Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβαθμίζεται σε σταθερό το outlook του Κατάρ, στο «Aa3» η αξιολόγηση

tags :
Moody's: Αναβαθμίζεται σε σταθερό το outlook του Κατάρ, στο «Aa3» η αξιολόγηση
Επαναφέρει το σταθερό outlook για το Κατάρ η Moody's
Σε σταθερές -από αρνητικές- αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) του Κατάρ η Moody's Investors Service, διατηρώντας σε «Aa3» και «P-1» τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα.
Ο αμερικανικός οίκος, ο οποίος υποβάθμισε το outlook το περασμένο έτος όταν η πετρελαϊκή χώρα απομονώθηκε εξαιτίας κατηγοριών για στήριξη της τρομοκρατίας, υπογραμμίζει ότι το Κατάρ άντεξε επί 13 μήνες το οικονομικό και διπλωματικό μποϊκοτάζ από τις τρεις γειτονικές χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και την Αίγυπτο.
Τις αξιολογήσεις στηρίζουν η πολύ μεγάλη καθαρή θέση ενεργητικού της κυβέρνησης του Κατάρ, το εξαιρετικά υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οι τιμές του πετρελαίου και το πλεονασματικό ισοζύγιο.
Το μποϊκοτάζ από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν (Β1 αρνητικό) και την Αίγυπτο, τον Ιούνιο του 2017, προκάλεσε ξαφνικό κλείσιμο χερσαίων και θαλάσσιων εμπορικών οδών για τις εισαγωγές του Κατάρ, μείωση των εξαγωγικών αγαθών και υπηρεσιών και σημαντική εκροή καταθέσεων (30 δισεκ. δολάρια ή 18% του ΑΕΠ) από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Η ταχεία ανάκαμψη των εισαγωγών, ωστόσο, καταδεικνύει την ευελιξία της οικονομίας και την αποτελεσματικότητα όσον αφορά τη μετατόπιση των προμηθειών, υπογραμμίζει ο οίκος.
Εν τω μεταξύ, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκαν στα 23,3 δισ. δολάρια τον Μάιο 2018, από 13,2 δισ. στο τέλος του περασμένου έτους.
Επίσης, το έλλειμμα εσόδων φέτος θα αντισταθμιστεί από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του κρατικού επενδυτικού Ταμείου έφθαναν το 190% του ΑΕΠ στο τέλος του 2017!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης