Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Χ.Α: Σχόλια, παρατηρήσεις, αναλύσεις και επισημάνσεις

tags :
Χ.Α: Σχόλια, παρατηρήσεις, αναλύσεις και επισημάνσεις
Ποιο είναι το ζητούμενο για την αγορά στην παρούσα φάση
Χ.Α: Σχόλια, παρατηρήσεις, αναλύσεις και επισημάνσεις

ΤΡΙΜΗΝΑ- ΠΡΩΤΟ: Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου μπορεί να μην ενθουσίασαν -λόγω και της υψηλότερης βάσης σύγκρισης με πέρυσι- αλλά δεν απογοήτευσαν σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς. Το στοιχείο της έκπληξης απουσίαζε, ενδεχομένως κάποιες εταιρίες να υιοθέτησαν πιο συντηρητικές πρακτικές απεικόνισης των μεγεθών τους μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από την 
Folli – Follie στις αρχές Μαΐου.


ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Φαίνεται ότι θα επαναλάβουν την οριακή επίδοση κερδών του 2017 στο σύνολο του 2018 έχοντας ωστόσο πετύχει να:- 
α) περάσουν τα τεστ αντοχής και την εφαρμογή του ΔΠΧΠ9 χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην φερεγγυότητα τους
β) να βρεθούν μπροστά από τους στόχους μείωσης των NPEs του SSM
γ) να εντείνουν την μείωση της έκθεσης στον ELA και δ) να προχωρήσουν σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις που μείωσαν το κόστος λειτουργίας τους.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ(1): Όλα αυτά είχαν το τίμημα τους καθώς η βασική πηγή εσόδων, τα έσοδα από τόκους, εμφανίζονται πλέον μειωμένα κατά 13,6% σε σχέση με πέρυσι ή 900 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. Το ζητούμενο βέβαια στην παρούσα φάση δεν είναι η κερδοφορία αλλά η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού ωστόσο η μείωση της προσδοκώμενης επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας είναι μια παράμετρος που περιόρισε – και ήδη αυτό τιμολογήθηκε- το δυνητικό ανοδικό περιθώριο της αποτίμησης τους.


ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: Στον μη χρηματοοικονομικό κλάδο την παράσταση έκλεψαν για πολλοστή φορά οι εταιρίες που προέρχονται από την μεσαία κεφαλαιοποίηση: Κρι – Κρι, Quest, Άνεμος, Mermeren, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Autohellas, Πετρόπουλος και Aegean ξεκίνησαν εντυπωσιακά την χρονιά ενώ τα δύο διυλιστήρια μπορεί να εμφάνισαν χαμηλότερα κέρδη είχαν ωστόσο την καλύτερη επίδοση δραστηριότητας σε διυλισμένες ποσότητες στην ιστορία τους σε επίπεδο α’ τριμήνου.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το μικρό δείγμα γραφής του α’ τριμήνου δείχνει αύξηση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά 15%, ωστόσο αν αφαιρεθούν οι εταιρίες διύλισης παρατηρείται αύξηση κατά 40,2% αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίδοση αυτή χειραγωγείται από το πολύ μέτριο περυσινό πρώτο τρίμηνο της ΔΕΗ.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Η φετινή χρονιά με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς έχει μέση αύξηση κερδών 17% και δεδομένης της υψηλότερης συνεισφοράς σε τζίρο και κερδοφορία των επόμενων τριμήνων μπορεί να υποστηριχθεί ότι το ξεκίνημα δεν άφησε εκκρεμότητες που θα έθεταν σε αναθεώρηση το ρυθμό αύξησης των καθαρών κερδών.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: 
Από την άλλη πλευρά δεν παραγνωρίζεται ότι μόλις το 20% των εισηγμένων ανακοίνωσε μεγέθη γεγονός που αφήνει πολλά περιθώρια αποκλίσεων, ειδικά σε εταιρίες που συστηματικά απουσιάζουν από τους σχετικούς πίνακες των τριμήνων και των εννεαμήνων όπου δεν είναι υποχρεωτική η δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων.

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης