Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα των ΗΠΑ στον Assad: Θα αποχωρήσουμε από τη Συρία εφόσον αποχωρήσει και το Ιράν

Μήνυμα των ΗΠΑ στον Assad: Θα αποχωρήσουμε από τη Συρία εφόσον αποχωρήσει και το Ιράν
Η πλευρά της Ουάσιγκτον δηλώνει πρόθυμη να αναγνωρίσει την εξουσία του Bashar Al Assad στη Συρία και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή
Καθώς ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, και ο ρώσος ομόλογός του, Vladimir Putin, αναμένεται να συναντηθούν σήμερα (16/7) στο Ελσίνκι, οι προσπάθειες για εξάλειψη των εχθροπραξιών στη Συρία αναμένεται να βρεθεί υψηλά στην ημερήσια διάταξη.
Το τελευταίο διάστημα η διπλωματία φαίνεται ότι έχει επικρατήσει σε μεγάλο βαθμό, σε ότι αφορά το ζήτημα της Συρίας, καθώς όπως ανέφερε η New York Timew, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, στον απόηχο της επίσκεψής του στη Μόσχα, δήλωσε ότι «το Ισραήλ δε διαφωνεί με την επανάκτηση του ελέγχου όλης της Συρίας από τον πρόεδρο Bashar Al Assad, εφόσον οι ιρανικές δυνάμεις απομακρυνθούν από τα ισραηλινά σύνορα».
Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και η Ουάσιγκτον, καθώς σύμφωνα με αναφορές της Jerusalem Post, οι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού μέτεφεραν, μέσω ρωσικής διαμεσολάβησης, στον πρόεδρο της Συρίας το μήνυμα ότι «θα αποχωρήσουμε από την Al-Tanf και τον Βορρά εάν το Ιράν αποσυρθεί από τη Συρία».
Ο πολεμικός ανταποκριτής της Al Rai Media, Elijah Magnier, βρίσκεται αυτό το διάστημα στη Συρία και έχει πραγματοποιήσει συνετεύξεις με αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους που βρίσκονται στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλευρά τον ΗΠΑ έχει στείλει μήνυμα στον Bashar Al Assad μέσα από το οποίο εκφράζει τις επιθυμίες της αμερικανικής κυβέρνησης, με τον στόχο του να είναι παρόμοιος με αυτόν του Ισραήλ, καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν να αποσυρθούν από τη Συρία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
«Η μόνη προϋπόθεση είναι να εγγυθούν η Ρωσία και η Συρία και την πλήρη απόσυρση των ιρανικών δυνάμεων από την περιοχή», ανέφερε στον Magnier μία από τις πηγές, προσθέοντας ότι «η αμερικανική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει την εξουσία του Assad, αλλά το Ιράν πρέπει να αποχωρήσει».
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηρές, ο πρόεδρος της Συρίας κατέστησε σαφές ότι οι ιρανικές δυνάμεις βρίσκονται στην χώρα κατόπιν επίσημου αιτήματος προς την κυβέρνηση και θα αποχωρήσουν όταν η κυβέρνηση τους το ζητήσει και όταν όλοι οι τρομοκράτες έχουν εξαφανιστεί από την περιοχή.
Ο ίδιος μάλιστα φέρεται να ενημέρωσε την αμερικανική πλευρά ότι το Ιράν δεν ενδιαφέρεται να παραμείνει στη Συρία μόλις δοθεί τέλος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και η παρουσία του πλέον δε θα είναι αναγακαία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης