση 1,02 δισ. ευρώ. 
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο. 
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2185 ευρώ με άνοδο +1,87% με όγκο 147 χιλ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,20 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 282 εκατ. ευρώ


Με ανοδικές τάσεις οι μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα – Στο επίκεντρο ο ΟΤΕ μετά την επιτυχή έκδοση ομολόγου

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η πλειοψηφία των μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι  ΟΤΕ, ΟΛΠ, Φουρλής, Jumbo και ΔΕΗ.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισε μόνο η ΕΥΔΑΠ. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές.  
Η Coca Cola έκλεισε στα 31,19 ευρώ με άνοδο +1,36% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,58 δισ. ευρώ παραμένει στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,79 ευρώ με άνοδο +4,05% και αποτίμηση 5,28 δισ. ευρώ, βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,9020 ευρώ με άνοδο +2,09% και αποτίμηση 441 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,7380 ευρώ με άνοδο +0,80% και κεφαλαιοποίηση 403 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,83 ευρώ με άνοδο +1,50% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 3,13 δισ. ευρώ
Η Folli Follie βρίσκεται  σε αναστολή διαπραγμάτευσης με αίτηση της ίδιας της εταιρείας.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 21,05 με άνοδο +1,45% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,62 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,90 ευρώ με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 17,70 ευρώ με άνοδο +1,26% και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,41 ευρώ με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 1,20 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,00 ευρώ με άνοδο +2,19% και κεφαλαιοποίηση 1,90 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,85 ευρώ με άνοδο +2,81% και με την κεφαλαιοποίηση στα 302 εκατ ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1084 ευρώ με άνοδο +4,03% με την αποτίμηση στα 102 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα στο 3,85% το 10ετές ενώ το 7ετές στο 3,36% κοντά στο ιστορικό χαμηλό

Σταθεροποίηση σημειώνεται σε όλη την καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ενώ το 7ετές λήξης 2025 παραμένει κοντά στο ιστορικό χαμηλό απόδοσης.  
Οι παρουσιάσεις από το ελληνικό υπουργείο οικονομικών στις ΗΠΑ σε 25 αμερικανούς επενδυτές ήταν θετικές.
Το βασικό ερώτημα είναι πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές.
Εάν θεωρητικά έβγαινε σήμερα στις αγορές με 3ετές ομόλογο το επιτόκιο θα ήταν 2,80% και το 10ετές στο 4% με 4,05%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,90 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,86%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,03 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,78% με απόδοση αγοράς 2,80% και απόδοση πώλησης 2,76%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 102,60 μονάδες βάσης και απόδοση 2,88%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 100,05 μονάδες βάσης και απόδοση 3,36% βρίσκεται κοντά στο  ιστορικό χαμηλό.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 99,18 μονάδες βάσης και απόδοση 3,85% με απόδοση αγοράς 3,86% και απόδοση πώλησης 3,84%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 94,20 μονάδες βάσης και απόδοση 4,45%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 92,10 μονάδες βάσης και απόδοση 4,64%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 92,12 μονάδες βάσης και απόδοση 4,76%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 352 μονάδες βάσης από 348 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 379 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,75% ή 375 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Αξιόλογη βελτίωση στην Ιταλία το 10ετές στο 2,55%

Αξιόλογη βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας και της Νοτίου Ευρώπης.  
Η Ιταλία συνεχίζει να αποτελεί αμφιλεγόμενη αγορά.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/7/2018 στο 0,28% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018 που αποτελεί υψηλό 1,5 έτους
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,81% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,30% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,73% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 2,55% σε σχέση με το 2,67% χθες με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης