Τελευταία Νέα
Διεθνή

Li Keqiang: Επιδιώκουμε πιο ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ - Σήμερα 16/7 η σύνοδος ΕΕ - Κίνας

tags :
Li Keqiang: Επιδιώκουμε πιο ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ - Σήμερα 16/7 η σύνοδος ΕΕ - Κίνας
Σε θέματα εμπορίου θα εστιάσουν οι συνομιλίες των δύο πλευρών
Την θέση ότι η Κίνα επιθυμεί πιο ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Keqiang ενόψει της σημερινής 20ης ετήσιας συνόδου ΕΕ – Κίνας.
«Η Κίνα χρειάζεται να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις με την Ε.Ε. και τα δύο μέρη μοιράζονται τον στόχο να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση και να κλείσουν συμφωνία το συντομότερο» υπογράμμισε ο Li  κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker.
Κίνα και ΕΕ ελπίζουν να καταφέρουν σε αυτή τη σύνοδο να εκδώσουν κοινή διακήρυξη για πρώτη φορά μετά το 2015, καθώς οι διαφωνίες τους όσον αφορά τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και άλλα ζητήματα απέτρεπαν τα τελευταία χρόνια κοινές ανακοινώσεις.
Η έμφαση στη σύνοδο θα δοθεί στο εμπόριο, ειδικά στην αναμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς και στην αναγραφή γεωγραφικών προσδιορισμών (αποδεικτικών προέλευσης) σε ορισμένα διατροφικά προϊόντα.
Η ΕΕ αναμένεται ότι θα εκφράσει τις ανησυχίες της για τους περιορισμούς ως προς την πρόσβαση ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά, αλλά και την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας των ευρωπαϊκών εταιρειών που επιχειρούν στην Κίνα.
Στη Σύνοδο θα συζητηθούν επίσης η κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», οι κρίσεις στη Μιανμάρ και το Αφγανιστάν, η διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, καθώς και οι προσπάθειες να περισωθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Από την πλευρά της η Κίνα αναζητεί στην Ευρώπη ένα ισχυρό αντίβαρο για τους δασμούς των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα.
Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ.
Το 2017 η ΕΕ εξήγαγε προϊόντα αξίας συνολικά 198 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κίνα και εισήγαγε αγαθά αξίας 374 δις ευρώ από την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης