Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο χρυσό…είναι τελικά το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου της FIFA που κοστίζει 150 χιλ δολ;

tags :
Πόσο χρυσό…είναι τελικά το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου της FIFA που κοστίζει 150 χιλ δολ;
Σε τιμή χρυσού 40 δολάρια ανά γραμμάριο, ο χρυσός στο Παγκόσμιο Κύπελλο Trophy έχει τρέχουσα αγοραία αξία περίπου 150 χιλ δολάρια.
Πόσο χρυσό…είναι τελικά το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου της FIFA αναφέρει σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του το BullionStar;
Αναμφισβήτητα το πιο γνωστό και πολυπόθητο τρόπαιο στην ιστορία του αθλήματος, το Παγκόσμιο Κύπελλο κρύβει ένα μύθο  μεταξύ ελίτ των ποδοσφαιριστών και των αθλητικών ομάδων και οπαδών.
Το σχήμα και η μορφή του είναι συνώνυμα του τουρνουά του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο που λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια.
Για ένα τέτοιο θρυλικό τρόπαιο, είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσε να κατασκευαστεί με τίποτε λιγότερο από χρυσό.
Σχεδιασμένο το 1970 από τον Ιταλό καλλιτέχνη τον  Silvio Gazzaniga και την ιταλική εταιρία σχεδιασμού τροπαίων Stabilimento Artistico Bertoni (γνωστή σήμερα ως GDE Bertoni), το τρέχον Παγκόσμιο Κύπελλο Trophy, ονομαζόμενο επίσημα το Trophy World Cup της FIFA, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1974 στην πρώην Δυτική Γερμανία.


Μετά την μεγάλη νίκη της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1970, μετά το 1958 και του 1962, το προηγούμενο τρόπαιο για τον διαγωνισμό, γνωστό ως Trophy Jules Rimet, πέρασε στην ποδοσφαιρική συνομοσπονδία της Βραζιλίας για πάντα.
Αυτό ήταν σύμφωνο με έναν κανονισμό της FIFA τη στιγμή που ο 3φορές νικητής κέρδισε το δικαίωμα να κρατήσει μόνιμα το Κύπελλο.
Έτσι, το 1970 η FIFA ξεκίνησε ένα διαγωνισμό σχεδίου για να βρει ένα τρόπαιο αντικατάσταση, λαμβάνοντας 53 συμμετοχές από γλύπτες σε όλο τον κόσμο.
Η Gazzaniga, παρουσίασε το σχέδιο της "ένα παγκόσμιο σύμβολο", "εμπνευσμένο από δύο θεμελιώδεις εικόνες: αυτές ενός θριαμβευτικού αθλητή και του κόσμου".
"Το κύπελλο αντικατοπτρίζει τον ενθουσιασμό του νικητή ποδοσφαιριστή - ένας άνθρωπος που μεταμορφώνεται από τον τεράστιο όγκο της νίκης του - αλλά χωρίς το σούπερ ανθρώπινο εγώ αυτός ο αθλητικός ήρωας που αγκαλιάζει τον κόσμο γύρω του".
«Οι γραμμές ξεκινούν από τη βάση, ανεβαίνουν σπειροειδώς, απλώνονται για να πάρουν τον κόσμο.
Από τις αξιοσημείωτες δυναμικές εντάσεις του συμπαγούς σώματος του γλυπτού προβάλουν οι φιγούρες των δύο αθλητών στην αναστατωμένη στιγμή της νίκης».
"Ένας άνθρωπος - ο ήρωας - αλλά όχι μόνος, επειδή το παιχνίδι και κάθε αγώνας γίνεται από δύο ομάδες, δύο διαθήκες που αντιτίθενται και δρουν μαζί"
"Ενέργεια, δύναμη, δυναμισμός, τραχύτητα, ευκινησία, επιτυχία, επίτευγμα, νίκη, θρίαμβος.
Όλα αυτά έπρεπε να γυρίσουν και να αγκαλιάσουν τον κόσμο, ο οποίος είναι πάνω από όλα και πάνω από κάθε άνθρωπο"
Το γλυπτό της Gazzaniga δεν έμοιαζε με κανένα παραδοσιακό σπορ γλυπτό της εποχής, το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA Trophy κατασκευάστηκε από το σχεδιαστικό γραφείο Bertoni του Μιλάνου το 1973.
Το γλυπτό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA έχει ύψος 36,8 εκατοστά.
Με διάμετρο βάσης 12,5 εκατοστά.
Συνολικά ζυγίζει 6.175 γραμμάρια (13,61 λίβρες) και έχει περιεκτικότητα σε χρυσό 4.927 γραμμάρια (10,86 λίβρες) 18 καρατίων.
Το τρόπαιο είναι κοίλο, διότι αλλιώς, από χρυσό, θα ήταν πολύ βαρύ για να σηκωθεί.
Η βάση του τρόπαιου περιέχει δύο στρώματα από τον σκοτεινό πράσινο μαλαχίτη από ημιπολύτιμους λίθους.
Δεδομένου ότι το χρυσό 18 καρατίων (που σημαίνει 18 μέρη χρυσού έως 6 μέρη άλλων μετάλλων, δηλαδή 75% χρυσό), υπάρχουν 3.695,25 γραμμάρια (118,8 ουγκιές) καθαρού χρυσού στο τρόπαιο.
Σε τιμή χρυσού 40 δολάρια ανά γραμμάριο, ο χρυσός στο Παγκόσμιο Κύπελλο Trophy έχει τρέχουσα αγοραία αξία περίπου 150 χιλ δολάρια.
Όμως, ως μοναδικό αθλητικό τρόπαιο, το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA είναι αναμφισβήτητα ανεκτίμητο, τόσο σημαντικό που σήμερα η FIFA προφυλάσσει στενά το πρωτότυπο, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μια ρέπλικα σε κάθε νικήτρια χώρα.


Η επιλογή της χρήσης χρυσού για τη δημιουργία του τρόπαιου του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA ήταν μονόδρομος.
Πουθενά στην ιστορία του τρόπαιου ή του σχεδιασμού του φαίνεται ότι τεκμηριώνεται ότι υπήρξε κάποια συζήτηση από τι πρέπει να κατασκευαστεί το σχέδιο της Gazzaniga.
Η επιλογή της χρήσης χρυσού φαίνεται να είναι η φυσική επιλογή για ένα τόσο μοναδικό και σημαντικό αθλητικό βραβείο.
Αλλά αυτό δεν προκαλεί έκπληξη.
Ο χρυσός είναι σπάνιος και πολύτιμος.
Ο χρυσός έχει εγγενή αξία.
Ο χρυσός έχει σεβαστεί τους αμέτρητους πολιτισμούς σε όλη την ιστορία και έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με τη θεϊκή σφαίρα.
Ο χρυσός συμβολίζει το αποκορύφωμα του ανθρώπινου ανταγωνισμού και του επιτεύγματος.
Η Gazzaniga γνώριζε αυτό όταν σχεδίασε το τρόπαιο. Η FIFA το γνώριζε όταν επέλεξε το μοναδικό σχεδιασμό της Gazzaniga. Κάθε ποδοσφαιριστής που έχει παίξει ποτέ σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ονειρεύεται αυτό το χρυσό βραβείο.
Από το 1974 έως το 2014, το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA έχει κερδηθεί 13 φορές.
Ένα μοναδικό τετράμηνο ποδοσφαιρικό γεγονός.
Ένας 14ος αρχηγός της Γαλλίας έκανε το ίδιο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στις 15 Ιουλίου.
Και το τρόπαιο από χρυσό θα είναι και πάλι στο προσκήνιο, ένα "παγκόσμιο σύμβολο" όπως το έθεσε η Gazzaniga "στην αναστατωμένη στιγμή της νίκης".


 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης