Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελικά ο Trump είναι ιδιοφυής – Είναι πιθανό οι ΗΠΑ να κερδίσουν τον εμπορικό πόλεμο

Τελικά ο Trump είναι ιδιοφυής – Είναι πιθανό οι ΗΠΑ να κερδίσουν τον εμπορικό πόλεμο
Τι αποδεικνύει η πορεία των οικονομιών ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και η πάντα «σοβαρή» αγορά ομολόγων
Όλο και περισσότεροι κορυφαίοι αναλυτές και οικονομολόγοι σπεύδουν να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι εάν υπάρξει ένας νικητής στον εμπορικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτός θα είναι οι ΗΠΑ και φυσικά ο πρόεδρός τους Donald Trump.
Το εντυπωσιακό είναι ότι την παραπάνω άποψη εκφράζουν αναλυτές όπως ο El-Erian, ο οποίος σαφώς δεν ανήκει στους «θαυμαστές» του Αμερικανού προέδρου και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις του έχει ασκήσει σκληρή κριτική.
Όμως σε πρόσφατη ανάλυσή του και ο οίκος Moody’s ξεκαθάρισε ότι ο πραγματικός ωφελημένος από τον εμπορικό πόλεμο δεν θα είναι άλλος από την αμερικανική οικονομία.
Τι του οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα;
Πραγματικά στοιχεία και όχι θεωρίες συνομωσίας ή εύκολοι αφορισμοί.
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις καθορίζει τους κανόνες σε όλο το φάσμα του οικονομικού παιχνιδιού, από την πορεία αγορών και μετοχών έως τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται το παγκόσμιο εμπόριο.
Ταυτόχρονα κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι το παγκόσμιο εμπόριο έχει ως βασικό νόμισμά του το δολάριο και οι μέχρι σήμερα προσπάθειες να μειωθεί η βαρύτητά του αν και δεν ήταν αποτυχημένες, σίγουρα δεν έθεσαν σε κίνδυνο την παντοδυναμία του «πράσινου» νομίσματος.
Επίσης, όπως σημείωσε και ο El-Erian, οι ΗΠΑ διαθέτουν μία ανοικτή οικονομία, σε πλήρη αντίθεση με την Κίνα της οποίας η οικονομία απολαμβάνει τον κρατικό προστατευτισμό, ο οποίος δεν έχει πάντοτε τα καλύτερα αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.
Υπέρ της άποψης ότι νικητής θα είναι οι ΗΠΑ τάσσεται και η Nordea Bank, η οποία τονίζει ότι «η πορεία των αγορών αποδεικνύει ότι νικητής του εμπορικού πολέμου θα είναι οι ΗΠΑ.
Δεν έχει κανείς παρά να κοιτάξει την πορεία των αμερικανικών και των κινεζικών μετοχών».


https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/91439.png?itok=FDChvIdP
Από την άποψη της αγοράς μετοχών, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ κερδίζουν πράγματι τον εμπορικό πόλεμο, τουλάχιστον εναντίον της Κίνας.
Ο δείκτης S&P 500 κρατά αρκετά καλά, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite έχει πτώση 15% σε ετήσια βάση αποτιμημένος σε γουάν.
https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/91440.png?itok=1LkCCbZz
Αυτοί, όμως, που εμφανίζονται περισσότερο βέβαιοι ότι ο τελικός νικητής του εμπορικού πολέμου θα είναι ο Trump δεν είναι άλλοι από τους επενδυτές στις αγορές ομολόγων.
Απτή απόδειξη η πορεία των αποδόσεων τόσο του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ όσο και του 2ετούς.
Παρά τις όποιες αυξομειώσεις των αποδόσεών τους, τα δύο αυτά κρατικά χρεόγραφα δεν παύουν να είναι αποτελούν τη βασική επιλογή των επενδυτών όχι μόνο των Αμερικανών αλλά και των.. Κινέζων.
Δεν είναι άλλωστε άγνωστο σε κανέναν ότι ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών ομολόγων είναι η κινεζική κυβέρνηση, η οποία ως φαίνεται εμπιστεύεται απόλυτα την αμερικανική οικονομία προκειμένου να τοποθετεί μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε αυτήν.
Και παρά τις κατά καιρούς απειλές του Πεκίνου ότι μπορεί «σε μία νύκτα να διαλύσει την αμερικανική οικονομία», δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να μετατραπεί σε πωλητή αμερικανικών ομολόγων.
Ίσως τελικά όταν ο Donald Trump δήλωσε ότι «είμαι ιδιοφυής» και φυσικά λοιδορήθηκε αρκούντως γι’ αυτό να μην είχε τόσο άδικο…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης