Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γάζα: Δύο έφηβοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Γάζα: Δύο έφηβοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές
Από μία ρουκέτα τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι στο Ισραήλ και συγκεκριμένα στην πόλη Sderot στα νότια της χώρας
Μία αεροπορική ισραηλινή επιδρομή που κατέστρεψε ένα άδειο κτίριο στη Γάζα, είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν δύο νεαροί Παλαιστίνιοι, οι οποίοι περνούσαν από εκεί κοντά, όπως μεταδίδει το Reuters.
Tην ίδια στιγμή Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν πολλές ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ, στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της βίας στη Γάζα από τον πόλεμο του 2014.
Από μία ρουκέτα τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι στο Ισραήλ και συγκεκριμένα στην πόλη Sderot στα νότια της χώρας.
Η ένταση είχε ξεκινήσει από την Παρασκευή 13/7 όταν Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τραυματίστηκε κι ένας Ισραηλινός.
Άλλος ένας Παλαιστίνιος υπέκυψε, εξάλλου, στα τραύματά του το Σάββατο 14/7.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu είπε ότι "θα επεκτείνουμε την αντίδρασή μας ενάντια στη Χαμάς, που αν δεν πάρει το μήνυμά μας σήμερα, θα το πάρει αύριο".
Οι Ισραηλινοί έπληξαν πάνω από 40 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι καμένες εκτάσεις στα νότια του Ισραήλ από ρουκέτες και φλεγόμενους χαρταετούς των Παλαιστινίων έχουν αυξήσει την πίεση στον Netanyahu για μία πιο δυναμική στρατιωτική απάντηση.
Οι εκρήξεις συγκλόνισαν τα σπίτια στη Γάζα και έσπασαν παράθυρα, ενώ οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι χτύπησαν ένα κτίριο που είναι κέντρο εκπαίδευσης της Χαμάς και έχει και τούνελ από κάτω.
Αξιωματούχοι υγείας στη Γάζα είπαν, όμως, ότι το κτίριο ήταν άδειο και ότι δύο Παλαιστίνιοι 15 και 16 χρονών σκοτώθηκαν σε γειτονικό δημόσιο πάρκο, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι δέκα περαστικοί και υπέστησαν ζημιές τα γειτονικά κτίρια.
Οι μαχητές της Γάζας έριξαν με τη σειρά τους πάνω από 90 ρουκέτες προς το Ισραήλ, όπου ήχησαν οι σειρήνες και οι άνθρωποι κρύφτηκαν στα καταφύγια.
Μερικές ρουκέτες αναχαιτίστηκαν, ενώ οι σειρήνες ήχησαν και στην Ασκελόν, μία πόλη 12 χιλιόμετρα μακριά από τη Γάζα, όπου δεν έφτασαν οι ρουκέτες.
Σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο υπάρχει μεσολάβηση από την Αίγυπτο και άλλους διεθνείς παίκτες που είναι σε επαφές με το Ισραήλ, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στη Γάζα.
Η ένταση είχε ξεκινήσει από την Παρασκευή 13/7, όταν χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας για τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που μπαίνουν στον τέταρτο μήνα τους.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι διαδηλωτές πετούσαν καμένα λάστιχα, πέτρες, εκρηκτικά και ένας Ισραηλινός αξιωματικός τραυματίστηκε από χειροβομβίδα.
Μετά από αυτό το περιστατικό, άρχισαν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.
Στη συνέχεια οι Παλαιστίνιοι έριξαν ρουκέτες στο Ισραήλ, προκαλώντας νέο γύρο βομβαρδισμών.
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για τις διαδηλώσεις, που με τη σειρά της επιρρίπτει την ευθύνη στους Ισραηλινούς, οι οποίοι έχουν σκοτώσει 130 Παλαιστίνιους τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Αντίθετα, οι Ισραηλινοί δεν έχουν απώλειες, αλλά εδάφη στο Ισραήλ έχουν καεί από τους φλεγόμενους χαρταετούς και τα μπαλόνια που περιέχουν ήλιο και εκτοξεύονται από τη Γάζα.
Στη Γάζα ζουν σε καθεστώς φτώχειας 2 εκ. Παλαιστίνιοι και με τις υποδομές να έχουν καταρρεύσει, εξαιτίας του 12ετούς αποκλεισμού από το Ισραήλ, που ισχυρίζεται ότι θέλει να εξαλείψει την απειλή της Χαμάς.
Η Αίγυπτος έχει επίσης αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορά της με τη Γάζα.
Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων υποστηρίζουν ότι στόχος τους είναι και το τέλος αυτού του αποκλεισμού, πέρα από τα δικαιώματα που αξιώνουν από τις περιοχές που εκδιώχθηκαν το 1948 για να ιδρυθεί το κράτος του Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης