Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων εν μέσω των εμπορικών ανησυχιών - Στο 2,83% το 10ετές

ΗΠΑ: Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων εν μέσω των εμπορικών ανησυχιών - Στο 2,83% το 10ετές
Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς οι επίμονες εμπορικές ανησυχίες στρέφουν τους επενδυτές στα ασφαλέστερα καταφύγια
Πτωτικά κινούνται σήμερα (13/7/2018) οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς οι επίμονες εμπορικές ανησυχίες στρέφουν τους επενδυτές στα ασφαλέστερα καταφύγια, ενώ περαιτέρω στήριξη προσφέρουν και οι προσδοκίες για συνέχιση των σταδιακών αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, δήλωσε χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει «ανοιχτή» σε συζητήσεις με την Κίνα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το Πεκίνο πρέπει πρώτα να συμφωνήσει σε εμβάθυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Περί τις 19:45, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει πτώση κατά 1,7 μονάδες βάσης στο 2,83%.


Η απόδοση του 2ετούς σημειώνει πτώση 0,8 μ.β. στο 2,58%, ενώ του 30ετούς υποχωρεί κατά 0,9 μ.β. στο 2,94%.


Την ίδια ώρα, οριακή άνοδο καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, μετά τα μεικτά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.
Ειδικότερα, περί τις 19:45, ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,4% στις 25.016 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,2% στις 2.802 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινούνταν κατά 0,1% υψηλότερα στις 7.829 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε η εξαμηνιαία έκθεση της Fed, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Κογκρέσο, με τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, Jerome Powell, να αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήσεις των Αμερικανών βουλευτών.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν «σταθερή» κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και η Fed εξακολουθεί να αναμένει ότι θα αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η συνολική οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να έχει επεκταθεί με σταθερό ρυθμό», αναφέρει η Fed στην 63σέλιδη έκθεσή της, προσθέτοντας ότι η οικονομία εξακολουθεί να υποστηρίζεται από το ευνοϊκό καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα, από προηγούμενες αυξήσεις του πλούτου των νοικοκυριών, από την σταθερή οικονομική ανάπτυξη στο εξωτερικό και τις ευνοϊκές εγχώριες οικονομικές συνθήκες.
Ως εκ τούτου, σημειώνει η Fed, «αναμένει ότι περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις» στα επιτόκια θα ήταν κατάλληλες, καθώς προσπαθεί να συνεχίσει να τροφοδοτεί την οικονομική επέκταση, που τώρα είναι η ιστορικά δεύτερη μεγαλύτερη.
Σημειώνεται ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια επτά φορές από τότε που ξεκίνησε το λεγόμενο… tapering τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ τελευταία φορά αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 0,25% στα μέσα Ιουνίου.
Η κεντρική τράπεζα είχε δηλώσει τότε ότι αναμένει άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.
Παράλληλα, στην έκθεση σημειώνεται για μία ακόμη φορά ότι η αύξηση των μισθών είναι ασθενέστερη από ό,τι θα περίμενε κανείς, δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σήμερα στο 4%.
Κάνοντας μια μικρή αναφορά στις προστατευτικές εμπορικές πολιτικές της κυβέρνησης Trump, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι η αβεβαιότητα συνιστά ανησυχία για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, απροσδόκητη πτώση κατέγραψαν τον Ιούνιο του 2018 οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τιμές των εισαγωγών υποχώρησαν κατά 0,4% τον περασμένο μήνα, έναντι αύξησης 0,9% του Μαΐου.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση 0,1%, έναντι της αύξησης 0,6% που είχε αναφερθεί αρχικά για τον Μάιο.
Παράλληλα, η έκθεση του υπουργείου έδειξε ότι οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Ιούνιο, μετά από αύξηση 0,6% τον Μάιο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να αυξηθούν κατά 0,2%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης