Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άτονα ανοδικά το ΧΑ +0,50% στις 765 μον. με τις τράπεζες αδύναμες – Το 10ετές ομόλογο 3,82% καλή αλλά όχι καλύτερη περίοδος για έξοδο

Άτονα ανοδικά το ΧΑ +0,50% στις 765 μον. με τις τράπεζες αδύναμες – Το 10ετές ομόλογο 3,82% καλή αλλά όχι καλύτερη περίοδος για έξοδο
Άτονο το ελληνικό χρηματιστήριο, στάση αναμονής στα ομόλογα - Ο τζίρος της αγοράς τραγικά χαμηλός...
(upd10) Με ήπιες στηρίξεις από μετοχές του FTSE 25 όπως του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίου αλλά και της Eurobank η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε σε ένα περιορισμένο εύρος διακύμανσης τιμών 4 μονάδων και διατήρησε την παραμονή της πάνω από τις 760 μονάδες.
Από τα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης ήταν η τραγικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα καθώς εάν δεν συμπεριλάβουμε τα πακέτα του Ελλάκτωρα  και των υπολοίπων εταιρειών πλησίασε το ρεκόρ του 1,5 χρόνου ενώ με συνδυασμό την προβληματική εικόνα των τραπεζών συνέβαλαν στην απαξιωτική εικόνα της σημερινής αγοράς.
Πακέτο αξίας 15,47 εκατ. ευρώ και όγκου 7,19 εκατ. τεμαχίων διακινήθηκε στη δημοπρασία από την εταιρεία Ελλάκτωρ (ενώ είχε προηγηθεί άλλο ένα αξίας 312 χιλ. ευρώ και όγκου 150 χιλ. τεμαχίων) που αντιστοιχεί σε
ποσοστό 4% της εισηγμένης εταιρείας που κατείχε το fund Horizon στον Ελλάκτωρα και πέρασε στους αδερφούς Καλλιτσάντση ξεκαθαρίζοντας το τοπίο στην διεκδίκηση της εταιρείας.
Το χάσμα βελτίωσης μεταξύ ομολόγων και χρηματιστηρίου πρέπει να κλείσει καθώς πληροφορίες από ξένα funds υποστηρίζουν ότι οι δύο εκδοχές που πιθανότατα θα επιβεβαιωθούν το προσεχές διάστημα είναι οι 800 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο και η υποχώρηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 3,60% από 3,85%
Εν τω μεταξύ σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 3,82% και το 25ετές στο 4,76%
Ομοίως σταθεροποιητικά κινούνται και τα ομόλογα στην Νότια Ευρώπη, στην Ιταλία το 10ετές κινείται στο 2,56%.
Στις προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αναφέρεται η Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι παρά τις διάφορες απόψεις που ακούγονται, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βιαστεί.
Εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εκδώσει, ήδη, πριν την λήξη του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου ένα κρατικό ομόλογο με λογικούς όρους, αυτό θα ήταν μεγάλη επιτυχία.

Από την άλλη η περίοδος για έξοδο της Ελλάδος στις αγορές είναι κάπως βελτιωμένη αλλά δεν είναι και η καλύτερη οπότε η απόφαση εξόδου ειδικά για 10ετές ομόλογο χρήζει προσοχής. 
Ταυτόχρονα οι επενδυτές δεν πρέπει να λησμονούν ότι οι μετοχές των τραπεζών είναι και θα παραμείνουν μη επενδύσιμες οπότε ότι κινήσεις θα κάνουν θα είναι τεχνικές ωραιοποιήσεις με περισσότερη βαρύτητα να δίνεται σε μετοχές του FTSE 25
Στις 20 Ιουλίου η αξιολόγηση της Standard and Poor’s δεν θα περιλαμβάνει καμία έκπληξη καθώς ήδη η αναβάθμιση στην βαθμίδα B+ έχει συντελεστεί, ενώ η Fitch στις 10 Αυγούστου θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β+.
Στηριζόμενοι στην μεθοδολογία σχέσης χρέους με ΑΕΠ τα μέτρα ελάφρυνσης δεν μειώνουν την σχέση χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδος, πρακτικά το ελληνικό χρέος είναι εξυπηρετήσιμο αλλά δεν είναι βιώσιμο.
Στα της χρηματιστηριακής αγοράς με μεικτές τάσεις χωρίς δυναμική και με χαμηλό τζίρο και όγκο συναλλαγών έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με την Eurobank να ξεχωρίζει ανοδικά σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ενώ με ελεγχόμενες πιέσεις έκλεισε η Εθνική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Oceanwood μείωσε τη θέση του στην Eurobank στο 0,57%, στις 11 Ιουλίου 2018, έναντι 0,60% που είχε στην προηγούμενη ενημέρωση.
Οι υπόλοιπες short θέσεις σε Πειραιώς, ΔΕΗ, Folli Follie, Alpha Bank και Εθνική, από τα funds Lansdowne, Oasis και Marshall Wace παραμένουν σταθερές.
Οι τράπεζες θα παραμείνουν μη επενδύσιμες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό καθώς χρειάζονται νέα κεφάλαια για την εξυγίανση και την επίλυση των προβληματικών δανείων
Με θετικό πρόσημο έκλεισε η πλειοψηφία των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος  ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν οι Aegean,  Coca Cola και Τιτάν 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 765 μονάδες με ισχυρό σημείο τις 750 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 854 μονάδες με ισχυρό σημείο στήριξης τις 850 μονάδες.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε άτονα ανοδικά στις 765 μονάδες με άνοδο +0,50% έχοντας υψηλό στις 766,71 μονάδες και χαμηλό στις 762,12 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος σε χαμηλά επίπεδα καθώς πάνω από το 50% του τζίρου διακινήθηκε μέσω πακέτων
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 31 εκατ. ευρώ εξ αυτών τα 16,9 σε πακέτα και ο όγκος 17 εκατ. εκ των οποίων τα 6 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 16,9 εκατ. ευρώ και όγκου 7,51 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Πειραιώς διακίνησε 125 χιλ. τεμάχια αξίας 340,5 χιλ. ευρώ και η Motor Oil  44 χιλ. τεμάχια αξίας 774 χιλ. ευρώ 
Ο Ελλάκτωρ πραγματοποίησε 2 πακέτα αξίας 15,78 εκατ. ευρώ και όγκου 7,34 εκατ. τεμαχίων

Με μεικτό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές
    
Με μεικτές τάσεις κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές
Ειδικότερα ο DAX καταγράφει άνοδο +0,20%, ο CAC 40 στο -0,38%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με οριακή πτώση -0,15%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,08% ενώ ο FTSE 100 καταγράφει πτώση -0,90%.
Στην Wall Street ο Dow κινείται πτωτικά -0,11%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες -0,20% και το ETF GREC στο +0,45% (9,31 δολ.)

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Σε εξωτερική πολιτική υψηλού ρίσκου επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καθώς έχει λάβει ανταλλάγματα από τους αμερικανούς αλλά και ευρωπαίους και έτσι εξηγούνται τα πολιτικά ρίσκα που έχει πάρει σε θέματα όπως το Μακεδονικό το Αλβανικό, και η επιδείνωση των σχέσεων με την Ρωσία και προσεχώς το Θέμα του Κυπριακού
Τα ανταλλάγματα που έχει πάρει τον διασφαλίζουν ότι θα παραμείνει ζωντανός στο ελληνικό πολιτικό παιχνίδι ακόμη και εάν χρειαστεί να είναι plan B για την επόμενη 4ετία καθώς η έλευση Μητσοτάκη θα αλλάξει πολιτικούς συσχετισμούς...
Βαρύ κλίμα και αμηχανία προδίδουν τα πλάνα από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ, D. Trump με τον Ρώσο ομόλογό του V. Putin  στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.
Πριν τη συνάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστρεψε τα πυρά του κατά της διακυβέρνησης Obama για τις κακές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Hillary Clinton
Νέες διαστάσεις παίρνει το θρίλερ περί ρωσικής εμπλοκής στις... διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πΓΔΜ για την αλλαγή ονομασίας   
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zoran Zaev, αναφέρθηκε και σε Έλληνες φιλορώσους επιχειρηματίες οι οποίοι πλήρωσαν «ταραξίες» για να ξεσπάσουν επεισόδια ώστε να αποτραπεί η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Νέα επίθεση ΣΕΒ στην κυβέρνηση καθώς όπως επισημαίνει η κυβέρνηση πρέπει να τηρεί τα τηρεί τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές και να μην στέλνει λάθος μηνύματα στις αγορές καθώς οι αγορές ζητούν μεγαλύτερη αξιοπιστία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής
Ο βασικός μέτοχος  του Ελλάκτωρα Σ. Καλλιτσάντσης και ο Γ. Πρόβοπουλος, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και προτεινόμενος για το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ελλάκτωρα, παρουσίασαν το σχέδιο τους στους Έλληνες χρηματιστές. 
Αναφέρθηκαν στο στρατηγικό πλάνο, στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου, στα οικονομικά μεγέθη και απάντησαν στα κρίσιμα ερωτήματα που ετέθησαν από τους χρηματιστές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, προς αποχώρηση ο Λ. Μπομπολάς από τον Ελλάκτωρα με στόχο τον τερματισμό της διαμάχης με τους αδελφούς Καλλιτσάντση  τονίζοντας ότι ο Μπόμπολας ελπίζει ότι η κίνησή του θα βοηθήσει να ανακάμψει η επιχείρηση που έχασε εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια.
Η πλευρά Καλλιτσάντση μετά τα πακέτα που διακινήθηκαν στην δημοπρασία ποσοστού 4% του fund Horizon ελέγχει τον Ελλάκτωρα άμεσα με ποσοστό 28% ενώ  και με τους προσκείμενους μετόχους ξεπερνούν το 40%   


Για το ΔΝΤ τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχουν θετική επίδραση μόνο 3-4 χρόνια – Μη βιώσιμο το χρέος

Στις 27 Ιουλίου 2018 συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο και αρχές Αυγούστου θα ανακοινώσει το ΔΝΤ το άρθρο 4 και την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Το ΔΝΤ θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μετά το 2033  αλλά είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα και θα χρειαστεί νέες παρεμβάσεις – νέα μέτρα για να μπορέσει να καταστεί βιώσιμο.
Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στις 21 Ιουνίου 2018 για το ΔΝΤ έχουν θετική επίδραση μόνο 3-4 χρόνια και με βάση το δυσμενές σενάριο παραμένει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.
Η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος της ΕΚΤ θα επικυρωθεί από το διοικητικό συμβούλιο όχι στις 26 Ιουλίου αλλά στις 13 Σεπτεμβρίου του 2018 αφού προηγηθούν οι εγκρίσεις των κοινοβουλίων.
Η ΕΚΤ θα ακολουθήσει το μοντέλο ΔΝΤ δηλαδή θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα αλλά είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα.

Με μεικτό πρόσημο οι τράπεζες που βρίσκονται κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 - Ξεχώρισε η Eurobank 

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές χωρίς δυναμική
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,2600 ευρώ με πτώση -0,08% με όγκο 4,12 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS  ή 0,099 ευρώ μετά reverse split.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.  
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,9710 ευρώ με ένοδο +0,31% με όγκο 490 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισεκ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01890 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,7240 ευρώ με άνοδο +0,15%, με όγκο 527 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς είναι στα 1,34 ευρώ μετά RS ή προ RS στα 0,0134 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 η οποία προσαρμόστηκε σε 0,067 ευρώ με το νέο reverse split που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 καθώς οι 20 παλαιές αντικαταστάθηκαν με 1 νέα μετοχή.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8590 ευρώ με άνοδο +2,51% με όγκο 1,28 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,25 ευρώ με πτώση -1,75% και με κεφαλαιοποίηση 1,01 δισ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2200 ευρώ με άνοδο +0,92% με όγκο 43 χιλ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 101 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,40 ευρώ με άνοδο +1,41% και κεφαλαιοποίηση 286 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η πλειοψηφία των μετυοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι ΕΥΔΑΠ,
Viohalco και Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν οι Aegean ,Motor Oil και Coca Cola
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές μετοχές του FTSE 25 θεωρούνται ακραία υπερτιμημένες ακόμη και σε αυτές τις τιμές.  
Η Coca Cola έκλεισε στα 30,96 ευρώ με πτώση -0,74% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,50 δισ. ευρώ παραμένει στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,89 ευρώ με άνοδο +0,93% και αποτίμηση 5,34 δισ. ευρώ, βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,9110 ευρώ με άνοδο +0,47% και αποτίμηση 443 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,7540 ευρώ με ανοδο +0,92% και κεφαλαιοποίηση 407 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,85 ευρώ με άνοδο +0,20% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 3,14 δισ. ευρώ
Η Folli Follie βρίσκεται  σε αναστολή διαπραγμάτευσης με αίτηση της ίδιας της εταιρείας.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,90 με πτώση -0,71% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,61 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,87 ευρώ με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 2,10 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 17,50 ευρώ με πτώση -1,13% και κεφαλαιοποίηση 1,94 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,56 ευρώ με άνοδο +1,78% και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,08 ευρώ με άνοδο +0,57% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,93 ευρώ με άνοδο +1,37% και με την κεφαλαιοποίηση στα 306 εκατ ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1078 ευρώ με πτώση -0,55% με την αποτίμηση στα 101 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα στο 3,82% το 10ετές ενώ το 7ετές στο 3,36% κοντά στο ιστορικό χαμηλό

Σταθεροποίηση σημειώνεται σε όλη την καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ενώ το 7ετές λήξης 2025 παραμένει κοντά στο ιστορικό χαμηλό απόδοσης.  
Οι παρουσιάσεις από το ελληνικό υπουργείο οικονομικών στις ΗΠΑ σε 25 αμερικανούς επενδυτές ήταν θετικές.
Το βασικό ερώτημα είναι πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές.
Εάν θεωρητικά έβγαινε σήμερα στις αγορές με 3ετές ομόλογο το επιτόκιο θα ήταν 2,80% και το 10ετές στο 4% με 4,05%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 102,89 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,84%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,10 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,75% με απόδοση αγοράς 2,77% και απόδοση πώλησης 2,73%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 102,61  μονάδες βάσης και απόδοση 2,89%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 100,06 μονάδες βάσης και απόδοση 3,36% βρίσκεται κοντά στο  ιστορικό χαμηλό.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 99,34 μονάδες βάσης και απόδοση 3,82% με απόδοση αγοράς 3,83% και απόδοση πώλησης 3,81%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 94,25 μονάδες βάσης και απόδοση 4,44%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 91,95 μονάδες βάσης και απόδοση 4,62%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 91,95 μονάδες βάσης και απόδοση 4,76%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 347 μονάδες βάσης από 352 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 379 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,75% ή 375 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στην Ιταλία το 10ετές στο 2,56%

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας και της Νοτίου Ευρώπης.  
Η Ιταλία συνεχίζει να αποτελεί αμφιλεγόμενη αγορά.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/7/2018 στο 0,35% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018 που αποτελεί υψηλό 1,5 έτους
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,82% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,30% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,74% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 2,56% σε σχέση με το 2,59% στις 14/7 με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης