Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Παραμένουν εντός συνόρων οι ελληνικές επιχειρήσεις

tags :
Παραμένουν εντός συνόρων οι ελληνικές επιχειρήσεις
Aντίθετα από αυτό που θα παρείμενε κανείς το ποσόστό των ελληνικών επιχειρήσεων που έχει πάρει το δρόμο της εξωστρέφειας είναι μικρό
Μπορεί η κρίση να αύξησε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρήσεων και να έφερε πολλές από αυτές στο χείλος του γκρεμού, ωστόσο είχε και θετικές επιπτώσεις καθώς αναγκάστηκαν να επεκταθούν σε νέες αγορές του εξωτερικού.
Όμως αντίθετα από αυτό που θα παρείμενε κανείς το ποσόστό των ελληνικών επιχειρήσεων που έχει πάρει το δρόμο της εξωστρέφειας είναι μικρό, καθώς από το σύνολο των 700.000 επιχειρήσεων στην Ελλάδα, μόνο οι 17.730, ή το 2,5% του συνόλου, κατέγραψαν εξαγωγική δραστηριότητα.
Ποιός είναι ο λόγος; Αν δούμε ορισμένα παραδείγματα εταιρειών, όπως για παράδειγμα τον Ελλάκτωρα (που βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω και της γνωστής διαμάχης που έχει προκύψει μεταξύ των βασικών μετόχων του), η ενασχόληση με το εξωτερικό, δεν ήταν επικερδής. Καταγράφηκαν υψηλές ζημιές από έργα που εκτελούσε στη Μέση Ανατολή, ενώ πρόβλημα - όπως παραδεόχτηκε και η ίδια η διοίκηση - είχε προκύψει και για τον Όμιλο Μυτιλιναίου με τα έργα στη Συρία, αναγκάζοντας τον να τα πουλήσει και να αποχωρήσει από την χώρα.
Μία ακόμη κατηγορία επιχειρήσεων που έκανε κάποια βήματα στο εξωτερικό, αλλά τελικά επέλεξε την ασφαλή λύση των ελληνικών συνόρων, ήταν αυτές που χωρίς καμμία προετοιμασία και πλάνο, αποφάσισαν να ανοίξουν τα φτερά τους.
Διαπίστωσαν όμως ότι στο εξωτερικό τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά από την  Ελλάδα. Εκεί υπάρχουν νόμοι και τηρούνται. Δεν υπάρχουν παραθυράκια και φυσικά ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος.
Και τέλος υπήρξαν και εκείνες που βγήκαν στις ξένες αγορές με ανταγωνιστικό προϊόν, έδειξαν υπομονή 9ακόμη και απέναντι στην δυσπιστία των ξένων πελατών τους) και απέδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά και σε μια άγνωστη χώρα, με υπομονή και θέληση.
Η εμπειρία τους από την μέχρι τώρα δραστηριοποίηση τους εκεί; Αρκούντως θετική, αφού όπως υποστηρίζουν το φορολογικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο, η φορολογική πολιτική σταθερή και η γραφειοκρατία πολύ μικρότερη (ή σχεδόν ανύπαρκτη) σε σχέση με την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης