Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Οι αγορές προεξοφλούν πως οι ΗΠΑ θα ωφεληθούν περισσότερο από έναν εμπορικό πόλεμο

tags :
Moody’s: Οι αγορές προεξοφλούν πως οι ΗΠΑ θα ωφεληθούν περισσότερο από έναν εμπορικό πόλεμο
Οι αγορές εκτιμούν πως οι ΗΠΑ θα ωφεληθούν περισσότερο από έναν εμπορικό πόλεμο, σύμφωνα με τη Moody’s
Οι χρηματιστηριακές αγορές προεξοφλούν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ωφεληθούν περισσότερο -σε σύγκριση με τους εταίρους- σε περίπτωση ενός εμπορικού πολέμου, επισημαίνει σε έκθεσή της η Moody’s.
Όπως εξηγεί ο αμερικανικός οίκος, το φαινόμενο αποδίδεται στο γεγονός ότι (i) το διεθνές εμπόριο αντιπροσωπεύει ένα μικρότερο μερίδιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, (ii) στο ότι οι ΗΠΑ εισάγουν πολύ περισσότερα από όσα εξάγουν και (iii) στο ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Βέβαια, επισημαίνεται, οι ΗΠΑ θα υποστούν παράπλευρες απώλειες, οι οποίες ενδέχεται να το αποτέλεσμα των εκλογών του Κογκρέσου, τον Νοέμβριο.
Στη συνέχεια, η Moody’s υπογραμμίζει ότι μεταξύ 14 Ιουνίου και 12 Ιουλίου 2018, οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές (όπως αποτυπώνονται από τον δείκτη της Wilshire) έχουν ενισχυθεί κατά 0,5% (έναντι υποχώρηση3 το 2017).
Ωστόσο, για το ίδιο χρονικό διάστημα, οι δείκτες Shanghai Composite και KOSPI, σε Κίνα και Νότια Κορέα, αντίστοιχα, έχουν κατρακυλήσει κατά 6,8% και 5,7%!
Ο γερμανικός DAX και ο ιαπωνικός Nikkei έχουν υποχωρήσει κατά 4,7% και 2,4%, αντίστοιχα.
Για το σύνολο του 2018, οι απώλειες για τους προαναφερθέντες χρηματιστηριακούς δείκτες ανέρχονται σε 14,2%, 9,4%, 3,3,% και 2,5%, όταν η Wall Street παραμένει «επίπεδη».

Οι κινεζικοί δασμοί έχουν κύριο στόχο τους… ψηφοφόρους του Trump

Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, αλλά οι δασμοί που επέβαλε η Κίνα στις ΗΠΑ, ως απάντηση στους αντίστοιχους αμερικανικούς, έχουν ως θύματα περιοχές των ΗΠΑ στις οποίες ο Donald Trump κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Αυτό αποκαλύπτει σε ανάλυσής του ο οίκος Moody’s, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τόσο η Κίνα όσο και η ΕΕ με τις «απαντήσεις» τους εφαρμόζουν και ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης της βάσης ψηφοφόρων του Trump.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018.07.09moodys.JPG?itok=_ny4B9xc

Προκειμένου να αποδείξει την εκτίμησή του ο οίκος τονίζει ότι οι κινεζικοί δασμοί θα πλήξουν στο 20% τις περιοχές που ψήφισαν Trump, οι οποίες έχουν συνολικό πληθυσμό οκτώ εκατ. ανθρώπων.
Ο Moody’s υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιοχές θα επηρεαστούν βιομηχανίες που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 25% του ΑΕΠ τους.
Βεβαίως, οι αρνητικές επιπτώσεις σε ορισμένες από αυτές τις βιομηχανίες θα μπορούσαν να μετριαστούν από τους αντίστοιχους αμερικανικούς δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιστάθμιση των ζημιών.
Αντίστοιχα μόνο το 3% των περιοχών που ψήφισαν Hillary Clinton θα επηρεαστούν από τους κινεζικούς δασμούς.
«Αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο βρίσκονται στις μεσοδυτικές πολιτείες», εκτιμά ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics.
Ο Trump ισχυρίστηκε ότι η Κίνα έχει ασκήσει αθέμιτες εμπορικές πρακτικές εδώ και δεκαετίες και ότι πρέπει να τις φέρει στο φως, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.
Υπενθυμίζουμε τι είναι οι βιομηχανίες που επηρεάζονται από τους δασμούς των ΗΠΑ και της Κίνας.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018.07.09tariffs.JPG?itok=yrIRiJPH

Διαβάστε: Moody's: Περαιτέρω ένταση στο παγκόσμιο εμπόριο από τους αμερικανικούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης