Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Οι εμπορικές διαμάχες των ΗΠΑ μπορεί να έχουν άσχημη κατάληξη - Θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία

Powell (Fed): Οι εμπορικές διαμάχες των ΗΠΑ μπορεί να έχουν άσχημη κατάληξη - Θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία
Ο πρόεδρος της Federal Reserve τόνισε ότι οι εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν «δύσκολες καταστάσεις»
Οι προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να μειώσει τους δασμούς στο εμπόριο θα μπορούσε να έχουν άσχημη κατάληξη για την οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις που πραγματοποίησε ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Marketplace.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Federal Reserve, «οι εμπορικές διαμάχες μπορεί να καταλήξουν σε συνεχόμενους υψηλούς δασμούς σε πολλά προϊόντα, εμπορεύματα και υπηρεσίες», προσθέτοντας ότι αυτή η εξέλιξη «θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία μας».
Ο ίδιος τόνισε ότι «οι καταστάσεις θα ήταν πολύ δύσκολες», καθώς «ο πληθωρισμός θα σκαρφαλώσει υψηλότερα και η οικονομία θα αποδυναμωθεί».
Ωστόσο, επεσήμανε ότι «εάν ο Λευκός Οίκος του Trump επιτύχει τους στόχους του να μειώσει τους δασμούς, αυτό θα ήταν ένα θετικό γεγονός», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να κάθεται κανείς σήμερα σε αυτή τη θέση και να δηλώνει προς ποια πορεία θα κατευθυνθούν τα γεγονότα».
Παράλληλα, ο Jerome Powell δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για ενδεχόμενες πιέσεις προς την Fed από την πλευρά της αμερικανικής διοίκησης, τονίζοντας ότι «τίποτα δεν έχει ειπωθεί σε δημίσιο ή σε ιδιωτικό επίπεδο το οποίο να προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την ανεξαρτησία μας».
«Κάνουμε το έργο μας με έναν αυστηρά μη πολιτικό τρόπο, βασισμένο σε λεπτομερή ανάλυση και δεν λαμβάνουμε υπόψην πολιτικές εκτιμήσεις», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του επικεφαλής της Fed, ο οποίος ανέφερε ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, καθώς και ότι η τράπεζα βρίσκεται «πολύ κοντά» στο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.
Αν και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι περίμενε οι μισθοί στις ΗΠΑ να αυξηθούν με ταχύτερο ρυθμό απ' ότι έχει συμβεί μέχρι στιγμής, τόνισε ότι οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται σταδιακά, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η Fed «επιστρέφει τα επιτόκια σε ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης