Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουμουτσάκος (ΝΔ): Αυτή η κυβέρνηση κρατάει καθηλωμένη την Ελλάδα

Κουμουτσάκος (ΝΔ): Αυτή η κυβέρνηση κρατάει καθηλωμένη την Ελλάδα
"Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό", ανέφερε ο Γ. Κουμουτσάκος
«Η Ελλάδα παραμένει ένας βασικός γεωπολιτικός παίκτης στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως οι δυνατότητές της είναι μακράν πολύ μεγαλύτερες από αυτό που βλέπουμε σήμερα. Αυτή η κυβέρνηση κρατάει καθηλωμένη την Ελλάδα», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αξία ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Όπως σημειώνει «εμείς και θέλουμε, και ξέρουμε και μπορούμε να την κάνουμε πραγματικά ισχυρή», «μια πραγματική περιφερειακή δύναμη σταθερότητας και ειρήνης», όμως «είναι φυσικό ότι η μακρά και βαθιά οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη την βαρύτητα και τη «σημασία» της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μας. Αλλά δεν την συρρίκνωσε».
Κληθείς να απαντήσει εάν πιστεύει ότι  πρόσκληση εισόδου στο ΝΑΤΟ  της γείτονος χώρας αποτελεί απόρροια της μη ικανοποιητικής διαπραγματευτικής ικανότητας της κυβέρνησης απάντησε ότι το 2008 στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου η Ελλάδα είχε κερδίσει την ομόφωνη απόφαση ότι "χωρίς λύση δεν υπάρχει πρόσκληση" για τα Σκόπια , την οποία είχε ως πολύ ισχυρό διπλωματικό εφόδιο και μοχλό πίεσης προκειμένου να πετύχει τους εθνικούς στόχους, ενώ «σήμερα  στις Βρυξέλλες εγκαταλείφθηκε εκείνο το όπλο, χωρίς λύση».
Κατά τον ίδιο, «σήμερα, υπάρχει μια συμφωνία που έχει πολύ δρόμο προς την υλοποίησή της, αλλά υπάρχει πλέον πρόσκληση. Εγκαταλείφθηκε η πολιτική του Βουκουρεστίου "μη λύση-μη πρόσκληση", μια πραγματικά εθνική γραμμή, την ώρα που ο συνδυασμός του ονόματος "Βόρεια Μακεδονία" με την εκχωρημένη πλέον δήθεν "μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα" είναι ένα θερμοκήπιο αλυτρωτισμού. Επιπλέον, όλοι βλέπουν ότι η διαδικασία που ξεκίνησε στις Πρέσπες δεν θα έχει εύκολη επιστροφή».
Υπογράμμισε δε. πως «προσπαθήσαμε με κάθε θεσμικό τρόπο να αποτρέψουμε την εξέλιξη αυτή. Οι ΑΝ.ΕΛΛ. όμως, την ώρα που δήθεν την κατήγγειλαν, της έδιναν τη στήριξή τους».
Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει μια γενικότερη τάση απολύτως αδιαφανών  χειρισμών στα εξωτερικά θεμάτων και σημειώνει πως «ενημέρωσε τις πολιτικές δυνάμεις κυριολεκτικά τη «δωδεκάτη ώρα» για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, άφησε στο απόλυτο σκοτάδι τους πολίτες για όσα πολύ σοβαρά διαπραγματεύεται με την Αλβανία. Και συνεχίζει να το κάνει παρά την θεσμική - κοινοβουλευτική πίεση που έχουμε ασκήσει ως αντιπολίτευση», ενώ «στην περίπτωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι περιβόητοι δίαυλοι επικοινωνίας που θα φτιάχνονταν με τη θριαμβευτική επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα κατέρρευσαν εντελώς».
Κάνοντας  αναφορά στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη δήλωση Χαν που έβαλε φωτιά προ ημερών για την αλλαγή συνόρων, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως «η αναφορά περί αλλαγής συνόρων, δεν ήταν απλά πολύ ατυχής», αλλά εν δυνάμει επικίνδυνη, ειδικά καθώς σχετίζεται με  σύνορα στα Βαλκάνια.
«Η Νέα Δημοκρατία έλαβε μια ξεκάθαρη θέση. Κάλεσε την κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά να σταματήσει εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνει και με την Αλβανία. Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό.  Όσο για τον επίτροπο Χαν, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να σχολιάσει το κατασκοπικό θρίλερ με τη Ρωσία που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι μέχρι στιγμής «δεν έχουμε καμία ενημέρωση, καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, για ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή την επικαιρότητα και την κοινή γνώμη. Είναι αδιανόητο σε τόσο σημαντικά ζητήματα να υπάρχει διαχείριση μέσω διαρροών και ανεπίσημης ενημέρωσης. Σε άλλες χώρες που προέκυψαν αντίστοιχα ζητήματα οι κυβερνήσεις δεν κρύβονταν, αλλά με παρρησία ανακοίνωναν τις θέσεις και τις αποφάσεις τους. Εδώ, η κυβέρνηση κάτι θέλει να πει αλλά δεν το λέει ευθέως και δεσμευτικά και ήδη έχουν περάσει πολλές ώρες σιωπής».
Τόνισε ωστόσο πως «εάν υπάρχει παράνομη δράση και προσπάθεια παρέμβασης τρίτων χωρών, στις εσωτερικές μας υποθέσεις, αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται αποφασιστικά και με την πρέπουσα μεγάλη αυστηρότητα».
Μιλώντας για την Τουρκία, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «η διαρκής ένταση που έχει δημιουργήσει με τις παραβατικές και προκλητικές ενέργειές της η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, δυστυχώς, έχουν διαμορφώσει προϋποθέσεις επεισοδίου από μια ανεξέλεγκτη αφορμή, από ένα τυχαίο περιστατικό, από ένα ανθρώπινο λάθος η από μια παρανόηση», αλλά και πως «τώρα είναι η στιγμή σοβαρών, καλά μελετημένων και προσεκτικά εφαρμοσμένων πρωτοβουλιών και προσπαθειών στο πεδίο της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών».
Σε ερώτηση για το πως ο ενεργειακός χάρτης της ανατολικής Μεσογείου θα επηρεάσει τις σχέσεις  των κρατών στη λεκάνη της Μεσογείου, είπε μεταξύ άλλων πως «οι ελπιδοφόρες ενεργειακές δυνατότητες και προοπτικές της περιοχής πρέπει να γίνουν καταλύτης σταθερότητας και αμοιβαίου οφέλους».
«Η Ελλάδα πολλά μπορεί να προσφέρει, συμβάλλοντας προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα έχει πολλά να κερδίσει. Γεωστρατηγικά και οικονομικά», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης