Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα «μαζεύουν» May και Trump: Βασικός μας στόχος μία καλή διμερής εμπορική συμφωνία

Τα «μαζεύουν» May και Trump: Βασικός μας στόχος μία καλή διμερής εμπορική συμφωνία
Ως «fake news» χαρακτήρισε ο Trump τη... δική του κριτική στη May μέσω συνέντευξης στην εφημερίδα Sun
«Θέλουμε να έχουμε εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία και η Βρετανία θέλει να έχει εμπορικές σχέσεις με εμάς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May.
Μάλιστα ο κ. Trump φρόντισε να «μαζέψει» τις δηλώσεις που είχε πραγματοποιήσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sun, στις οποίες ασκούσε κριτική στην κυρία May.
Όταν ρωτήθηκε για τη συνέντευξη αυτή, ο Trump είπε ότι δεν άσκησε κριτική στην πρωθυπουργό, η οποία κάνει «φανταστική δουλειά» και την οποία σέβεται πολύ, ενώ για άλλη μία φορά κατήγγειλε τα “fake news”.
«Δυστυχώς, ήταν μια ιστορία που γράφτηκε η οποία ήταν γενικά καλή, αλλά δεν περιείχε αυτά που είπα για την πρωθυπουργό και είπα ένα καταπληκτικό πράγμα.
Αυτό αποκαλείται fake news”, δήλωσε.
«Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit και το ΗΒ φύγει από την ΕΕ, δεν ξέρω τι θα κάνετε αλλά ό,τι και αν κάνετε εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, είναι δική σας απόφαση.
 Απλώς φροντίστε να μπορούμε να εμπορευόμαστε μεταξύ μας, μόνο αυτό μετράει», πρόσθεσε.
Και η Μέι από την πλευρά της προσπάθησε να υποβαθμίσει τα σχόλια που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος στη Sun.
«Συμφωνήσαμε σήμερα ότι καθώς το ΗΒ αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ.
Η συμφωνία του Τσέκερς που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μας παρέχει τη βάση για να επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία, επωφελή και για τις δύο χώρες μας».
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης τον Τραμπ για τη στήριξή που παρείχε στη χώρα της απέναντι στη Ρωσία με αφορμή τη δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ ενός Ρώσου πρώην πράκτορα, της κόρης του και δύο Βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία.
Ο Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι την Δευτέρα, αμέσως μόλις ολοκληρώσει την τετραήμερη επίσκεψή του στη Βρετανία.
 
Οι δηλώσεις Trump πριν τη συνάντηση με τη May

Αφού νωρίτερα επέκρινε την στρατηγική της βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, για το Brexit, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, τόνισε ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι «πολύ, πολύ ισχυρή».
«Έχουμε πραγματικά μια πολύ καλή σχέση», είπε ο Trump, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Τσέκερς, τη θερινή κατοικία των βρετανών πρωθυπουργών.
«Σήμερα θα μιλήσουμε για το εμπόριο και για στρατιωτικά θέματα», συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος.
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο ίδιος, «πιθανώς δεν είχε αναπτύξει ποτέ καλύτερη σχέση» με τη May από ό,τι κατά τη διάρκεια χθεσινού δείπνου.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στη «The Sun», ο αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε με οξύ τόνο εναντίον της προσέγγισης της May στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ όσον αφορά το Brexit.
«Λοιπόν, νομίζω ότι η συμφωνία που πάει να κλείσει δεν είναι η συμφωνία που ψήφισε ο (βρετανικός) λαός, δεν είναι η συμφωνία για την οποία έγινε το δημοψήφισμα», έκρινε ο Trump μιλώντας στην εφημερίδα.
«Είχα πει στην Theresa την οποία συμπαθώ, της είχα πει τις απόψεις μου για το τι έπρεπε να κάνει, το πώς έπρεπε να διαπραγματευθεί (...)
Θα έλεγα ότι πιθανόν πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση», συνέχισε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Αυτό είναι ΟΚ, έπρεπε να διαπραγματευθεί με τον καλύτερο τρόπο που ξέρει», όμως «οπωσδήποτε (η συμφωνία που εισηγήθηκε η May) θα επηρεάσει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δυστυχώς με αρνητικό τρόπο», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της, ερωτηθείσα από τους δημοσιογράφους αν συζήτησε με τον Trump σχετικά με τη συνέντευξη στη «Sun», η May δήλωσε: «Έχουμε πολλά να συζητήσουμε», ενώ πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν τη λεγόμενη ειδική σχέση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και πραγματικές ευκαιρίες για μια εμπορική συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης