Τελευταία Νέα
Διεθνή

MPN: Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με τον Trump – Η περίπτωση του Ιράν

MPN: Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με τον Trump – Η περίπτωση του Ιράν
Μία σειρά κρίσεων που δημιουργούνται από τα tweets του Trump έχουν κουράσει την ΕΕ
Την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι όχι μόνο έχουν χάσει την υπομονή τους με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump αλλά και ότι εξετάζουν πώς μπορούν να τον παρακάμψουν ώστε να συνεχίσουν να έχουν σχέσεις με το Ιράν, υποστηρίζει σε άρθρο της η ιστοσελίδα MintPressNews.com.
Η ιστοσελίδα αναφέρεται σε πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, S. Lavrov, ο οποίος υποστήριξε ότι οι τρεις ισχυρότερες δυνάμεις της Ευρώπης (Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις εμπορικές τους σχέσεις με το Ιράν, απλά θα πάψουν να χρησιμοποιούν ως βασικό νόμισμα για αυτές το δολάριο.
Άλλωστε το Ιράν αποτελεί έναν από τους στόχους των εταιριών αυτών των τριών χωρών –και όχι μόνο των ενεργειακών- καθώς διαθέτει μία δυναμική αγορά 80 εκατ. ανθρώπων.
Η δήλωση του Lavrov κατέφθασε μετά την αντίστοιχη του Trump ότι όλες οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με το αμερικανικό εμπάργκο ενάντια στο Ιράν, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωπες με πολύ σοβαρές συνέπειες.
Ο Lavrov υποστήριξε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και το να απειλούν τις άλλες χώρες προκειμένου να τις ακολουθήσουν «σημαντική παραβίαση των συμφωνηθέντων όρων που επέτρεψαν να μειωθούν σημαντικά οι εντάσεις από την άποψη της στρατιωτικής και πολιτικής κατάστασης στην περιοχή και την τήρηση του καθεστώτος μη διάδοσης.
Ο Ρώσος διπλωμάτης προσέθεσε ότι οι μεγάλες εταιρείες όπως η Total, η Peugeot και η Renault έχουν ήδη εγκαταλείψει το Ιράν αφού ανέλυσαν την κατάσταση και αποφάσισαν ότι η αγορά των ΗΠΑ είναι πολύ πιο ζωτικής σημασίας γι’ αυτές.
Προσέθεσε όμως ότι «όλοι συμφωνούν ότι οι [αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι του Ιράν] είναι μια απολύτως αθέμιτη πρακτική. Δεν μπορεί να γίνει δεκτή ως κατάλληλη, αλλά είναι μια πολιτική που δύσκολα μπορεί να αλλάξει.
Στον εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό τομέα αναμένονται σοβαρές συγκρούσεις».
Πριν από μικρό χρονικό διάστημα πήρε τη σκυτάλη από τον Lavrov, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, ο οποίος χαρακτήρισε την πολιτική Trump (έναντι στο Ιράν αλλά όχι μόνο) ως «εγωιστική».
Παράλληλα δεν δίστασε να αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα ακόμη και του ΝΑΤΟ, καθώς οι νέες κρίσεις που δημιουργούνται είναι ιδιαίτερα οξείες, ενώ καμία φορά οφείλονται απλώς σε ένα… tweet του Αμερικανού προέδρου.
Εκτίμησε ακόμη ότι «ο Λευκός Οίκος αμφισβητεί ρητά τις ευρωπαϊκές αξίες και συμφέροντα», απαιτώντας μια πιο ισχυρή και δυναμική στάση - η πρώτη δοκιμή αυτής της προσέγγισης θα είναι η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ».
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης