Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιχείρηση τόνωσης των φορολογικών εσόδων με αυτοποιημένες κατασχέσεις σε οφειλέτες του δημοσίου

Επιχείρηση τόνωσης των φορολογικών εσόδων με αυτοποιημένες κατασχέσεις σε οφειλέτες του δημοσίου
Εφεξής οι υπόχρεοι θα είναι κάθε μήνα με το χέρι στην τσέπη
«Πακέτο» νέων παρεμβάσεων στο σύστημα συλλογής των φόρων (περισσότερες μηνιαίες δόσεις, αυτοματοποιημένες κατασχέσεις κ.ά.) προωθεί το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χαμηλή εισπραξιμότητα που παρατηρείται σε βασικές κατηγορίες, όπως είναι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι από το τέλος του μήνα που θα ξεκινήσει ο Γολγοθάς με τις πληρωμές για τους υπόχρεους και ο κίνδυνος μιας νέας έκρηξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ιδιαίτερα αυξημένος.
Εφεξής οι υπόχρεοι θα είναι κάθε μήνα με το χέρι στην τσέπη, καθώς πρέπει να πληρώνουν δυο ή και τρεις φορο-λογαριασμούς πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος, όπως είναι τυχόν μηνιαίες δόσεις που προέρχονται από την υπαγωγή τους σε ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη, εξωδικαστικό συμβιβασμό κ.ά.
Η αρχή θα γίνει με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι ώς τις 31 Ιουλίου, μολονότι η προθεσμία της παράτασης εκπνέει στις 26 Ιουλίου. Σειρά θα πάρουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Μετά την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών, ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα είναι «φουσκωμένος για 200.000 περίπου ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν φόρο αυξημένο κατά 200 ευρώ σε σχέση με το 2017.
Ο… χορός με τις μεταμνημονιακές πληρωμές θα κλείσει με τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που θα σταλούν τέλος Νοεμβρίου και κατά πως φαίνεται δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι.
Το συνολικό ποσό των τελών που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.
Υπό το βάρος αυτών των υποχρεώσεων, στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν τη λήψη μέτρων-παρεμβάσεων που θα δώσουν «ανάσες» στα νοικοκυριά, θα τονώσουν τα έσοδα που εισπράττει το κράτος και θα βελτιώσουν τη φορολογική τους συμμόρφωση.
Οπως έχει παρατηρηθεί οι υπόχρεοι αφήνουν απλήρωτους το 20%-30% των φόρων που τους έχει βεβαιωθεί κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον δύο στα δέκα ευρώ των φόρων καταλήγουν στη μεγάλη «δεξαμενή» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στο οποίο αποτυπώνονται οι δράσεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, οι αλλαγές που δρομολογούνται είναι οι εξής:

1. Προγράμματα περισσότερων δόσεων για τη διευκόλυνση των πολιτών.
Ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα η μελέτη για τη δυνατότητα παροχής στους φορολογούμενους να πληρώνουν όλους τους φόρους σε πολλές δόσεις με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής (π.χ. 12 δόσεις).
Μέσω της εφαρμογής που θα αναπτυχθεί, ο φορολογούμενος θα μπορεί να εξοφλήσει ολικά ή μερικά την οφειλή του.
Σήμερα αυτή η δυνατότητα υπάρχει μόνο μέσα από τα προγράμματα των άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των πιστωτικών καρτών.

2. Αύξηση του αριθμού των κατασχέσεων σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της Εφορίας, εξακολουθούν να αδιαφορούν και στέκονται μακριά από οποιαδήποτε ρύθμιση.
Σε αυτό το πλαίσιο επιταχύνεται η διαδικασία προμήθειας λογισμικού με το οποίο θα αυξηθεί ο βαθμός αυτοματοποίησης των κατασχέσεων που πραγματοποιεί η φορολογική διοίκηση σε βάρος όσων δεν εξοφλούν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Ο τελικός στόχος είναι η όλη διαδικασία επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, χωρίς δηλαδή την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 861.000 ΑΦΜ βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών, που σημαίνει ότι σε σχέση με τα 3,9 εκατομμύρια των οφειλετών, περίπου ένας στους τέσσερις έχει προχωρήσει σε διακανονισμό με την Εφορία.
Συγκεκριμένα, 383.400 φορολογούμενοι βρίσκονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων, 427.063 έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, ενώ 50.767 οφειλέτες βρίσκονται σε πρόγραμμα 24 δόσεων.

3. Εισαγωγή κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό φορολογικών οφειλών ως μη εισπράξιμων προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί η δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να προχωρήσει στην πλήρη διαγραφή τους.
Σημειώνεται ότι πλήρης διαγραφή δεν προβλέπεται με τη σημερινή νομοθεσία.
Η διαγραφή οφειλών θα βοηθήσει τη φορολογική διοίκηση να επικεντρώσει τις προσπάθειες είσπραξης εναντίον φορολογουμένων που μπορούν να πληρώσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 101,482 δισ. ευρώ, τα 15 δισ. ευρώ θεωρούνται μη εισπράξιμα, με αποτέλεσμα τα χρέη προς την Εφορία να διαμορφώνονται στα 86,454 δισ. ευρώ.

4. Θέσπιση «πλαφόν» πέρα από το οποίο η φορολογική διοίκηση δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να διεκδικήσει την είσπραξη φορολογικών οφειλών.
Πρόκειται ουσιαστικά για καθορισμό χρονικού ορίου παραγραφής φορολογικών οφειλών (π.χ. 20 έτη).
Με το χρονικό όριο παραγραφής οφειλών, η φορολογική διοίκηση θα επισπεύδει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

5. Τροποποίηση των διατάξεων στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας προκειμένου η φορολογική διοίκηση να επιβάλλει με μεγαλύτερη ευκολία μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον φυσικών προσώπων που είναι συνυπεύθυνα για τις οφειλές νομικών προσώπων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης