Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως θα αποτραπεί η ρήξη στην Εθνική μεταξύ βασικού μετόχου και μελών ΔΣ για τον CEO – Κρίσιμη η συνεδρίαση του ΤΧΣ 17/7

Πως θα αποτραπεί η ρήξη στην Εθνική μεταξύ βασικού μετόχου και μελών ΔΣ για τον CEO – Κρίσιμη η συνεδρίαση του ΤΧΣ 17/7
Καθοριστικής σημασίας η συνεδρίαση του ΤΧΣ την Τρίτη 17 Ιουλίου
Για μια ακόμη φορά η Εθνική τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία ρήξης με επίκεντρο την εκλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου.
Ο βασικός μέτοχος το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 40,36% αντιλαμβάνεται διαφορετικά την διαδικασία εκλογής διευθύνοντος συμβούλου σε σχέση με ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας.
Στο παρελθόν είχε υπάρξει σύγκρουση για το ζήτημα του προέδρου όπου τελικώς το ΤΧΣ είχε προκρίνει άλλο πρόεδρο, το διοικητικό συμβούλιο προέκρινε άλλο πρόεδρο τον Παναγιώτη Θωμόπουλο εν προκειμένω…και ενώ κέρδισε αρχικά το διοικητικό συμβούλιο….στο τέλος κέρδισε ο βασικός μέτοχος.
Κανείς δεν πρέπει να υποτιμάει ότι η εταιρική διακυβέρνηση μπορεί να δίνει εξουσία στο διοικητικό συμβούλιο…αλλά στην πράξη ο ισχυρός πυλώνας μιας εταιρίας είναι ο βασικός μέτοχος.
Και έτσι πρέπει να είναι ο βασικός μέτοχος βάζει τα λεφτά οι άλλοι απλά πληρώνονται για να λειτουργεί η τράπεζα υγιώς.
Να θυμίσουμε σε όσους έχουν επιλεκτική μνήμη – που θυμούνται όποτε τους συμφέρει την εταιρική διακυβέρνηση - ότι στην τράπεζα Πειραιώς ο μέτοχος με 9,23% προκάλεσε μια χαοτική κατάσταση και στο τέλος επιβλήθηκε.
Το bankingnews θα αναλύσει όχι μόνο τα γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρασκήνιο αλλά κυρίως θα εστιαστεί στο πως μπορεί να αποτραπεί η ρήξη στην Εθνική τράπεζα με τον βασικό μέτοχο.
Πρωτίστως για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου υποψήφιοι είναι μια εσωτερική λύση από την Εθνική τράπεζα και μια εξωτερική λύση τραπεζίτης από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Έχει εμφανιστεί και μια 3η εξωτερική λύση έλληνας τραπεζικό στέλεχος εξ Αμερικής – είχε κάποια σχέση στο παρελθόν με το ΤΧΣ - αλλά παραμένει εκτός διαδικασίας  

Καθοριστικής σημασίας η συνεδρίαση του ΤΧΣ την Τρίτη 17 Ιουλίου

Την Τρίτη 17 Ιουλίου 2018 συνεδριάζουν η εκτελεστική επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος είχε προβεί σε ανακοίνωση πριν λίγες ημέρες προειδοποιώντας ορισμένους παράγοντες της Εθνικής – φωτογράφιζε τον πρόεδρο και όχι μόνο - ότι δεν ακολουθούν τις ορθές διαδικασίες και ζητούσαν να πληροφορηθούν τις διαδικασίες εκλογής διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική τράπεζα.
Στην ανακοίνωση ανέφερε «Το Ταμείο αναμένει από την Επιτροπή  Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων (Nomination Committee) μια  σαφή περιγραφή της διαδικασίας και των μέχρι  τώρα ενεργειών της.
Βάσει των πληροφοριών αυτών που θα εξεταστούν ενδελεχώς, τα διοικητικά όργανα του ΤΧΣ θα συμβουλεύσουν αναλόγως τον εκπρόσωπο τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της τραπέζης»

Συνολικά 7 θα ψηφίσουν στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ

Η Εκτελεστική Επιτροπή που αποτελείται από 3 μέλη εισηγείται και ο διευθύνων σύμβουλος μαζί με το 6μελές Γενικό Συμβούλιο αποφασίζουν συνολικά ψηφίζουν 7.
Την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 συνεδρίασε το nomination committee (επιτροπή αξιολόγησης) της Εθνικής τράπεζας υπό την Marianne Okland όπου παρουσιάστηκαν οι δύο υποψηφιότητες για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Αν και δεν πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία επειδή ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ στην Εθνική Χριστόφορος Κουφαλιάς ζήτησε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση.
Κατά την παρουσίαση των θέσεων των μελών του nomination committee (επιτροπή αξιολόγησης) της Εθνικής τράπεζας θα μπορούσε κανείς να διαγνώσει ότι η πλειοψηφία των μελών ήταν υπέρ της εσωτερικής λύσης για την θέση του διευθύνοντα συμβούλου αλλά ψηφοφορία δεν έγινε.
Ωστόσο επειδή το ΤΧΣ ζήτησε ομόφωνη απόφαση και επειδή δεν είχαν συνεδριάσει τα αρμόδια όργανα πάγωσε η διαδικασία και πλέον το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στις κρίσιμες συνεδριάσεις των αρμόδιων οργάνων του βασικού μετόχου του ΤΧΣ.
Στις 17 Ιουλίου λοιπόν συνεδριάζουν Εκτελεστική Επιτροπή που εισηγείται και Γενικό Συμβούλιο που αποφασίζει.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης επωμίζεται μια μεγάλη ευθύνη ώστε να αποτραπεί η ρήξη καθώς ο κίνδυνος να συγκρουστούν ΤΧΣ και Εθνική τράπεζα και όλο αυτό το σκηνικό χάους να οδηγηθεί στην Γενική Συνέλευση στις 26 Ιουλίου είναι πολύ μεγάλος.
Όπως όλοι κατανοούν το ΤΧΣ με 40,36% εάν οδηγηθεί σε ρήξη και φθάσουν οι εμπλεκόμενοι μέχρι την Γενική Συνέλευση το αποτέλεσμα θα είναι πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου να αποπεμφθούν από τον βασικό μέτοχο.
Κανείς δεν θέλει αυτό το χάος, ούτε η Εθνική, ούτε το ΤΧΣ, ούτε συνολικά η αγορά που παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις.

Ποια είναι η λύση ώστε να αποτραπεί το χάος

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να αποτραπεί το χάος στην Εθνική τράπεζα.
Την ημέρα που θα συνεδριάσει το ΤΧΣ στις 17 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας – για τον οποίο βγήκε η ανακοίνωση του ΤΧΣ – θα πρέπει να παρουσιάσει στο Ταμείο την μέχρι τώρα διαδικασία.
Το Ταμείο θα αποφασίσει και ίσως ψηφίσει και για ποια από τις δύο υποψηφιότητες προκρίνει δηλαδή την εσωτερική λύση που προέρχεται από το εσωτερικό της Εθνικής ήπιας στρατηγικής ή την εξωτερική λύση που είναι νυν έλληνας τραπεζίτης υψηλού κύρους.
Εάν στις 17 Ιουλίου το ΤΧΣ προκρίνει ποιον θέλει για διευθύνοντα σύμβουλο, τότε θα πρέπει να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Εθνικής τράπεζας Κώστα Μιχαηλίδη και εν συνεχεία ο πρόεδρος της τράπεζας να ενημερώσει nomination committee και διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής.
Η πρόταση του Ταμείου πρέπει να γίνει ξεκάθαρα σεβαστή είναι ο βασικός μέτοχος με 40,36% στην Εθνική και όλο το διοικητικό συμβούλιο είναι υπόλογο.
Εάν το Ταμείο προκρίνει την εσωτερική λύση, ο υποψήφιος της εξωτερικής λύσης θα πρέπει να αποσυρθεί.
Εάν το ΤΧΣ προκρίνει την εξωτερική λύση τότε ο υποψήφιος της εσωτερικής λύσης επίσης πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητα του.
Πάντως ειδικά για τον υποψήφιο της εσωτερικής λύσης για την θέση του CEO στην Εθνική…η στάση του βασικού μετόχου έχει βαρύνουσα σημασία.
Εάν το ΤΧΣ προκρίνει την εξωτερική λύση θα σημαίνει ότι δεν εγκρίνει την εσωτερική λύση οπότε πρέπει να αποσυρθεί.

Πως θα ψηφίσει το ΤΧΣ;

Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις 17 Ιουλίου υπάρχουν 4 τάσεις.
Η τάση των εκπροσώπων του δημοσίου
Η τάση της διοίκησης
Η τάση των ξένων μελών του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ
Η τάση των εκπροσώπων της ΤτΕ
Η αναφορά σε αυτές τις 4 τάσεις δεν γίνεται τυχαία σε καμία περίπτωση.
Ειδικά στην στάση των εκπροσώπων της ΤτΕ σημασία πρέπει να δοθεί στον Ξηρουχάκη που είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και στον Σπηλιωτόπουλο που είναι μέλος στο Γενικό Συμβούλιο.
Η στάση τους θα δείξει και τι γραμμή έχουν πάρει από την διοίκηση της ΤτΕ υπό τον Γιάννη Στουρνάρα.

Τι δεν πρέπει να κάνουν ο Κώστας Μιχαηλίδης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας;

Τι δεν πρέπει να κάνουν ο Κώστας Μιχαηλίδης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας;
Σίγουρα αυτό που δεν πρέπει να κάνουν είναι να έρθουν σε σύγκρουση με τον βασικό μέτοχο.
Η απόφαση του ΤΧΣ θα πρέπει να γίνει σεβαστή, όποιος δεν θέλει να την κάνει σεβαστή πρέπει να παραιτηθεί.
Εάν το Ταμείο ταχθεί υπέρ της εξωτερικής λύσης για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική τράπεζα τότε ο Μιχαηλίδης και το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να συναινέσουν και ο εσωτερικός υποψήφιος να αποσυρθεί από την διαδικασία.
Εάν το Ταμείο ταχθεί υπέρ της εσωτερικής λύσης, τότε ο τραπεζίτης ο εκτός Εθνικής υποψήφιος θα πρέπει να αποσυρθεί.
Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί η ηρεμία και να αποτραπεί το χάος στην Γενική Συνέλευση της Εθνικής τράπεζας στις 26 Ιουλίου.

Τα ερωτήματα

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας αλλά και ο Πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας θα πρέπει να απαντήσουν σε ορισμένα ερωτήματα
1)Γιατί στις μεγάλες αποφάσεις που αφορούν τα διοικητικά υπάρχει ρήγμα και ρήξη με τον βασικό μέτοχο;
2)Γιατί εδώ και εβδομάδες κυκλοφορεί η φήμη ότι ο Μιχαηλίδης ως μη εκτελεστικός πρόεδρος προσπαθεί να έχει ρόλο και λόγο στην Εθνική τράπεζα και για τον λόγο αυτό θέλει την εσωτερική λύση;
3)Γιατί ενώ όλοι υποστήριξαν τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για CEO στην Εθνική εν συνεχεία τον καθαίρεσαν;
Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την καθαίρεση του Φραγκιαδάκη;
4)Η εσωτερική λύση που είναι ο τραπεζίτης ήπιων τόνων βρίσκεται κοντά 20 χρόνια στην Εθνική τι θα κάνει στο μέλλον για να αλλάξει την στρατηγική που δεν έκανε τα τελευταία 20 χρόνια;
5)Η εξωτερική λύση εάν προκριθεί πως θα καταφέρει να πετύχει συνοχή και εσωτερική ηρεμία;
6)Για τα πολλά λάθη που έχουν γίνει στην Εθνική το διοικητικό συμβούλιο είναι αδιάφορο, δεν έχει καμία συμμετοχή;
Το διοικητικό συμβούλιο έχει κάνει αυτοκριτική;
7)Τι χρειάζεται τελικά η Εθνική τράπεζα μια δυναμική λύση ή μια λύση ήπιων προσεγγίσεων;
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης