Τελευταία Νέα
Πολιτική

Zaev: Φιλορώσοι Έλληνες επιχειρηματίες πλήρωσαν 13.000 έως 21.000 δολ. για να γίνουν ταραχές πριν το δημοψήφισμα

Zaev: Φιλορώσοι Έλληνες επιχειρηματίες πλήρωσαν 13.000 έως 21.000 δολ. για να γίνουν ταραχές πριν το δημοψήφισμα
Νέες διαστάσεις παίρνει το θρίλερ περί ρωσικής εμπλοκής στις... διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πΓΔΜ για την αλλαγή ονομασίας
Νέα στοιχεία περί της εμπλοκής της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας και πΓΔΜ για αλλαγή ονομασίας της δεύτερης βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zoran Zaev, αναφέρθηκε και σε Έλληνες φιλορώσους επιχειρηματίες οι οποίοι πλήρωσαν «ταραξίες» για να ξεσπάσουν επεισόδια ώστε να αποτραπεί η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Ο Zaev αποκάλυψε στο BuzzFeed News ότι η κυβέρνησή του έχει λάβει πολλές αναφορές ότι «Έλληνες επιχειρηματίες» που «συμπαθούν τη ρωσική υπόθεση» πλήρωσαν τους πολίτες της πΓΔΜ ποσά που κυμαίνονται από 13.000 έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν πράξεις βίας» πριν από ένα κρίσιμο δημοψήφισμα αργότερα αυτό το έτος, το βαλκανικό κράτος θα μπορέσει να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία.
Ο Zaev αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος είναι πίσω από τις πληρωμές αυτές, επικαλούμενος μια εν εξελίξει έρευνα καθώς και τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις αναφορικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Δήλωσε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις πληρωμές αφού έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.
«Οι Ρώσοι αντιπρόσωποι που ήταν εδώ, καθώς και άλλοι από τη Μόσχα, (δεν) κρύβουν ότι είναι κατά της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Zaev.
«Ένα μέρος αυτών συνδέονται με μέσα ενημέρωσης, ένα μέρος… ενθαρρύνει τους νέους να διαμαρτυρηθούν μπροστά από το κοινοβούλιο, να επιτεθούν σε αστυνομικούς…
Είναι προφανέστατο».
«Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκλείσουμε ανάρμοστες δραστηριότητες που θα σημειωθούν εδώ», δήλωσε ο ίδιος.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις

Το θέμα περί εμπλοκής της Ρωσίας στις διαδηλώσεις κατά της αλλαγής ονομασίας της πΓΔΜ δημοσιοποίησε η ελληνική κυβέρνηση με αφορμή την απέλαση Ρώσων διπλωματών.
Πλέον, οι σχέσεις Ελλάδας-Μόσχας βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά, με την ελληνική κυβέρνηση να είναι αν αναμονή των ρωσικών αντίποινων.
Σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, οι Ρώσοι αναμένεται να απομακρύνουν στελέχη της ελληνικής πρεσβείας από το ρωστικό έδαφος.
«Η Ελλάδα κινείται όπως και πολλές χώρες της Δύσης, δηλαδή σχεδιάζοντας την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία στη βάση του πιθανού, χωρίς όμως να έχει στοιχεία» δήλωσε χαρακτηριστικά στο RT America ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov.
Εν τω μεταξύ, το Σάββατο (14/7/2018), οι Financial Times δημοσίευσαν ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Αλεξανδρούπολη ήταν η πόληση όπου εκτυλίχθηκε η παρέμβαση των Ρώσων που απελάθηκαν από την Ελλάδα.
«Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι' αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη» φέρεται να δηλώνει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στην εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης