Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Τι θα ζητήσει ο Putin από τον Trump κατά τη συνάντηση κορυφής στο Ελσίνκι

tags :
CNBC: Τι θα ζητήσει ο Putin από τον Trump κατά τη συνάντηση κορυφής στο Ελσίνκι
Να μην εμπλακεί στη σύρραξη της Ουκρανίας και να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία τα αιτήματα του Putin
Τι θα ζητήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin από τον Αμερικανό ομόλογο του Donald Trump κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Ελσίνκι της Φινλανδίας αποκαλύπτει το CNBC επικαλούμενο έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκθεση αυτή υπογραμμίζει στον Trump τα σημεία στα οποία ΗΠΑ και Ρωσία έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και που ενδεχομένως οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος.
Βάσει της έκθεσης αυτής, ο Putin είναι πολύ πιθανό να ζητήσει από τον Trump να μην εμπλακεί στο θέμα των συρράξεων στην Ουκρανία, να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την ανατολική Συρία και να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα για την αποπυρηνικοποίηση της.
Η συνάντηση Putin – Trump έρχεται λίγες ημέρες μετά την τεταμένη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την οποία ο Trump με ανάρτηση του στο twitter την χαρακτήρισε πολύ καλή, αλλά και της απόφασης του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία κατηγορούνται 12 Ρώσοι για «χακάρισμα» των λογαριασμών Δημοκρατικών σε μια προσπάθεια τους να παρέμβουν στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως σε συνέντευξη του στο CBS ο Trump υπογράμμισε πως θα θέσει το θέμα του hacking, το οποίο όπως είπε, έγινε την περίοδο της διακυβέρνησης του Obama, ενώ σε γενικές γραμμές κράτησε χαμηλές τις προσδοκίες του για τα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον Putin.
Χαμηλές προσδοκίες τηρεί και η ρωσική πλευρά, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov να εκφράζει την ελπίδα πως η συνάντηση αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις.
«Πολλά από αυτά στα οποία μπορεί να θέλουν να συμφωνήσουν δεν είναι πράγματα στα οποία μπορούν οι ΗΠΑ ή η Ρωσία να συμφωνήσουν εκ μέρους άλλων.
Ο Donald Trump μπορεί να θελήσει να δεσμευτεί ότι οι ΗΠΑ θα μείνουν εκτός Ουκρανίας, όμως υπάρχουν νόμοι που έχει περάσει το Κογκρέσο και που έχει υπογράψει ο ίδιος.
Oι Συμφωνίες του Μινσκ, που υπεγράφησαν από τη Ρωσία και τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις το 2014 και 2015, ζητούν από τη Ρωσία να αλλάξει την πορεία της στην Ουκρανία αν θέλει να μπει τέλος στις κυρώσεις εναντίον της.
Άρα, ο Trump δεν μπορεί να το κάνει αυτό μονομερώς.
Ούτε μπορεί να δεσμευτεί εκ μέρους του ΝΑΤΟ ότι δεν θα υπάρξει διεύρυνση για να περιλαμβάνεται η Ουκρανία διότι υπάρχουν πολλά άλλα μέλη σε αυτή τη συμμαχία που ψηφίζουν για όλα αυτά.
Για να μην πούμε για τους ίδιους τους Ουκρανούς, που ψηφίζουν και ο Trump δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους τους» υποστήριξε μιλώντας στο CNBC η Olga Oliker, διευθύντρια του Ρωσικού και Ευρασιατικού Προγράμματος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης